|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: koliko svobode imajo vasi otroci
10.9.2012 16:36:16   
Tippi

Tippi...nikjer ni rečeno, da je za otroka, ki ga starši vzgajajo tako da je pri 4 sam zunaj to najbolje oz. da je to zanj najboljša vzgoja...To se lahko zdi najbolje le njihovim staršem, vendar v reali še zdaleč ne pomeni, da je vedno res tako najbolje...ooo sem zakomplicirala...moje mnenje je , da se staršem velikokrat zdi, da je nihova vzgoja za njihovega otroka najboljša, kar pa se kaj rado pokaže, da pa le ni vse tako najbolje...Žal biti starš še ne pomeni, da vedno vzgajaš prav oz. da si nezmotljiv...

To pa itak! Pravim, da vsak vzgaja, kot se mu zdi najbolj prav, pa četudi se kasneje izkaže, da se je motil. In moti se vsak.

(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 26
10.9.2012 16:49:14   
pelin
Da seveda odločitev je na starših...na meni, tebi...njej....vsak pač po svoje preceni toda ne strinjam se s tem, ko zgoraj praviš, da je vzgoja nekega starša za njihovega otroka najboljša...daa, je najboljša v njihovi glavi... za otroka in v resnici pa marsikdaj ne...

(odgovor članu Tippi)
Neposredna povezava do sporočila: 27
10.9.2012 17:36:49   
Najaa
Po moje ste si mal narobe predstavljale. Kakor je avtorica posta to opisala, naj bi bilo igrišče pod balkonom in jaz si ga tudi predstavljam direkt pod balkonom v prvem štuku. user posted image  Mislim, da nobena pa ne bi 4-letnika pustila na kraju, kjer lahko mimogrede izgine in dela štale... Jaz sem kar se tega tiče ful strahopetna. Ko kam gremo, se skoz tresem, da bo katera zginla, da jo bo kdo odpeljal... nočne more v glavnem. Drugače je, kakor je bilo v naših časih, ko so nas starši pustili vzunaj in smo bili od jutra do večera na ulici.

(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 28
10.9.2012 21:21:49   
metuljčica87
Jaz imam 3letnika. Doma smo v hiši, tako da na dvorišču je že sam. Ampak ne recimo celo uro, toliko da grem kaj za kosilo pripravit, perilo dat v stroj in tako. Ga imam pa ves čas na očeh in tudi poslušam ga. Notri sem v tišini in ga slišim. Največji strah imam namreč ob tem, če bi šel sam ven na cesto. Sicer ve kako in kaj, tega še ni naredil, ampak tako kot so ene rekle, zunaj je preveč dejavnikov in nikoli ne veš kdaj bo otročka kaj zamikalo. Če bi bili doma v bloku pa ni šans, vsaj do šole ni varjante. Kolegica ima 10 let staro punčko, zelo odgovorno, ampak ko gremo k njim na obisk sem jaz lepo z njim na igrišču, čeprav mi je že kolegica predlagala, da bi jo lahko tamala počuvala. Ampak ne, ni šans.

Zanimivo je pa to, da sem jaz že od 11ega leta dalje čuvala otročke. Šla na sprehod z vozičkom, kako urco bila sama z otrokom doma in tako. Res sem bila zelo odgovoren otrok, ampak zdaj ko sem mama, ni šans da 11 letnici zaupam eno, dve, tri leta starega otroka.

(odgovor članu Najaa)
Neposredna povezava do sporočila: 29
10.9.2012 21:34:48   
Stanislava_
IZVIRNO SPOROČILO: misa4

Pa me je soseda nadrla kako lahko pustim otroka samega ki je po njenih besedah star 2 letuser posted image ,

Ona ga ne more, ker nima osnovnega občutka, koliko je otrok star in kaj lahko počne. Glede na izgled in obnašanje se je zmotila že v starosti otroka - kako lahko ocenjuje, kaj je zanj primerno in kaj ne? Nikakor, nima kompetenc, niti najmanjših, zato se vtika tja in tako kot se zna, po nepotrebnem in brez pravega pristopa.
Človek, ki bi ga skrbelo, da je tvoj otrok sam, bi do tebe pristopil resno in odgovorno, kot se v takih primerih (po napačni oceni gre za dveletnika), gre.

To je odgovor na začudeno vprašanje, kako te je nadrla.

Če je otrok lahko sam - odvisno od njega, vrstnikov in ostale družbe ter lokacije. Če so zunaj bolj ali manj vsi otroci, ali večina njih, potem imate najbrž tudi navado, da 'kontrolirate', če je na dvorišču vse v redu. V tem primeru je tudi 'odgovornost' tvojega starejšega otroka na mestu, ker gre za medgeneracijski sporazum, prvi in starejši je zaščitnik mlajšega, s hkratno odgovornostjo mlajšega, da ga uboga. Na ta način se otroci učijo odgovornosti, ki pa mora biti letom primerna. Toliko, da starejši gleda, kaj se z otrokom dogaja in sporoči takoj, če je kaj hudo narobe, toliko je dovolj in toliko so sposobni in večinoma željni, če jim odgovornost le pustimo.

Če sta tvoja dva edina iz bloka, ki se igrata, in če starejša dobesedno čuva mlajšega in ji je to odveč, potem nekaj pri tebi ni v redu.

(odgovor članu misa4)
Neposredna povezava do sporočila: 30
   [Brisano sporočilo]
10.9.2012 23:04:38   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Stanislava_)
  Neposredna povezava do sporočila: 31
11.9.2012 8:43:50   
ZARA
4 letnik nima absolutno kaj sam delat na igrišču, neglede na to s koliko balkonov ga lahko opazuješ, sploh mi je pa mimo da ga čuva 9 letni otrok. OK, če si spiderman, potem ni panike, drugače pa ne.

This will take some time depending on
your operating sistem and hardware.
(plačano oglasno sporočilo).

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 32
11.9.2012 11:53:32   
donna22
Sem se spomnila, da mi je kdaj kdo rekel, kak fajn, da imam najprej punčko, da bo lahko bratca čuvalauser posted image user posted image Halooo, to je tudi otrok ... menda nimam enega zato, da čuva drugega - oba si zaslužita sproščeno igro, brez takšnih odgovornosti!

(odgovor članu ZARA)
Neposredna povezava do sporočila: 33
11.9.2012 12:02:34   
Tutan
Jaz če pogledam eno logiko velike družine - se pravi, kjer so 3, 4 otroci. Meni se zdi povsem logično, da starejši bratec/sestrica kdaj pogledata na mlajše. Ne zdi se mi prav, da se odgovornost prelaga na otroke, vsekakor pa ni nič narobe, če kdo kdaj za kakšno minutko pogleda na otročka, pa čeprav samo za toliko, da mami gre na wc. Spet - ne me razumet narobe - ne govorim o nekem večurnem čuvanju, ampak zgolj tisto, da ga en malo pomirka oziroma da ga popazi za krajši čas.

Me pa zanima, kdaj je za vas tista starostna meja, da je otrok lahko sam? Pred hišo, pred blokom? Ker meni so otroci tako različni, karakterno, odgovorno, dojemljivo - eni so pri 6tih že pravi mali odrasli, drugi pa pri desetih mali razbojniki.
Malo je pa potrebno tudi razmisliti v tej smeri, da je treba otroka navajati na odgovornost - slej ko prej se bo znašel nekje, kjer bo moral biti sam in sam poskrbeti, da bo deloval pravilno. Recimo odhod v šolo - nekateri otroci morajo recimo pri 7, 8 letih sami prehodit kakšen kilometer, da pridejo do šole (pa ne mi rečt, da je to preveč?) - kdaj jim boste zaupale to odgovornost?

Kakorkoli, čeravno se mi zdi, da imam precej dojemljivega otroka, kar se pravil tiče, je 4letnik res premajhen za bit pred blokom sam. Ampak kdaj pa je tista družbeno sprejemljiva meja?

(odgovor članu donna22)
Neposredna povezava do sporočila: 34
11.9.2012 14:20:43   
ZARA
4 letnik kakor koli obrneš ni samostojen niti mu ni za zaupat, pa če je še bolj priden. Moja meja je bila konec 1. razreda med počitnicami. Takrat sem jo že upala puščat samo na dvorišču, prej pa ne, ker je zelo živahna in samosvoja. Zdaj je v tretjem in gre tudi že malo "around the block".
user posted image

This will take some time depending on
your operating sistem and hardware.
(plačano oglasno sporočilo).

(odgovor članu Tutan)
Neposredna povezava do sporočila: 35
11.9.2012 14:33:59   
misa4
Naj pojasnim, blok ni v mestu, je v naravi, zraven ni prometne ceste, zivimo v pritlicju, otroci se igrajo 2m od balkona, ven prides v 15 sekundah, hci ga ne pazi ampak se z njim igra, kaj se vasi otroci ne igrajo nikoli ju ne puscam sama doma, da bi sla jaz sama pohajat okol, tukaj se igra polno otrok, mlajsih in starejsih. Pa nismo v mestu, halo, prej v gmajniuser posted image ce je pa za vas cuvanje otroka ko se gresta mlajsi in starejsi ven igrat pol pa ne vem, haha, pa vas nix ne napadam,

(odgovor članu ZARA)
Neposredna povezava do sporočila: 36
11.9.2012 16:09:02   
nyna84
Ok, jaz imam dve - ena je 4, druga pa skoraj 8. Smo na vasi, umaknjeni od glavne ceste in jih zato pustim ven sami, pod pogojem, da vem kje sta. Imamo še tri sosede, ki imajo otroke in se selijo z dvorišča na dvorišče non stop. Ampak mi je ok, ker res ni ceste. Pa jih imam vseeno konstantno pod kontrolo z enim očesom ali ušesom. Tamala je precej samostojna in mi zato ni panike. Vem pa, da se ne morem zanašati na starejšo, da bo pazila mlajšo, ker ponavadi pozabi, da sta skupaj. In ko jo vprašam, kje je, sploh ne ve user posted image
Smo pa bili pri moji noni na obisku, živi v bloku, neprometna ulica, ampak mi je bilo neprijetno, ko so šle pred blok za pol ure.
Koliko mora biti otrok star, da je lahko sam zunaj ... mislim, da ni pravila. Moja bo lahko sedaj hodila sama v šolo in nazaj domov, pa mi ni preveč všeč ideja, da bi hodila sama čez zelo prometno in nevarno cesto user posted image

(odgovor članu misa4)
Neposredna povezava do sporočila: 37
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Pojdi na:

Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...

kuhanje
tinchek1980

Kako pogosto doma kuhate?

nikoli (2%)

redko (4%)

le konec tedna (11%)

vsake 2 dni (13%)

vsak dan (71%)

Število vseh glasov: 228

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!