ronja
|
Tega primera ne poznam, piše pa, da ni bil razlog za odvzetje starost. Nimam pojma, kako je bilo tema otrokoma pri babici in dedku. Odpeljejo pa res večinoma na tak način, zato da se izognejo zdraham, ki jih delajo starši/stari starši, ki otrok seveda nočejo dat in potem je otrokom še težje in se še bolj bojijo, kaj bo zdaj z njimi. Tako so mi razložili na csd, ko sem spraševala za rejništvo (ne da bi svoje dala, da bi kakega vzela v rejništvo;). Takrat so mi tudi povedali, da večinoma so družinska rejništva in da če se le da, grejo otroci k sorodnikom, ki jih poznajo. To naj bi bila praksa in da so babice in dedki v bistvu večinski rejniki. In da to v večini primerov deluje. Mi je pa razlagala za primer, kjer je skrbništvo nad otrokom, katerega mama je v zaporu, želel njen oče, ki pa ima službo, zaradi katere ga nekaj dni na teden ni doma. Jim dam prav, da to res ne bi bila dobra rešitev in konec koncev so ga hvalabogu prepričali. Ne vem, kako je tu in enako kot patrino se mi zdi, da zna bit kaj drugega zadaj... Ni nujno, lahko pa je: psihološko gledano: nasilneže si večinoma izberejo ženske, ki so imele slabe izkušnje v otroštvu. Če stara starša ponavljata vzgojo, potem lahko res ni dobra... NE rečem, da sta onadva kriva za smrt svoje hčerke, sploh ne! Samo da je povprečje tako, da govori v prid tej možnosti, da mogoče ni bilo vse tako tipi topi lepo, kot pravita... Mimogrede, ne gre mi skupaj, da oče, ki ubije mater svojh otrok, še vedno zadrži roditeljsko pravico nad svojimi otroci. Mislim da si tega ne zasluži. In možno je tudi, da je on, ki ima roditeljske pravice, hotel da se otroka vzame starim staršem, ker drugače pač ne more več nagajati, bo pa tako. To je res in res je grozno. Ampak trenutno je tako urejeno, čeprav je bolano. BOlano je za moje pojme tudi, da se ne vzame otroka mami, ki ga proti njegovi želji vozi na obiske k očetu, ki sedi zato, ker je spolno zlorabljal tega otroka. Ampak to se dogaja, tu in zdaj. ravno sem prebrala, da bi naj imela premajhno stanovanje....potem bi morali odvzeti tisoče otrok, katerih straši si več kot enosobno stanovanje ne morejo privoščiti Ne me hecat, resno?! Mi smo živeli na 38 kvadratih, 5 ljudi - csd je to vedel in se ni nihče nikoli obregnil v to! Hvalabogu, da so na tistem csd bolj normalni ljudje... Glede tega veljajo nekoliko drugačna merila za starše in v primerih rejnikov in posvojiteljev.......starši, poenostavljeno povedano, lahko živijo v svinjaku in so alkoholiki, rejniki in posvojitelji pa ne.....roditeljska pravica je še vedno nad vsemi, zato je tudi "večja"... Ja, to mi je tudi razlagala na csd - da je težko, ko starši dosežejo minimalne standarde, ki jih morajo dosegat, da dobijo otroka nazaj, rejniki pa seveda otroku ponujajo maksimum in potem ne razumejo, kako ga lahko csd da iz njihovega polnega okolja nazaj v tisti svinjak... Da so to precejšnje stiske rejnikov - kaj v tako ga boste zdaj dali? Pa mu pri nas nič ne manjka... Rejnik, ki bi želel dobro otroku, bi vztrajal, da otroci pridejo do njega čim bolj normalno, ne pa da se vzamejo iz vrtca. Rejnika tu nič ne vprašajo. O tem odloča csd in jim lahko le zaupaš, da vejo, kaj delajo. Moje izkušnje z ljubljanskimi csdji so zaenkrat dobre, povsod so bili normalni ljudje, na moja vprašanja so mi lepo odgovorili in razložili, zakaj je kaj dobro... In dejansko - če gledam iz vidika otroka - da ga starši/stari starši nikakor ne bodo dali na lep način, pa da vejo, da je to zanje dobro, je gotovo manj stresno, če ju odpeljejo iz vrtca kot če se kregajo vpričo staršev, kličejo policijo itd... To pusti še večje traume. In glede na to, da pravijo, da so otroci radi v prehodnem domu, kamor dajo otroke za največ 2 tedna, pač da najdejo primerne rejnike, si človek misli, da verjetno je tem otrokom vseeno tam boljše, če so radi tam... Mislim, da si mi ne moremo čisto predstavljat, kakšno grozo vse lahko preživljajo ta mala bitja... Ker nam na kraj pameti ne pade kaj takega počet... Spomnim se primera izpred let, ko so odvzeli 7 otrok tisti orto krščanski družini, kjer sta starša iz njih hudiča izganjala... Tam je bil tudi najprej csd groza, da so kar odpeljali otroke, pa da so jih ločili (povej mi, kje boš pa našla rejnike, ki imajo iz danes na jutri na razpolago 7 postelj?) Stike naj bi s starimi starši še imeli, verjetno pa morata vložit kak papir in to zna trajat in boljše bi bilo, če bi šlo hitreje. V medije so šli stari starši in oni so omenili starost in majhno stanovanje. CSD v bistvu ni povedal nič. Tudi sama sem tako razumela. Kar je direktorica povedala, je, da ni bila razlog starost. In tudi pri velikosti stanovanja za rejnike niso tako grozno zahtevni, bolj gledajo druge stvari.