patrino -> RE: Odvzem otrok (31.3.2016 18:32:58)
|
"Starostni pogoj v zakonu ni določen in to tudi ni bil poglavitni razlog za odločitev o namestitvi otrok v rejniško družino. V takšnih primerih se pri namestitvi otroka v družino upošteva finančna stabilnost, ustrezni bivalni pogoji, da jim ni odvzeta poslovna sposobnost in njihov motiv za rejništvo. Pomembno je tudi razumevanje rejnikov, da biološkim staršem ni odvzeta roditeljska pravica in da se otrok lahko kadarkoli vrne v svojo družino, če so za to izpolnjeni pogoji," nam je odgovorila direktorica. Tu zadaj je po moje še precej drugih faktorjev. Seveda CSD ne bo šel vseh teh faktorjev razlagat novinarjem. Čeprav so naša država in CSD centri čisto adijo včasih, nekako dvomim, da so kar zaradi tega, ker sta kao prestara in živita v nekem malem stanovanju, prišli v vrtec in hopa cupa popokal otroke. To ne gre tako. Za takšne ukrepe je potrebno imet še druge argumente. Tehtne. Pred vsakim takim ukrepom mora CSD zbrati kar nekaj poročil, mnenj in opraviti različna opazovanja...Doma, v vrtcu, obisk in zaslišanje svojcev, otrok. In če gremo tako laično v to...Na prvo žogo se grozno bere, da uboga otroka po smrti matere in zaprtju očeta, ostaneta še brez starih staršev, v čisto novem okolju. Srce te boli. Če pa malo potuhtaš pa...Si predstavljaš v kakšnem okolju lahko tale dva otroka rasteta gor, če sta pri starših umorjene matere. Kdo ve kakšna človeka sta. Človek se vpraša, v kakšnem duhu bi lahko vzgajal otroka, če te zaradi umora hčere razjeda sovraštvo. Po moje ni dileme, da sta polna gneva, da očeta otrok ( kar je seveda logično ). Pa vendar. Koliko teh sovražnih občutkov sta mogoče vcepljala, prenašala, hote ali nehote privzgajala otrokom. Kdo ve, kako zelo zdravo je bilo tole okolje. Kdo ve v kakšnem psihičnem stanju sta bila dečka zaradi tega. Mogoče sta tole izgubo matere stara starša s svojim načinom in dejanji še povečevala, jo še slabšala, oteževala. Nekako se da iz zapiska prebrati, da so jima dopovedovali, da so jima na razpolago za kakršnokoli pomoč ali svetovanje, pa tega nekako nista želela. Da bi jima kar tako brez veze od vsega lepega ponujali vse to, nekako dvomim. Tako do strele tudi niso prizadevni in zagrebeni na CSD- ju. Radi vse skupaj cajnajo, čakajo in se delajo slepe. In zato tule meni vse skupaj nekaj ne štima. Ne poznam situacije. Ugibam. Grozno se mi smilita otroka. Reveža uboga. Se mi pa nehote prikrade v srce misel , da bi bila še večja reveža, če bi ostala pri starih starših. Mogoče se motim. Mogoče bosta le še dve žrtvi našega sistema. Naj jima bo čim lažje- kjer koli sta že.
|
|
|
|