|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   koliko svobode imajo vasi otroci
10.9.2012 12:10:55   
misa4
Mi ne da miru. Moj 4 letnik se lahko igra z vrstniki pred blokom, so mlajsi in starejsi do 12 let. Pa me je soseda nadrla kako lahko pustim otroka samega ki je po njenih besedah star 2 letuser posted image , mogoce jaz ne vem kdaj sen rodila....gre za zelo mirno sosesko v naravi, so pred blokom, pod mojim balkonom in ga imam na oceh, z njim je tudi starejsa sestra stara 9. Od te sosede pa njen devet, ja 9 let je star ne sme sam ven, ga pelje za roko...ne vem a sem jaz cudna, a al kaj,
Sicer mam se eno kolegico ki tamalo 8 tudi nikamor ne pusti, samo imava vsaka svoje mnenje in glede tega se pustiva pri miru.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: koliko svobode imajo vasi otroci
10.9.2012 12:16:34   
misa4
Aja pa to mi je jasno, da v centru mesta, ob prometnih cestah itd. otrok ne more biti brez odraslega

(odgovor članu misa4)
Neposredna povezava do sporočila: 2
10.9.2012 12:16:47   
KOKICA32
Delaj, kot misliš, da je prav. user posted image
Če so takšne okoliščine, kot opisuješ, bi ga tudi sama pustila samega zunaj in večkrat preverila situacijo.Lahko pa mu tudi daš nalogo, da se mora večkrat sam javljati. Tudi sama sem kot otrok odraščala v blokovskem naselju, pa ne vem, če je bil takrat kakšen starš z nami, ko smo bili stari 4 leta in več.user posted image

(odgovor članu misa4)
Neposredna povezava do sporočila: 3
10.9.2012 12:18:01   
Tippi
Jaz sem mojo brez problema pustila na "ritem mladosti" do 3. zjutraj user posted image
Ok, si vprašala, pa sem odgovorila. Zdaj pa še malo bolj zares user posted image

Po mojem mnenju ni pravila! Eni so bolj ziheraši, drugi manj. Eni gredo res v skrajnosti, tako pri puščanju svobode, kot tudi kontra, kjer so otroci do 15 leta zaprti in pod nadzorom. Pusti sosede kaj govorijo. Zanašaj se na svoje občutke in občutke otroka. Vidva sta povezana. In ker mu zaupaš,, pa četudi je star "samo" štiri leta, ni razlogov da se ne bi v mirni, znani okolici, kjer ga imaš ves čas "na oku", v prisotnosti devetletnice, igral. Samo pusti ga naj uživa!

(odgovor članu misa4)
Neposredna povezava do sporočila: 4
10.9.2012 12:27:21   
Zora*
Najprej sem pomislila, da 4-lrtnika že ne bi samega pustila pred blokom, tudi ob razmerah, ki jih opisuješ.  Ampak ob odgovorni 9-letnici, če jo 4-letnik uboga, pa da jaz vidim igrišče z balkona, pa bi. Verjetno bi se na začetku utaborila na balkonu in se delala, da berem user posted image  , nato pa bi se odločala glede na videno.

(odgovor članu Tippi)
Neposredna povezava do sporočila: 5
10.9.2012 12:28:22   
misa4
Jaz sem si zadala cilj, da v nobeni stvari ne bom pretiravala, imata meje, definitivno, do osme ure morata biti skopana in v pizami, ko so nekateri se zunaj in mame jamrajo kako tezko ustanejo zjutraj...nas pa brez problema ustane za sedem in se v miru pripravimo za v vrtec

(odgovor članu Tippi)
Neposredna povezava do sporočila: 6
10.9.2012 12:30:54   
misa4

IZVIRNO SPOROČILO: Zora*

Najprej sem pomislila, da 4-lrtnika že ne bi samega pustila pred blokom, tudi ob razmerah, ki jih opisuješ.  Ampak ob odgovorni 9-letnici, če jo 4-letnik uboga, pa da jaz vidim igrišče z balkona, pa bi. Verjetno bi se na začetku utaborila na balkonu in se delala, da berem user posted image  , nato pa bi se odločala glede na videno.

Ja sej to sem delala, ko me je mali napodil, mi je reku da nimam kaj tam pocet, naj grem domov, no zdaj pa ze kosilo skuham

(odgovor članu Zora*)
Neposredna povezava do sporočila: 7
10.9.2012 12:33:56   
Zora*
IZVIRNO SPOROČILO: misa4

IZVIRNO SPOROČILO: Zora*

Ja sej to sem delala, ko me je mali napodil, mi je reku da nimam kaj tam pocet, naj grem domov, no zdaj pa ze kosilo skuham

Ja, si kar predstavljam mojega user posted image  user posted image  user posted image

(odgovor članu misa4)
Neposredna povezava do sporočila: 8
10.9.2012 12:37:07   
Tutan
Ja, naš ima meje. Meje naše parcele, kjer se pač lahko giba, brez nadzora (ok, njegov nadzor so naši psi ali pa je obratno - on nadzira pse user posted image ). Star je 5let. Smo mirna ulica, na eno stran sami upokojenci, na drugo še 4 družine z otrocmi. Načeloma lahko gre sam po ulici, do sosede - pod pogojem, da pove, da gre tja. Je samo 1x naredil tako, da ni povedal in potem pač ni smel biti pri njej - od takrat se tega drži. Nimam nekih problemov s tem, da otroka nimam nonstop na očeh - ampak mu moram zaupat - in dokler mu zaupam, da mi bo recimo povedal, da gre tja pa tja - mi ni problema. Če mi tega ne pove, ga potem zunaj ne morem pustit brez zaupanja. Za 1x se tega drži in mi je tako ok. Je pa njemu tudi fino, da ima malo svoje svobode. Ampak je pa res, da je skoraJ že 6let in da je 2 leti le razlika med otrocmi, tudi po obnašanju, kot po dejanjih - pri 4letih ne bi dala ravno roke v ogenj, da je lahko sam. Mislim, naš je bil pri 4 res en tak - otrok user posted image user posted image

(odgovor članu misa4)
Neposredna povezava do sporočila: 9
10.9.2012 13:30:29   
Najaa
V takih okoliščina - pod balkonom, da ju imam skoz na očeh, mirna lokacija, več otrok... bi tudi jaz pustila.

(odgovor članu Tutan)
Neposredna povezava do sporočila: 10
10.9.2012 14:01:31   
Anonimen
Ne me zdaj napadat, samo meni osebno se to ne zdi ok ... pač si vprašala. NAša skoraj 4-letnica ni šans, da je sama zunaj na vrtu pri mojih starših kjer je čisto domača, zraven pa ni nobene ceste in so čisto na samem. Doma pa sploh ni šans da je sama zunaj, ker živimo ob prometni cesti. Tudi ne zdi se mi fer, da mora mlajšega otroka "čuvat" par let starejši otrok ... prevelika odgovornost je to zanj. Ne mislim je zapirat v sobo pa za rokico vodit okrog do nevem katerega leta, ampak 4 leta mi je pa res še čisto prekmalu, da bi imela toliko svobode. Pač moje mnenje.

(odgovor članu Najaa)
  Neposredna povezava do sporočila: 11
10.9.2012 14:33:05   
LittleSun
Se moram strinjati z Otiko. Naš 4,5 letnik tudi ne gre sam pred blok, pa imamo igrala tik pod nami, pa vendar se mi še zdi prehitro.
Je pa res, da vsak starš pozna in zaupa svojemu otroku drugače. Ko sem bila jaz stara 4 leta ni bilo mojih staršev z nami pred blokom, pa sem ravno tak preživela user posted image user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 12
10.9.2012 14:34:03   
donna22

IZVIRNO SPOROČILO: Otika

Ne me zdaj napadat, samo meni osebno se to ne zdi ok ... pač si vprašala. NAša skoraj 4-letnica ni šans, da je sama zunaj na vrtu pri mojih starših kjer je čisto domača, zraven pa ni nobene ceste in so čisto na samem. Doma pa sploh ni šans da je sama zunaj, ker živimo ob prometni cesti. Tudi ne zdi se mi fer, da mora mlajšega otroka "čuvat" par let starejši otrok ... prevelika odgovornost je to zanj. Ne mislim je zapirat v sobo pa za rokico vodit okrog do nevem katerega leta, ampak 4 leta mi je pa res še čisto prekmalu, da bi imela toliko svobode. Pač moje mnenje.

S tem se pa tudi jaz strinjam.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 13
10.9.2012 14:34:50   
Tippi
Otika zakaj bi te pa kdo napadel? Tvoje mnenje pač. Do njega imaš vso pravico user posted image

Res je veliko odvisno tudi od tega, kako je kateri otrok samostojen. Eni so ful, drugi sploh ne. Ti povem iz prve roke, kako me je grdo ena mamica napadla na morju, ko je bila moja hči eno leto in pol stara in se je že potapljala in plavala. Častna beseda! Bila je pravi mali genij, ki so ji nekateri ful ploskali, nekateri so se pa seveda nad mano zgražali, češ a se ne bojim da se bo zadušila! Ampak je bila čisti talent in sem jo pustila, da je tauhala in plavala praktično prej kot je govorila. Seveda v moji prisotnosti. Hočem povedat, da odgovoren starš, točno ve, do kje gre lahko. Kdaj otroku pretijo nevarnosti in ga je treba pazit, in kdaj ga lahko samostojno pustijo in mu zaupajo.

Se spomnim še enega primera od lani. Štiriletnica je z mamo, sicer navezana, ampak splezala na Storžič po Petem žrelu (za tiste ki ne vedo, izredno zahtevna plezalna pot na dvatisočaka), že za povprečnega gorca, kamoli za otroka! In je tamala prišla gor. Nasmejanih lic in dobre volje!

Tko pač je. Eni več, drugi manj user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 14
10.9.2012 14:40:03   
Anonimen

IZVIRNO SPOROČILO: Tippi

Otika zakaj bi te pa kdo napadel? Tvoje mnenje pač. Do njega imaš vso pravico user posted image

Res je veliko odvisno tudi od tega, kako je kateri otrok samostojen. Eni so ful, drugi sploh ne. Ti povem iz prve roke, kako me je grdo ena mamica napadla na morju, ko je bila moja hči eno leto in pol stara in se je že potapljala in plavala. Častna beseda! Bila je pravi mali genij, ki so ji nekateri ful ploskali, nekateri so se pa seveda nad mano zgražali, češ a se ne bojim da se bo zadušila! Ampak je bila čisti talent in sem jo pustila, da je tauhala in plavala praktično prej kot je govorila. Seveda v moji prisotnosti. Hočem povedat, da odgovoren starš, točno ve, do kje gre lahko. Kdaj otroku pretijo nevarnosti in ga je treba pazit, in kdaj ga lahko samostojno pustijo in mu zaupajo.

Se spomnim še enega primera od lani. Štiriletnica je z mamo, sicer navezana, ampak splezala na Storžič po Petem žrelu (za tiste ki ne vedo, izredno zahtevna plezalna pot na dvatisočaka), že za povprečnega gorca, kamoli za otroka! In je tamala prišla gor. Nasmejanih lic in dobre volje!

Tko pač je. Eni več, drugi manj user posted image

Sem že dolgoletna uporabnica RR pa vem kako se tule stvari včasih razvijejo user posted image

Je pa naša ful samostojna, zrihta res sama vse, a take svobod ji še nebi pustila, ker se mi zdi prekmalu ... je pa lahko sama v svoji sobi tudi po par ur in se igra in mi je ni treba skos nadzirat, ker vem da nebo šla neumnosti počet ... samo zunaj je pa preveč dejavnikov, ki jih tako mladi možgančki pomoje še niso sposobni "pravilno" sprocesirat.

(odgovor članu Tippi)
  Neposredna povezava do sporočila: 15
10.9.2012 14:44:32   
josephine27
Če gledam svojega 4 letnika ga ne bi pustila. Mi smo sicer v hiši tako, da o blokih malo težje komentiram. Naš je lahko sam le na dvorišču pa še to ga hodim kontrolirat, ker večkrat kakšno "ušpiči". Sam gre tudi do sosedov ampak mora obvezno prej vprašat. Pa tam so seveda tudi odrasli zdraven. Že ko grem z njim po ulici ga moram opozarjat naj s poganjalcem ne vozi po sredini ceste, ker se kar spozabi pa luta okrog. Enostavno mislim, da ni še dovolj zdrel, da bi bil sam na ulici.

(odgovor članu donna22)
Neposredna povezava do sporočila: 16
10.9.2012 14:47:13   
ronja
Je pa naša ful samostojna, zrihta res sama vse, a take svobod ji še nebi pustila, ker se mi zdi prekmalu ... je pa lahko sama v svoji sobi tudi po par ur in se igra in mi je ni treba skos nadzirat, ker vem da nebo šla neumnosti počet ... samo zunaj je pa preveč dejavnikov, ki jih tako mladi možgančki pomoje še niso sposobni "pravilno" sprocesirat.

Razmišljam enako. Ronja je stara 5, Lejla bo januarja 4, ampak še nista sami. Sem ziheraš, če ne drugega se bojim, da bi mi ju kdo odpeljal - vem, da je to čisto iracionalen strah, pa vendar. Na morju sta šli sami po sladoled, vendar sem ju vmes gledala. PUstila sva Ronji, da je sama prišla iiz plaže, vendar sva jo gledala (sva počakala na koncu). ji je bilo ful všeč, da je samostojna, ampak da je pa ne gledam, si pa ne upam. Preveč dejavnikov. Ne vem, kako bi bilo, če bi imela 9 letno sestro, ampak na splošno nočem preveč prelagat odgovornosti na starejše otroke, ker če si recimo mlajši takrat zlomi roko (se zgodi tudi, če so odrasli zraven), je veliko težje prav reagriat kot odraslemu, pa še občutek krivde ima lahko starejši otrok... Ne vem, za ene kompliciram, za druge pa sem tahuj flegmatikuser posted image .

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 17
10.9.2012 14:55:23   
Tippi
No, jaz nisem tako stara uporabnica RR kot ti, no, pa ne glede na to, vem da je včasih bolje kaj zignorirati in se takšnim in drugačnim napadom elegantno izogneš user posted image Verjamem pa da ni prijetno. Ampak evo, preživela si

Kakorkoli. Razumem kaj mi želiš povedati. Stvar je v tem, da recimo večina, bi verjetno razmišljala tako kot ti, če pa pogledamo še iz mojega kota, ali pa kota avtorice te teme, pa lahko potrdimo, da so tudi takšni otroci, ki lahko sprocesirajo marsikakšen dejavnik. Pa ne razumi napačno, da je zdaj tvoj otrok, kaj slabši od tistih, ki so zmožni več, niti se nisem želela pohvaliti, sploh ne! Želim le povedati, da so otroci med seboj zelo različni.

In še. Tudi to je res! Včasih smo bili vsi otroci pri štirih letih sami pred blokom. Nikogar ni skrbelo, da nas bo kdo odpeljal, niti a nas bo povozil avto, pač drugi časi. Res je. Res je pa tudi, da so danes, roko na srce, tudi starši precej "razvajeni" in zaščitniški. Jaz sem sama hodila pri petih letih v vrtec, danes je to nezaslišno! Pa nisem bila nič bolj samostojna ali pa brihtnejša od današnjih otrok user posted image smo imeli pa tudi patrone, ki so do svojega deset_ega leta hodili s starši v šolo. Pač raznolikost na vseh področjih. Tako pri otrocih, kot pri okoliščinah (drugi časi), tako tudi pri starših.

< Sporočilo je popravil Tippi -- 10.9.2012 15:00:06 >

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 18
10.9.2012 15:02:40   
ronja
tippi, sama sem imela res ogroooomno svobode (celo za takratne čase, nam so rekli, da smo razpuščena decauser posted image ). Sama sem se lahko hodila kopat, sestra me je naučila plavat pri 3 letih (ona je bila stara 9 ali 10 - ne vem, kateri mesec je bilo), kot predšolska sem bila do mraka na 2 km oddaljenem igrišču in prišla sama domov (in enkrat zgrešila blok in šla zvonit v napačnega - zato vem, da sem bila stara 4 in ne več, ker pri 5 sem že znala številke, takrat pa še nisem brala), itd...
Ampak: prvič: poglej si statistike prometa, v LJ. se je povečal od naše mladosti za cca 10x...
Drugič: veliko naših sovrstnikov pa vseeno ima posledice tega, da ni nihče pazil na nas, sama sem poznala par otrok, ki so umrli ali bili trajno poškodovani v raznoraznih uličnih udejstvanjih. Sama si za svoje pač tega ne želim in če lahko preprečim, bom.
in tretjič: takrat smo bili vsi brez staršev na ulici, zdaj bi bili onidve edini - in če bi kdo hotel kakemu otrku kaj, bi se spravil točno na tiste, ki nimajo staršev zraven. Če so vsi brez, potem je manj možnosti, da se ravno tvojemu kaj zgodi, če pa je tvoj edini brez, pa se možnosti povečajo - vsaj kar se tiče odraslih. In ja, meni se je že zgodilo, da me je kdo vabil ali mi težil, ko sem bila mala, pa so bili tisti časi, ko se ni nikomur nič zgodilo;).

(odgovor članu Tippi)
Neposredna povezava do sporočila: 19
10.9.2012 15:36:15   
Tippi
Ja Ronja. Saj pravim. Očitno si preslabo prebrala moj komentar. Drugi časi so, sem tudi jaz to poudarila. Je pa seveda veliko tudi odvisno od otrok in okoliščin. Vsak starš namreč sam oceni ali so okoliščine za mulčke "ugodne" ali ne, da mu pustijo (ne)svobodo.

Po moje je težko reči, je prav in ni prav. Jaz ves čas trdim, da je oboje prav. V nekaterih primerih je prav, da se otroka drži bolj na kratko, v drugih pač ne, ne glede na stopnjo samostojnosti. To pač je odgovornost in predvsem ocena vsakega starša posebej. Zato sem avtorici posta tudi povedala, da naj se ne ozira na to, kdo kaj reče in se čudi, če ona svojemu otroku zaupa, v takih okoliščinah kot so, potem je edino prav da mu pusti se samemu igrati. In ni univerzalnega odgovora, ja prav, je, ali pa ne, ni prav.

Se zdaj bolje razumeva? user posted image

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 20
10.9.2012 15:41:09   
ronja
To, da dela vsak po svoje, je itak jasno. Samo alergična sem na tisti tvoj: " Tudi mi smo..., pa smo vsi preživeli..." Ker to prvič ni res in ker ni enako lahko preživet v različnih časih (in s tem okoliščinah). IN ker bi za svoje otroke rada še kaj več kot da samo preživijo;).

Sama imam dostikrat slabo vest, da jim ne bom dala toliko svobode, kot so je dali meni, ker sem v tisti svobodi res uživala! Ampak ne upam. Vem, kolikokrat je manjkalo za dlako in ni bilo nikogar zraven...

< Sporočilo je popravil ronja -- 10.9.2012 15:43:51 >

(odgovor članu Tippi)
Neposredna povezava do sporočila: 21
10.9.2012 16:00:42   
Tippi

IZVIRNO SPOROČILO: ronja

To, da dela vsak po svoje, je itak jasno. Samo alergična sem na tisti tvoj: " Tudi mi smo..., pa smo vsi preživeli..." Ker to prvič ni res in ker ni enako lahko preživet v različnih časih (in s tem okoliščinah). IN ker bi za svoje otroke rada še kaj več kot da samo preživijo;).

Sama imam dostikrat slabo vest, da jim ne bom dala toliko svobode, kot so je dali meni, ker sem v tisti svobodi res uživala! Ampak ne upam. Vem, kolikokrat je manjkalo za dlako in ni bilo nikogar zraven...

Proti alergiji ti priporočam globok vdih - izdih, potem pa dalje user posted image
To da dela vsak po svoje, ni vsem jasno. Ne avtorici ne, ker se sprašuje to kar se, in kar je tudi javno objavila, niti otki, ki se je malček zbala, da jo bo nekdo napadel. Torej ni čisto jasno, da dela vsak kot mu paše, sicer teh vprašanj in strahov ne bi bilo, a se ti ne zdi?

Tisti "preživeli smo" še zdaleč ne pomeni, da smo živeli v tako hudem pomanjkanju (ljubezni, financ, ali pa česa desetega) vsaj zase lahko rečem, da smo živeli mnogo bolje, kot da smo le "preživeli", kot si ti to v nadaljnjem pisanju interpretiraš. Torej ne rabiš veliko možgančkat, da dojameš kaj se s tem stavkom misli. Reci kar hočeš, ampak še danes je tako, da bi nekateri otroci mnogo lažje in lepše živeli, če ne bi bili njihovi starši tako veliki komplikatorji, ne glede na to, da živijo v svetu polnem nasilja in kriminala.

Če ti ne upaš, je prav da ne upaš! Tvoja vzgoja je najboljša vzgoja za tvoje otroke. In če nekdo svojega otroka pusti pri štirih letih da se sam igra na dvorišču, v okoliščinah, ki se mu zdijo varne, je takšna vzgoja prav tako najboljša zanj.

Sem povedala svoje. Že večkrat zapovrstjo in je neumnost, da se ponavljam. Ne razumem pa še vedno, zakaj misliš, da si na nasprotnem bregu od mojega? Kaj mi želiš sporočit? Daj povej, po kmečko, da se bova razumeli, brez filozofiranja in kompliciranja. user posted image

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 22
10.9.2012 16:04:35   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Tippi
... niti otiki, ki se je malček zbala, da jo bo nekdo napadel. Torej ni čisto jasno, da dela vsak kot mu paše, sicer teh vprašanj in strahov ne bi bilo, a se ti ne zdi?

Meni je kristalno jasno, da vsak vzgaja kot se mu zdi prav in da ni nekega kopita po katerem bi vsi delali ... da me ne bo kdo napadel, sem samo napisala, ker vem kako RR deluje, in da veliko uporabnikom pa ni jasno, da je pač več različnih načinov, ki pa so vsi pravilni (bolj ali manj).

< Sporočilo je popravil Otika -- 10.9.2012 16:17:48 >

(odgovor članu Tippi)
  Neposredna povezava do sporočila: 23
10.9.2012 16:18:35   
pelin
Pred časom je bila tu gor podobna tema, le za razliko v tem, da je ena spraševala, koliko stare otroke že puščate za kratek čas same doma. Tudi takrat smo se mnenjsko razdelili...nekaj na tiste, ki predšolcev ne bi puščali samih in nekaj na tiste, ki to delajo že v predšolski dobi.. No, jaz v bistvu ne vidim pri tem posebne bistvene razlike, oz. se mi zdi, da je zunaj še nevarnejše kot doma. Sama pri svojih tega nisem nikoli počela, dokler se mi nista zdela dovolj zrela, da sta sposobna ustrezno reagirati, če pride do kakšnih čudnih situacij...kajti to se mi zdi bistvenega pomena... tega pa v večini otrok ni sposobna narediti v predšolskem obdobju...Drugače pa je to odločitev vsakega posameznega starša, ki svojega otroka najbolj pozna oz. ve česa je sposoben...Treba je pa biti pri tem pošten ...ali otroka pustite samega zunaj zato, ker se vam ne da viset_i zraven ali zato, ker se vam zdi otrok zato že pripravljen in si tega resnično želi... To obešanje odgovornosti mlajšega otroka starejšemu, se mi pa že od nekdaj zdi skrajno izkoriščanje...Ta večji v bistvu nima potem nič od tega da je zunaj, ker mora namesto starša skrbeti za mlajšega bratca / sestrico, poleg tega pa je to daleč prevelika odgovornost za otroka, pa čeprav je malo starejši...Prav zaradi tega našega ta malega nikoli nisem navesila na puklo ta večji ( narazen sta le dobri 2 leti), po drugo strani pa je vzrok tudi v tem, ker je mene v otroštvu sabo trogal starejši brat in dobro vem koliko krvi sem mu spila...user posted image

Tippi...nikjer ni rečeno, da je za otroka, ki ga starši vzgajajo tako da je pri 4 sam zunaj to najbolje oz. da je to zanj najboljša vzgoja...To se lahko zdi najbolje le njihovim staršem, vendar v reali še zdaleč ne pomeni, da je vedno res tako najbolje...ooo sem zakomplicirala...moje mnenje je , da se staršem velikokrat zdi, da je nihova vzgoja za njihovega otroka najboljša, kar pa se kaj rado pokaže, da pa le ni vse tako najbolje...Žal biti starš še ne pomeni, da vedno vzgajaš prav oz. da si nezmotljiv...

< Sporočilo je popravil pelin -- 10.9.2012 16:25:04 >

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 24
10.9.2012 16:35:01   
Tippi

Vidiš, praviš, da si sama ocenila, ne glede na to, kaj pišejo knjige, ne glede na to, kaj govori raznorazna literatura o vzgoji in odraščanju otrok, in se nisi ozirala na mnenja iz forumov, ampak si sama ocenila, kdaj sta se ti otroka zdela zrela za to in to. Evo, s tem si vse povedala user posted image to je to! Odločitev samega posameznega starša, ki svojega otroka najbolje pozna in z vso odgovornostjo oceni, ali so okoliščine za njegovega otroka primerne ali ne.

Kar se tiče pa prelaganja "vzgoje" na starejšega otroka, je pa druga pesem. Jaz bi rekla, da je vse v mejah normale. Če včasih popazi na mlajšega brata ali sestro, jaz v tem ne vidim nič napačnega. Če se pa na starejšega zvrne vsa odgovornost, to je pa seveda vsem logično, da ni prav.

(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Učenje skozi igro: Zakaj je igra najboljša...
Učenje skozi igro omogoča otrokom naraven razvoj, izboljšuje njihove kognitivne, socialne in čustvene veščine. Otroci se...
7 idej za izvirne božično-novoletne voščil...
Za te voščilnice ne boste potrebovali ne veliko ročnih spretnosti, ne veliko pripomočkov. Pa vendar boste nad rezultatom...

Zanositev
Anjuša

Kako dolgo po končanem jemanju kontrac.tablet ste zanosile?

1 mesec (41%)

2 meseca (59%)

Število vseh glasov: 171

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!