Felicita
|
IZVIRNO SPOROČILO: mateyka IZVIRNO SPOROČILO: Felicita na to temo trenutno pri nas odmeva tale 'raziskava': http://www.theblaze.com/stories/2014/01/05/he-ate-only-mcdonalds-food-for-90-days-and-ended-up-like-this/ oziroma: The point behind this documentary is, ‘Hey, it’s (a) choice. We all have choices. It’s our choices that make us fat not McDonald’s.' haha, supersize me - a si gledala? ko je dobil uno super big porcijo (vzel jo je samo, če so mu v mcu sami ponudili - part of the project), je bruhnil od overdoze mislim, da dobiš liter sode in četrtkilski mesek not.. Problem s Supersize me je, da full of... hm. So poskušali replicirat rezultate in ugani kaj? http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2006/sep/07/healthandwellbeing.health med drugim se tudi matematika ne izide: https://www.youtube.com/watch?v=Ccdfzq2M1Ec ne pozabmo, da je tudi Bay predstavljal Našo malo kliniko kot del slovenskega zdravstvenega sistema. sej prov daleč ni od resnice, čist res pa tudi ni. IZVIRNO SPOROČILO: metulj333 ki vsebuje sladko (in ful kaloricno!) pijaco, pomfri in burger; poleg tega pa imajo kup akcij, s katerimi privlacijo predvsem otroke - in si tko zagotavljajo nove stranke. v tvojem linku pa je clovek omejil vnos hrane na 2.000 kalorij - kar je ze v osnovi hujsanje, zdrav odrasel moski naj bi porabil 2.800 kalorij: poleg tega pa si je omislil 45min hoje vsak dan v tem casu (cesar prej ni delal). tko da tale zgodba dokazuje samo to, da telesna aktivnost in manjsi vnos kalorij vodita k - presenetljivo - hujsanju. največja coca-cola (30 ounces oz. 890 ml) vsebuje 240 kalorij. Kar je manj kot pol litra sadnega Egota ali naravno stisnjenega sadnega soka (pustimo količine dodatkov ipd). poleg tega - ne vem kateri moški bi za vzdrževanje teže porabil 2800 kcal. Mogoče kak rudar. Kolikor vem je za moške priporočen dnevni vnos 2000 kcal, za ženske pa okrog 1800 kcal (seveda odvisno od dela, ki ga opravljaš) - za vzdrževanje teže. Jaz osebno moram spravit vnos pod 1600 kcal, da se mi pozna oz. da hujšam. Pa da ne bo kdo mislil, da zagovarjam junk food. Zdi se mi samo, da je (večinoma po krivici) glavni krivec za debelost, medtem ko ljudje preprosto jejo preveč in se premalo gibajo. Sem mela kolegico, ki ni hodila v McDonalds, ker 'se ji je takoj na boke obesu'. To, da je spila 2 litra soka na dan in pojedla 100 g milko po kosilu jo je pa ohranjalo super zdravo in vitko. Pa odkar sem tule čez lužo tudi opažam in ugotavljam, kako predimenzionirane porcije imamo (že doma, tule pa sploh) - namreč tule morajo imet na vsaki zadevi na veliko zapisano energijsko vrednost (tko opazno, za razliko od slovenije, kjer sem si zadnjič oči spahnila, ko sem na Frutabeli poskušala ugotovit, kok kalorij ima). Kruh, ki je bil meni ena porcijo (pač srednje velika stručka) ima 600 kcal. 600! priporočena porcija je ena četrtina. večina pijač v pollitrskih plastenkah? Serving je 2,5 dcl ali celo 100 ml. piškoti? porcija = kos (chocolate chip cookie ima nekje 120 kcal). čips? serving je v povprečju nekje 28 gramov. Starbucks kava? od navadnega kapučina za 100 kcal do raznih smetanastih in sirupastih pijač za 450 kcal. Sadni jogurti - tisti najbolj naravni in najbolj majhni so okrog 200 kcal +/- 50. Jih je pa ravno tok, da si dodatno lačen po njih. O solatah niti ne bom zgubljala besed, ker z dodatkom mesa in kako majonezasto polivko hitro dosežejo tut 800 kcal. In potem poješ kruh z marmelado za zajtrk, spiješ kofe, poješ jogurt za malico, pa si blizu 1000 kcal, brez da bi kej konkretnega pojedu in se potem (po normalnem kosilu in večerji) sprašuješ, zakaj hudiča se rediš, sej ješ čisto zdravo. Brez McDonaldsa.
Accept certain inalienable truths: prices will rise, politicians will philander, you too will get old. And when you do you’ll fantasize that when you were young prices were reasonable, politicians were noble and children respected their elders.
|