Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
| Stran: [1] |
Uporabnik | |
|
|
Na pomoč, kaj naj naredim z bobom? 18.9.2012 22:17:38
|
|
|
|
Vijoličarka
|
Moj najdražji je v navalu navdiha kupil vrečko boba. In zdaj bi rad jedel bob. Bob ni svež, je sušen - zgleda kot večji fižol. Pojma nimam, kaj naj naredim z njim. Po kulinariki sem nekaj gledala, ampak tam v glavnem operirajo samo s svežim bobom, poleg tega so navodila tam bolj za profesinalce, mene pa npr. navodila tipa 'in potem spečemo v pečici' spravljajo ob živce, ker ne vem, na koliko stopinj in koliko časa... Pa če si že mateyka ne upa, si jaz še manj upam vprašati. OK. Toliko razumem, da moram čez noč namočiti. Potem pa me zmede, ker nekateri na netu govorijo o nekakšnem lupljenju - pa kaj naj zdaj vsako kuhano zrno olupim? Koliko časa naj kuham (menda vsaj 2 uri)? Skratka, če ima katera tukaj izkušnje s tem presnetim bobom, je vsak nasvet zelo dobrodošel. Nagibam se v smer, da bi ga naredila s testeninami.
_____________________________
When you stand before God, you cannot say "but I was told by others to do thus" or that "virtue was not convenient at the time."
|
|
|
|
RE: Na pomoč, kaj naj naredim z bobom? 18.9.2012 23:10:39
|
|
|
|
mateyka
|
men je bob tooook dober. ful boljši kot fižol. če je suh, ga tretiraš kot fižol (namočiš in kuhaš podobno dolgo). sam bob je večji kot fižol. ko se bo napel, bo res velik. potem niti ni tak problem dat dol luščine. moja mama jo je kar skuhala, ko je bil svež in smo vse pojedli. takole pravijo: Suho seme pred uporabo namakamo 10 do 12 ur, nato pa ga kuhamo 1 do 2 uri, v loncu na pritisk pa 35 minut. Lupina suhega boba je debela, zato je morda najbolje, če kuhanega pretlačimo ali olupimo. tale recept mi je njami: http://arhiv.njena.si/component/option,com_ricettario/Itemid,30/func,detail/id,106/ ali pa: BOBOVA KREMNA JUHA 300 g boba v zrnju 1 žlica jušne zelenjave 2 žlici oljčnega olja 1 por 1 korenček za jajce velik kos gomoljne zelene sol 4 žlice sladke smetane 2 žlici nasekljanega peteršilja 1 žlica masla Namočen bob kuhamo v vodi skupaj z jušno zelenjavo. Por, korenček in zeleno narežemo na koščke in popražimo na olju. Dodamo še bob, prilijemo vodo in kuhamo do mehkega. S paličnim mešalnikom vse skupaj zmeljemo in po želji precedimo skozi redko sito, da lupine boba ostanejo na cedilu. Juho prevremo, dodamo košček masla, solimo in vmešamo smetano. Potresemo s peteršiljem, vmešamo prgišče olupljenega kuhanega boba in postrežemo. Čas kuhanja: ura in pol Količina: za 4 do 5 lačnih
|
|
|
|
RE: Na pomoč, kaj naj naredim z bobom? 18.9.2012 23:17:46
|
|
|
|
mateyka
|
tle ena teta piše kako z lupino: Seveda ni za stran, a kako le naj uporabim suh bob?? Recepta nobenega pametnega na netu, same neke nerazumljive čirečare. In tako sem bila prisiljena pogruntati čisto nov recept... Se pravi, rabiš bob, bobek, suh, trd. Ga namočiš za en dan, da malo naraste. Naslednji dan vodo odliješ in zaliješ z novo ter kuhaš 40 min v ekonom loncu. Odcediš vodo. (Zdaj pride ta fino opravilo :) ) Na delu, ki je podoben ritki, ga stisneš, da mehak del pade ven, lupinca pa ostane v roki in gre na kompost. Na olivnem olju prepražiš čebulo, da začne dišat, flikneš ves bob v lonec in malo premešaš. Čeprav nisem preveč za soljenje, je bob treba mal posolit, da je boljšega okusa. Potreseš s peteršiljem in bogato zasuješ z vloženim čemažem (čemaž se nareže na trakce, da v olivno olje in sol in v kozarec). Če čemaža ni, je dober tudi česenj. Pražiš kot krompir, da dobi malo pražene skorjice. Lahko se je samega ob solati, lahko pa kot priloga.
< Sporočilo je popravil mateyka -- 18.9.2012 23:18:02 >
|
|
|
|
RE: Na pomoč, kaj naj naredim z bobom? 19.9.2012 9:44:09
|
|
|
|
ronja
|
Vijoličarka, mi smo sicer jedli svež bob (če ti je kaj v uteho - tvoj dragi je bob samo kupil, moj ga je v navdihu posejal! in je prišel s svežim bobom . No, je pa res, da ga je potem 1x on skuhal . In je bil prav dober), enkrat pa smo svežega zamrznili in smo potem jedli takega, ampak se bom potrudila, če ti lahko kako pomagam. Ja, suhega definitivno namoči čez noč in potem JA, VSAKO ZRNO MORAŠ OLUPIT. Sliši se grozno, vem, pa ni tako hudo, ker je to tako kot recimo lupit blanširane mandlje, lupine kar same lepo dol skočijo, če ga lepo stisneš med prsti. LUpine so zanič, tako da to priporočam. Svež je bil v bistvu zelo hitro kuhan, suhi bo gotovo rabil dlje, vendar če bo prej namočen, verjetno to ne bo 2 uri, saj se bob kuha precej manj časa kot fižol (ima drugačno sestavo - se ne spomnim zdaj, česa ma več, vprašam lubija, česa ma že bob veliko, pa pravi: "Uši" - se vidi, da ga je prideloval ). Tudi mi smo ga jedli s testeninami in je bilo res dobro, priporočam:).
_____________________________
http://vecna-optimistka.blogspot.com/
|
|
|
|
RE: Na pomoč, kaj naj naredim z bobom? 19.9.2012 17:01:19
|
|
|
|
Vijoličarka
|
Punci, super sta! Hvala! Bom skombinirala nekaj, imam še en dan za premišljevanje. Važno mi je, da vem da v kombinaciji s česnom ne morem falit in morda bom še kaj s krompirjem kombinirala. Definitvino ga bom danes čez noč namočila, jutri pa bo, kar bo. Poročam.
_____________________________
When you stand before God, you cannot say "but I was told by others to do thus" or that "virtue was not convenient at the time."
|
|
|
|
RE: Na pomoč, kaj naj naredim z bobom? 20.9.2012 19:32:24
|
|
|
|
Vijoličarka
|
Evo mene, preživela. Že včeraj mi je postalo jasno, da bo dovolj samo pol vrečke boba. Namaknje je potekalo normalno in brez problemov. Sem pa včeraj nekje na netu staknila pričevanje vdanega vnuka, katerega babica je pripravljala najboljši bob na svetu in ga je potem, ko ga je namočila, pred kuhanjem tudi olupila, splaknila in dobro osušila. Prepričana sem, da se je babica malo pohecala s svojim vnučkom ali pa jo je za recept povprašal šele takrat, ko ji je že malo spomin nagajal. Možno je tudi, da je vnuk v glavi pomešal navodila za sveži in sušeni bob. Lupljenje mi je kar šlo, sem iznašla svoj sistem in bila sem vsa ponosna sama nase, ko sem ga dala kuhat. Ne maram lupiti vročih stvari. Po cca eni uri sem dobila nekakšen pire, v katerem plavajo delčki boba. Prepražila sem čebulo in česen, vrgla gor ta pire in še cca 2 dl vode, nekaj soli, petršilja in muškatnega oreščka ter vse skupaj cmarila kakšne pol ure. Rezultat je bila ena taka zanimiva omaka z delčki boba, ki se je čisto lepo prilegla k pire krompirju. Najdražji me je medtem klical vsake po ure, ker ga je zanimalo, kako poteka operacija 'recimo bobu bob'. Četudi je bil videz malce hecen, pa je bilo čisto spodobno užitno. Zanimiv okus. V glavnem, porabiti moram še preostalo polovico vrečke in tokrat bom šla po mateykinem nasvetu, skuhala bom olupljenega in bom videla, kaj bo. Kot sem prebrala, je bob prav kvalitetno živilo, vsebuje veliko koristnih snovi. Za trud sem dobila eno veliko Milka čokolado.
_____________________________
When you stand before God, you cannot say "but I was told by others to do thus" or that "virtue was not convenient at the time."
|
|
|
|
RE: Na pomoč, kaj naj naredim z bobom? 20.9.2012 22:05:14
|
|
|
|
mateyka
|
IZVIRNO SPOROČILO: Vijoličarka V glavnem, porabiti moram še preostalo polovico vrečke in tokrat bom šla po mateykinem nasvetu, skuhala bom olupljenega in bom videla, kaj bo. neee, olupi ga potem, ko ga skuhaš. ko je skuhan, odcedi vodo in prelij čez mrzlo, da se ohladi na mlačno. nato jih ven stisni. prepraži čebulo, dodaj bob (in drobtine po želji) ter pražiš dokler se ne zapeče. par minut pred koncem dodaš sesekljan česen, timijan in sladko papriko, da lepo zadiši. postrežeš kot prilogo ali pa glavno jed (solata in svež kruh zraven zadnjega - mmmmm.. ).
< Sporočilo je popravil mateyka -- 20.9.2012 22:06:58 >
|
|
|
|
RE: Na pomoč, kaj naj naredim z bobom? 20.9.2012 22:08:04
|
|
|
|
ronja
|
Mi smo svežega olupili takoj, pred kuhanjem in ni razpadel.
_____________________________
http://vecna-optimistka.blogspot.com/
|
|
|
|
RE: Na pomoč, kaj naj naredim z bobom? 20.9.2012 23:05:39
|
|
|
|
Vijoličarka
|
IZVIRNO SPOROČILO: mateyka IZVIRNO SPOROČILO: Vijoličarka V glavnem, porabiti moram še preostalo polovico vrečke in tokrat bom šla po mateykinem nasvetu, skuhala bom olupljenega in bom videla, kaj bo. neee, olupi ga potem, ko ga skuhaš. ko je skuhan, odcedi vodo in prelij čez mrzlo, da se ohladi na mlačno. nato jih ven stisni. prepraži čebulo, dodaj bob (in drobtine po želji) ter pražiš dokler se ne zapeče. par minut pred koncem dodaš sesekljan česen, timijan in sladko papriko, da lepo zadiši. postrežeš kot prilogo ali pa glavno jed (solata in svež kruh zraven zadnjega - mmmmm.. ). Pišuka sem butasta! Hotela sem napisati, da bom dala skuhati neoulupljenega. Pojma nimam, kaj mi podzavest nekaj štrajka. Itak je popolnoma jasno, da si mi ti svetovala, naj kuham neolupljenega (in ko sem pisala ta stavek, sem spet najprej napisala olupljenega - jao, meni )
_____________________________
When you stand before God, you cannot say "but I was told by others to do thus" or that "virtue was not convenient at the time."
|
|
|
|
RE: Na pomoč, kaj naj naredim z bobom? 20.9.2012 23:12:28
|
|
|
|
Vijoličarka
|
IZVIRNO SPOROČILO: ronja Mi smo svežega olupili takoj, pred kuhanjem in ni razpadel. Ja, neka taka tanka belkasta lupinca, nežne sorte, menda. Enkrat moram dobiti v roke svež bob, ampak najprej moram osvojiti sušenega. Sem trmaste sorte. Že sama crkavam od smeha, ko berem to temo, kaj šele drugi, ki najbrž mislijo, da sem totalka ubrisana. Ampak s temle bobom sva res malo bolj čudno začela. Npr. s čičeriko sva bili takoj najboljši prijatljici.
_____________________________
When you stand before God, you cannot say "but I was told by others to do thus" or that "virtue was not convenient at the time."
|
|
|
| Stran: [1] |
Najbolj brane vsebine v rubriki Kako pripraviti popolno pokovko?Se tudi vi sprašujete, zakaj so 'kokice' v kinu vedno tako okusne, doma pripravljena pokovka pa se kar nekako ne more pr...
Zadnje s foruma
Za doječe matere.
пеперутка16
Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?