|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Na pomoč, kaj naj naredim z bobom?
18.9.2012 22:17:38   
Vijoličarka
Moj najdražji je v navalu navdiha kupil vrečko boba. In zdaj bi rad jedel bob.

Bob ni svež, je sušen - zgleda kot večji fižol.

Pojma nimam, kaj naj naredim z njim. Po kulinariki sem nekaj gledala, ampak tam v glavnem operirajo samo s svežim bobom, poleg tega so navodila tam bolj za profesinalce, mene pa npr. navodila tipa 'in potem spečemo v pečici' spravljajo ob živce, ker ne vem, na koliko stopinj in koliko časa... Pa če si že mateyka ne upa, si jaz še manj upam vprašati. user posted image

OK. Toliko razumem, da moram čez noč namočiti. Potem pa me zmede, ker nekateri na netu govorijo o nekakšnem lupljenju - pa kaj naj zdaj vsako kuhano zrno olupim? user posted image  Koliko časa naj kuham (menda vsaj 2 uri)?

Skratka, če ima katera tukaj izkušnje s tem presnetim bobom, je vsak nasvet zelo dobrodošel. Nagibam se v smer, da bi ga naredila s testeninami.

_____________________________

When you stand before God, you cannot say "but I was told by others to do thus" or that "virtue was not convenient at the time."
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Na pomoč, kaj naj naredim z bobom?
18.9.2012 23:10:39   
mateyka
men je bob tooook dober. ful boljši kot fižol. če je suh, ga tretiraš kot fižol (namočiš in kuhaš podobno dolgo).
sam bob je večji kot fižol. ko se bo napel, bo res velik. potem niti ni tak problem dat dol luščine. moja mama jo je kar skuhala, ko je bil svež in smo vse pojedli.
takole pravijo: Suho seme pred uporabo namakamo 10 do 12 ur, nato pa ga kuhamo 1 do 2 uri, v loncu na pritisk pa 35 minut. Lupina suhega boba je debela, zato je morda najbolje, če kuhanega pretlačimo ali olupimo.

tale recept mi je njami:
http://arhiv.njena.si/component/option,com_ricettario/Itemid,30/func,detail/id,106/

ali pa:
BOBOVA KREMNA JUHA

300 g boba v zrnju
1 žlica jušne zelenjave
2 žlici oljčnega olja
1 por
1 korenček
za jajce velik kos gomoljne zelene
sol
4 žlice sladke smetane
2 žlici nasekljanega peteršilja
1 žlica masla

Namočen bob kuhamo v vodi skupaj z jušno zelenjavo. Por, korenček in zeleno narežemo na koščke in popražimo na olju. Dodamo še bob, prilijemo vodo in kuhamo do mehkega. S paličnim mešalnikom vse skupaj zmeljemo in po želji precedimo skozi redko sito, da lupine boba ostanejo na cedilu. Juho prevremo, dodamo košček masla, solimo in vmešamo smetano. Potresemo s peteršiljem, vmešamo prgišče olupljenega kuhanega boba in postrežemo.
Čas kuhanja: ura in pol
Količina: za 4 do 5 lačnih

(odgovor članu Vijoličarka)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Na pomoč, kaj naj naredim z bobom?
18.9.2012 23:17:46   
mateyka
tle ena teta piše kako z lupino:
Seveda ni za stran, a kako le naj uporabim suh bob?? Recepta nobenega pametnega na netu, same neke nerazumljive čirečare. In tako sem bila prisiljena pogruntati čisto nov recept...
Se pravi, rabiš bob, bobek, suh, trd. Ga namočiš za en dan, da malo naraste. Naslednji dan vodo odliješ in zaliješ z novo ter kuhaš 40 min v ekonom loncu. Odcediš vodo.
(Zdaj pride ta fino opravilo :) )
Na delu, ki je podoben ritki, ga stisneš, da mehak del pade ven, lupinca pa ostane v roki in gre na kompost. Na olivnem olju prepražiš čebulo, da začne dišat, flikneš ves bob v lonec in malo premešaš. Čeprav nisem preveč za soljenje, je bob treba mal posolit, da je boljšega okusa. Potreseš s peteršiljem in bogato zasuješ z vloženim čemažem (čemaž se nareže na trakce, da v olivno olje in sol in v kozarec). Če čemaža ni, je dober tudi česenj. Pražiš kot krompir, da dobi malo pražene skorjice.
Lahko se je samega ob solati, lahko pa kot priloga.

< Sporočilo je popravil mateyka -- 18.9.2012 23:18:02 >

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Na pomoč, kaj naj naredim z bobom?
19.9.2012 9:44:09   
ronja
Vijoličarka, mi smo sicer jedli svež bob (če ti je kaj v uteho - tvoj dragi je bob samo kupil, moj ga je v navdihu posejal! in je prišel s svežim bobomuser posted image . No, je pa res, da ga je potem 1x on skuhaluser posted image . In je bil prav dober), enkrat pa smo svežega zamrznili in smo potem jedli takega, ampak se bom potrudila, če ti lahko kako pomagam.

Ja, suhega definitivno namoči čez noč in potem JA, VSAKO ZRNO MORAŠ OLUPIT. Sliši se grozno, vem, pa ni tako hudo, ker je to tako kot recimo lupit blanširane mandlje, lupine kar same lepo dol skočijo, če ga lepo stisneš med prsti. LUpine so zanič, tako da to priporočam. Svež je bil v bistvu zelo hitro kuhan, suhi bo gotovo rabil dlje, vendar če bo prej namočen, verjetno to ne bo 2 uri, saj se bob kuha precej manj časa kot fižol (ima drugačno sestavo - se ne spomnim zdaj, česa ma več, vprašam lubija, česa ma že bob veliko, pa pravi: "Uši" - se vidi, da ga je pridelovaluser posted image ).

Tudi mi smo ga jedli s testeninami in je bilo res dobro, priporočam:).

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu Vijoličarka)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Na pomoč, kaj naj naredim z bobom?
19.9.2012 17:01:19   
Vijoličarka
Punci, super sta! Hvala!

Bom skombinirala nekaj, imam še en dan za premišljevanje. Važno mi je, da vem da v kombinaciji s česnom ne morem falit in morda bom še kaj s krompirjem kombinirala.

Definitvino ga bom danes čez noč namočila, jutri pa bo, kar bo.

Poročam.



_____________________________

When you stand before God, you cannot say "but I was told by others to do thus" or that "virtue was not convenient at the time."

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Na pomoč, kaj naj naredim z bobom?
20.9.2012 19:32:24   
Vijoličarka
Evo mene, preživela. user posted image

Že včeraj mi je postalo jasno, da bo dovolj samo pol vrečke boba. Namaknje je potekalo normalno in brez problemov.

Sem pa včeraj nekje na netu staknila pričevanje vdanega vnuka, katerega babica je pripravljala najboljši bob na svetu in ga je potem, ko ga je namočila, pred kuhanjem tudi olupila, splaknila in dobro osušila. Prepričana sem, da se je babica malo pohecala s svojim vnučkom ali pa jo je za recept povprašal šele takrat, ko ji je že malo spomin nagajal. Možno je tudi, da je vnuk v glavi pomešal navodila za sveži in sušeni bob.

Lupljenje mi je kar šlo, sem iznašla svoj sistem in bila sem vsa ponosna sama nase, ko sem ga dala kuhat. Ne maram lupiti vročih stvari.  Po cca eni uri sem dobila nekakšen pire, v katerem plavajo delčki boba. 

Prepražila sem čebulo in česen, vrgla gor ta pire in še cca 2 dl vode, nekaj soli, petršilja in muškatnega oreščka ter vse skupaj cmarila kakšne pol ure. Rezultat je bila ena taka zanimiva omaka z delčki boba, ki se je čisto lepo prilegla k pire krompirju.

Najdražji me je medtem klical vsake po ure, ker ga je zanimalo, kako poteka operacija 'recimo bobu bob'. user posted image

Četudi je bil videz malce hecen, pa je bilo čisto spodobno užitno. Zanimiv okus.

V glavnem, porabiti moram še preostalo polovico vrečke in tokrat bom šla po mateykinem nasvetu, skuhala bom olupljenega in bom videla, kaj bo. Kot sem prebrala, je bob prav kvalitetno živilo, vsebuje veliko koristnih snovi.

Za trud sem dobila eno veliko Milka čokolado. user posted image

_____________________________

When you stand before God, you cannot say "but I was told by others to do thus" or that "virtue was not convenient at the time."

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Na pomoč, kaj naj naredim z bobom?
20.9.2012 22:05:14   
mateyka
IZVIRNO SPOROČILO: Vijoličarka
V glavnem, porabiti moram še preostalo polovico vrečke in tokrat bom šla po mateykinem nasvetu, skuhala bom olupljenega in bom videla, kaj bo.


neee, olupi ga potem, ko ga skuhaš. user posted image
ko je skuhan, odcedi vodo in prelij čez mrzlo, da se ohladi na mlačno. nato jih ven stisni. prepraži čebulo, dodaj bob (in drobtine po želji) ter pražiš dokler se ne zapeče. par minut pred koncem dodaš sesekljan česen, timijan in sladko papriko, da lepo zadiši. postrežeš kot prilogo ali pa glavno jed (solata in svež kruh zraven zadnjega - mmmmm.. user posted image ).

< Sporočilo je popravil mateyka -- 20.9.2012 22:06:58 >

(odgovor članu Vijoličarka)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Na pomoč, kaj naj naredim z bobom?
20.9.2012 22:08:04   
ronja
Mi smo svežega olupili takoj, pred kuhanjem in ni razpadel.

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Na pomoč, kaj naj naredim z bobom?
20.9.2012 23:05:39   
Vijoličarka
IZVIRNO SPOROČILO: mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: Vijoličarka
V glavnem, porabiti moram še preostalo polovico vrečke in tokrat bom šla po mateykinem nasvetu, skuhala bom olupljenega in bom videla, kaj bo.


neee, olupi ga potem, ko ga skuhaš. user posted image
ko je skuhan, odcedi vodo in prelij čez mrzlo, da se ohladi na mlačno. nato jih ven stisni. prepraži čebulo, dodaj bob (in drobtine po želji) ter pražiš dokler se ne zapeče. par minut pred koncem dodaš sesekljan česen, timijan in sladko papriko, da lepo zadiši. postrežeš kot prilogo ali pa glavno jed (solata in svež kruh zraven zadnjega - mmmmm.. user posted image ).



Pišuka sem butasta! Hotela sem napisati, da bom dala skuhati neoulupljenega. Pojma nimam, kaj mi podzavest nekaj štrajka. Itak je popolnoma jasno, da si mi ti svetovala, naj kuham neolupljenega (in ko sem pisala ta stavek, sem spet najprej napisala olupljenega - jao, meni user posted image  )

_____________________________

When you stand before God, you cannot say "but I was told by others to do thus" or that "virtue was not convenient at the time."

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Na pomoč, kaj naj naredim z bobom?
20.9.2012 23:12:28   
Vijoličarka
IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Mi smo svežega olupili takoj, pred kuhanjem in ni razpadel.


Ja, neka taka tanka belkasta lupinca, nežne sorte, menda. Enkrat moram dobiti v roke svež bob, ampak najprej moram osvojiti sušenega. Sem trmaste sorte.

Že sama crkavam od smeha, ko berem to temo, kaj šele drugi, ki najbrž mislijo, da sem totalka ubrisana. user posted image    Ampak s temle bobom sva res malo bolj čudno začela. Npr. s čičeriko sva bili takoj najboljši prijatljici.

_____________________________

When you stand before God, you cannot say "but I was told by others to do thus" or that "virtue was not convenient at the time."

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Na pomoč, kaj naj naredim z bobom?
21.9.2012 0:12:56   
mateyka
to zato ker bob moški, čičerika je pa le ženska user posted image

(odgovor članu Vijoličarka)
Neposredna povezava do sporočila: 11
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Kako pripraviti popolno pokovko?
photo
Se tudi vi sprašujete, zakaj so 'kokice' v kinu vedno tako okusne, doma pripravljena pokovka pa se kar nekako ne more pr...
3 odlične jedi za doječo mamico
Za mamice, ki dojijo velja, da to kar same pojedo, poje tudi njihov dojenček. V želji, da dojenček ne bi imel težav s pr...




Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?