enkratna
|
Darja, zelo mi je žal za vsakogar, ki izgubi službo - če je pa to oseba, ki jo njeno delo veseli, ki z užitkom hodi v službo in se razume s kolektivom, je pa to še veliko težje prebrati. Žal mi je, da ti niso podaljšali pogodbe in lahko si le predstavljam, čez kakšen miselni pekel in čustveni tobogan greš v teh dneh. Sama sem bila nekoč 9 mesecev brez službe (po 1,5 leta sem pri 20-ih dala odpoved - mladost ludost). Ampak takrat sem živela v "hotelu mama", napisala kakšnih 50-60 prošenj (tudi enega odgovora, kaj šele intervjuja), vmes pa delala za simbolični drobiž kot tajnica v enem društvu. Čez nekaj mesecev me je začelo načenjati to, da nimam službe (no, ali pa me je mama bolj načenjala :)). To je bilo moje edino obdobje brez službe, zato nisem najbolj mirodajen primerek za praktične nasvete, poskusila bi pa s teoretičnimi. Kot si že sama zapisala, ti tolažbe okolice niso dovolj (da te vsi tolažijo, da boš že kaj našla). To pove veliko o tebi - da si le dovolj realna*. Vidiš Kalbo, zato se tu ne strinjam s tvojim "človek rabi tolažbo, optimizem". Ja, tolažbo v smislu razumevanja, empatije. Ne pa tolažbe "sej bo" in podobnih floskul. Optimizem pa naj bo tak, da predstavlja realne možnosti, saj le tako človek najhitreje prebrodi fazo "samosmiljenja" in začne delati na možnostih. Tako da se absolutno strinjam z vsem, kar je Krensa napisala. Moje misli potujejo takole: - Ste v najemu - torej si ne morete privoščiti neplačevanja najemnine.
- Neplačevanje oz. zamik pri plačevanju preživnine tudi ni opcija oz. ne sme biti!
- Selitev drugam (lahko) povleče za seboj marsikaj in vprašanje je, koliko manevrskega prostora imaš. Npr.:
- najem drugje pomeni avans vsaj ene, če ne dveh mesečnih najemnin. Imata za to denar?
- ali imata v obstoječem stanovanju večinoma svojo opremo ali je vse od najemodajalca?
- Neplačevanje lizinga bi vam prineslo zaplenitev avta. Da postaneta lastnika, bi morala lizing predčasno odplačati (koliko časa ga že imata, koliko ga še morata odplačati?). Torej bi morala imeti dovolj finančnih sredstev, da to storita - in potem ta avto prodata in se preselita nekam, kjer ne bosta potrebovala avta (nadgradnja Krensinega predloga). A če nimaš avta, si potem zmanjšaš možnosti za fleksibilnost pri iskanju služb, odvisnost samo od javnega prevoza pa ni vedno optimalna (če bi imela npr. popoldansko ali celo nočno delo).
- Zamuda pri plačevanju lizing obroka dodatne stroške (strošek opomina, zamudne obresti).
- Da bi otroka vzeli iz vrtca pomeni, da bi moral biti pri tebi (torej si v tem času nerazpoložljiva za trg delovne slie) ali nekom drugem, npr. starih starših, če so sploh fizično (materialno bolj slabo) zmožni skrbeti 8 ali več ur za otroka. Vzeti otroka iz vrtca zdaj pomeni tudi tveganje, da naslednje leto njegovo mesto v vrtcu ne bo več "samoumevno", ampak boš morala iskati na novo. Ljubljana zaradi službe ne bo več aktualna (ne vem kako je z vrtci), Domžale so prepolne (vsaj za dojenčke, no).
- Kakršnokoli delo na tvojem domu (šivanje...) ali drugje (čiščenje) brez ustreznih "dovoljenj" je kršitev 3. člena Zakona o preprečevanju dela na črno. Da, veliko ljudi to počne tako. S tem sprejemajo tveganje plačila kazni, v primeru da jih inšpekcija odkrije (kazen cca. 200 1.800€).
- Oglaševanje svojih dejavnosti, torej tudi preko FB, je kaznivo po 6. členu omenjenega zakona (kazni so od cca. 200 - 1.800€). FB je super kotiček za reklamiranje, vendar s svojim dometom "FB oboževalcev" povečuješ možnost, da te kdo prijavi, če ne dobi račun za tvoj izdelek. Ali pa kar tako.
- Dejstvo o priložnostnih delih: z ustvarjanjem (šivanjem. slikanjem....) ne moreš kar kmalu nadomestiti izgubo trenutnega dohodka. Tu se mi poraja vprašanje, ki ga uporabi pri razmišljanju: Kolikšen prilv v družinski proračun bi morala zagotoviti za minimalno preživetje in koliko časa si/ste pripravljeni tako živeti.
Kaj začasno storiti? - Vpiši se v bazo iskalcev zaposlitve v vseh možnih zaposlitvenih e-portalih. Vzemi si čas za kvalitetno (manj je več) ponudbo in življenjepis. Tu vključi, če je le mogoče še Gwendolejin predlog o priporočilu zdajšnjega delodajalca (jaz sem to storila npr. za bivšega sodelavca, kateremu sem bila vodja). To seveda ne bo naredilo čisto nič samo od sebe (ne poznam nikogar, ki bi bil zaradi tega kontaktiran).
- Poskusi pri agencijah, ki "posojajo zaposlene" v druga podjetja. Ne vem podrobnosti, razen da smo v našem podjetju imeli na ta način zaposlenih kar nekaj posameznikov. Jaz takšnim agencijam sicer rečem sodobni sužnjelastniki, ampak to je le moj predsodek :) En tak primer je Manpower.
- Razišči možnosti odprtja s.p. Imeti s.p. sicer pomeni sam plačevati državi kar je njenega, pomeni da ti mora računovodstvo voditi nekdo drug (kar stane), itd. Vendar ti to omogoča: legalno poslovanje, registracijo več dejavnosti - in posledično tudi opravljanje teh dejavnosti brez bojazni inšpekcije. Brat je lani izkoristil možnost zavoda, ki sofinancira samozaposlitev posameznika s 4.000€ (je pa moral iti čez postopek izobraževanja, pripraviti je moral poslovni načrt... trajalo je več mesecev). Ta opcija je OK tudi če dobiš kdaj kasneje redno službo - ne rabiš ukiniti s.p.-ja, če bo seveda tvoj delodajalec seznanjen s tem da imaš "popoldansko obrt" (moj partner ima tako opcijo).
- Tudi Barik@ ti je dala super predlog - osebno dopolnilno delo (ne poznam te opcije, se bom pa tudi sama pozanimala zaradi lastnega interesa :)).
- Imaš izkušnje v gostinstvu. Izkoristi jih kot premostitveno opcijo?
Vedi, da imaš krasno popotnico za naprej: - Imaš izkušnjo, kako je dobiti službo sam (torej si jih prepričala najprej s ponudbo in CV-jem, nato pa še osebno), brez da te kdo priporoči!
- Veš, kakšno delo te veseli.
- Ni ti težko delati, pripravljena in sposobna si marsičesa.
Srečno!! *Realist je dobro informiran optimist :)
|