ronja
|
Seveda so te učili sočutja do lačnih in žejnih otrok....dokler so tam daleč doli smo bili sočutni....dokler našega stepforda, ker je nuja se tuširati vsaj dva krat na dan, kjer je nuja oprati vsak dan vsaj dva stroja praktično čistega perila, kjer je nuja imeti doma kilo kruha za rezervo, čeprav pol kile v koš vržeš, ker postane po nekaj dneh "neužiten" in stari...... Sočutnost in dobrodelnost na daljavo so nam lepo vcepili in mi smo jo lepo zapopadli....... Lili, mene so ves čas učili, da ne smem stran metat ne hrane, ne vode, ne energije, torej odpade tuširanje 2x dnevno in odpade prat čisto perilo (ko da ni umazanega dovolj;). Se strinjam, da bi lahko živeli še bolj skromno, vendar se ne strinjam, da vsi razmetujemo z vsem mogočim. Res pa je, da se včasih komu čudno zdi, ko težim, da je treba zapirat vodo, itd... Ker pri nas to ni vrednota. Meni pa je bilo vedno noro dobro to, da lahko vodo iz pipe pijemo, ker tega nimajo skoraj nikjer drugje na svetu... Mi pa jo lahko, še wc spiramo s pitno vodo (kar je sploh blesarija). In se strinjam, da je to treba ljudem ozavestit, da je voda velika vrednota, ki je pol sveta nima! Vseeno pa to ne pomeni, da se moramo pokorit drugemu sistemu in nimamo pravice se zbunit, če nekdo dela sranje, pa ne glede na barvo kože, poreklo, vero itd... nikoli nisem bila proti temu, da pomagamo beguncem, vendar ne tako, da lahko delajo, kar želijo, kar se zdaj dogaja ponekod po EU. Nisem si nikoli mislila, da jih sprejemajo brez kakršnihkoli dokumentov, da ni nobenega sistema... In ljudi, ki jim ni problem žrtvovat svojih otrok (ker je dejansko res, da na teh ladjah vedno dol padejo otroci in ženske, sem bila potem pozorna - to mi je ultra čudno...), res ne želim imet blizu, ker tem tudi ne bo problem žrtvovat mojih otrok... Nimam pa nič proti temu, da se te, ki bojo tu, res integrira. Samo ne da zanje veljajo druga pravila ali da punce ne bi več mogle hodit oblečene kot hočejo, če nočejo bit nadlegovane itd... Če grem v Iran, moram imet zakrit obraz in hodit v tistih harem hlačah okoli, tak je zakon, sicer me lahko vtaknejo v ječo. Če pridejo oni sem, jih nihče niti ne pošlje nazaj, če se pobijajo med seboj ali pa napadajo ženske (svoje, tuje, saj je vseeno)... To pa ni prav! Tu (v EU) veljajo naši zakoni, vsaj morali bi. Če bi to takoj ustavili, vse nasilneže takoj vrnili nazaj na sredo vojnega območja, bi rešili par muh na en mah: - v EU ne bi bilo ektremizma, ker nas večinoma normalni ljudje, ne glede na poreklo, ne motijo. Čisto nič me ne motijo imigrantje, ki se igrajo v parku in njihove zakrite mame, recimo. Če pa to pomeni, da bojo ločevali otroke po spolu v šolah, me pa moti. - ne bi več dobivali navala agresivnih ljudi, ampak tiste, ki bi se lahko prilagodili tem zakonom, ki veljajo tu (recimo temu, da je ženska enakovredna moškemu) - svet bi se znebil nekaj agresivnih posiljevalcev, kar tudi ne bi bilo tako grozno slabo... Če se že morajo pobijat med sabo, bi najrajši videla, da se sami taki... Vsem ostalim bo tako lažje. Vem, da je to naivno gledanje, pa vendar... Če bi sprejemali samo miroljubne in delavne ljudi, bi dejansko lahko kaj naredili, tudi če ne bi imeli redne zaposlitve. Težje, ampak se da, vsaj malo... Vsekakor pa bi morali vse, kar se da, naredit sami: nobenega hotela za begunce - če grem v Nemčijo delat, mi tudi nihče ne bo kuhal in pral! Zakaj bi jim morali mi ali oni? V domovih naj si sami zrihtajo vse, s tem že precej stroškov odpade... Obleke niso tak problem, ker jih v zahodnem svetu veliko stran pomečemo oz. so obleke veliko dlje uporabne. Je pa problem to, da recimo naših oblek na RK nočejo, ker pač niso brezhibne. Seveda niso - tiste nosimo, pa tudi te, pomankljive smo... Mislim, da si begunec lahko sam zamenja zadrgo, recimo. Dajo tja en star šivalni stroj in naj si popravljajo oblačila, ki jih dobijo. Bojo nekaj delali, se počutili vsaj malo bolj odgovorni za svoje življenje in zmanjšamo stroške. In tako z vsako rečjo, veliko se da... Če pa ti vse nekdo streže, pa misliš, da tako mora bit in se zbuniš, ko noče več...