žalostna :( (Polna verzija)

Forum >> [Skupnost RR] >> Čvekanje ... v tri dni ...



Sporočilo


darja.mark -> žalostna :( (13.10.2011 21:56:38)

Vem da boste rekle da nisem edina, vsak dan jih, no, lahko že rečem nas, je več. Brezposelnih. Včeraj sem zvedela da mi ne bojo podaljšali pogodbe. [img]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/img] Totalni šok. tega sploh nisem pričakovala, zadelo me je kot strela. Doma imam 3-letnega fantka, živimo v najemu, že za zdaj sem iskala kako možnost da bi dodatno kaj zaslužila. Znam šivat, delam voščilnice, rišem/slikam,...no, zdaj sem ostala še brez primarne zaposlitve. Bila je prva služba v katero sem zelo z veseljem hodila, se tam super z vsemi razumela, zdaj tega ni več. V to službo sem prišla iz porodniške, prej sem delala dooolgo v gostinstvu in bila sem v nebesih, ko sem končno odšla ven iz gostinstva, kamor sem vsak dan šla z največjo muko. To službo sem si našla sama, brez vez,...prišla na avdicijo, naredila nekaj izdelkov in bila izbrana kot najboljša, brez vsakršnih izkušenj na tem področju...zdaj pa bom ostala brez...čisto sem na dnu, žalostna, šokirana,.....[img]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/img]

Kako bom tako hitro našla službo? Časa imam kak mesec....sva v najemu in brez dohodka ne morem bit, gremo lahko samo na cesto, z eno plačo nama ne bo šlo...vsi me tolažijo saj boš nekaj našla...berem forume in vidim kako nekatere iščejo službo že leto, dve,...groza...
Se opravičujem da pišem tko pomešano, čist sem out in sem mogla to dat ven iz sebe,...to je zame prvič, da sem ostala brez službe...grozno slab občutek, strah, občutek nemoči,...kako ste to dale čez tiste ki ste to doživele? Vem da ni konec sveta, so še druge, hujše stvari, a meni se je s to izgubo nekako podrl svet, ne vem kako naprej, kaj naj zdaj, ja, pisala bom prošnje, samo....kdo jih še bere? verjetno dobijo, fliknejo v koš ali predal in adijo....ah...bodite vesele tiste ki službo imate, pa kakršnakoli že je....






ronja -> RE: žalostna :( (13.10.2011 22:03:51)

berem forume in vidim kako nekatere iščejo službo že leto, dve,...groza...

Nekatere niso ti. Ti si prišla, brez vez, brez izkušenj in bila izbrana kot najboljša. To je nekaj, kar nima vsaka.
Piši prošnje, seveda, nadaljuj z delom, ki ga imaš po strani in boste prišli nekako skozi tačas, dokler ne najdeš nekaj novega. Par mesecev pa tudi ni taka kriza, no. Vsi ti bojo z veseljem priskočili na pomoč, če bi tako zelo zaškripalo - pa mislim, da niti ne bo.
Verjamem, da je šok, če ne pričakuješ, ampak ej - veš, koliko punc pa najde službo? Zadnijč so vzeli v službo bratovo punco: nosečo, brez izkušenj - popolnoma brez izkušenj, brez vez, ravno diplomirala, pa čeprav ni v zgodnjih 20ih, pa vseeno -  je bila všeč šefici in jo je vzela. Feeling any better? Na forumu je pač več punc, ki so še doma, tiste, ki delajo, pa nimajo toliko časa zanj in zato ne delijo svoje zgodbe, to je to.




benika -> RE: žalostna :( (14.10.2011 8:14:40)

z eno plačo nama ne bo šlo.


A dej no dej. Šlo vama bo, brez skrbi. Odpovedali se boste vsem nenujnim stvarem, stisnili, kjer se le da, pa bo tud z eno plačo šlo. Če si tako ustvarjalni tip kot sama praviš, nareddi nekaj izdelkov, odpri svojo stran na FB, deli s prijatelji, pa bo tako za prvo silo padel kakšen €. Začni brat časopisje, iskat koga, ki mogoče potrebuje nekoga, ki bi mu pospravljal stanovanje, likal. Tudi na tak način se da zaslužit kaj.

Sej se boš znašla, v to ne dvomim. Kar pogumno in ne se zdej smilit sama sebi.




Gwendolen -> RE: žalostna :( (14.10.2011 8:15:24)

Darja, najprej en objem zate! Piši prošnje, ne pozabi se pohvaliti v njih in prosi sedanjega delodajalca naj ti napiše priporočilo.

Želim ti vse dobro...




Kerensa* -> RE: žalostna :( (14.10.2011 8:28:15)

IZVIRNO SPOROČILO: benika
z eno plačo nama ne bo šlo.

A dej no dej. Šlo vama bo, brez skrbi.

Brez zamere, Benika, ampak če jima je ostala ena minimalna plača in en ne najvišji otroški dodatek, najemnina s stroški pa znese najmanj 400€... kakšen je recept za preživetje 3-članske družine s cca. 150-imi € na mesec? Presegajo namreč vse cenzuse za državne/socialne pomoči (vključno z RK in Karitasom), 150€ pa ni dovolj niti za hrano (v LJ večinoma pač ni vrtov, njiv in hlevov - za home-made hrano), kaj šele za osebne položnice (vrtec, dodatno zavarovanje, potencialne zdravnike) in minimalni "luskuz" (oblačila, obutev, osnovna negovalna kozmetika - pod kar spadajo šamponi, tamponi in podobno).

In ne, Ronja - že dolgo ne drži več, da vsi z veseljem pomagajo. Približno 75% je takšnih, katerim se dejansko zasmiliš (saj ne, da bi to hotel, pa vendar), vendar ti ne morejo pomagati, ker so sami v enakem/podobnem položaju ali pa bi njim zmanjkalo za osnovo, če bi dali/posodili tebi. Od preostalih 25-ih % pa jih 20% reče, da nimajo, čeprav imajo. Popolnoma drži, da niso dolžni pomagati, a po drugi strani naj bi bili ravno prijatelji/bližnji sorodniki tisti, ki naj bi prvi v vrsti priskočili na pomoč v takšnih primerih. Je pa marsikaj odvisno od dejanskih odnosov in predvsem od pogostosti kontaktov - ne moreš namreč nekoga, s komer se komaj kaj družiš, po nekaj mesecih poklicati in ga vprašati za denar/hrano/karkoli. Tistih 5%, ki ostanejo, pa pomagajo - z dobrim namenom, s srcem in kolikor lahko, a če v svoji okolici ravno nimaš premožnih ljudi, potem ti tudi tista njihova pomoč pomaga ravno toliko, da tvoj otrok ni lačen in bos, ti pa si še vedno (skoraj). Za dejansko prebroditev krize (do takrat, ko ponovno najdeš zaposlitev in dobiš prvo plačo - če jo v današnjih časih sploh dobiš) pa večinoma potrebuješ solidnejši znesek, za katerega pa pri bankah nimaš možnosti, pri svojih bližnjih pa tudi ne. Od teh 5-ih % namreč ni niti desetinke %, ki bi zate vzela kredit (kakor je bilo včasih - s poroštvom).

Tako, da - ja, to je problem. In Darja - nimam rešitve zate. Žal. Lahko ti predlagam edino to, da istočasno iščeš tako zaposlitev, kakor tudi cenejše stanovanje. Če boš dobila zaposlitev, potem ostanete, kjer ste. Če je ne boš, se preselite v cenejše (žal večinoma to pomeni tudi v slabše, ampak na cesti pač ne morete biti) stanovanje - pri čemer pa je danes problem tudi to, da se večinoma zahteva vsaj varščina (za katero nimate), če že ne predplačilo.

Ne vem, kako boste rešili... gremo pa lahko ta vikend na eno kavo (jaz častim - pa ne razumi tega narobe) in poskusimo najti vsaj minimalno rešitev, če že ne popolno.




pety78 -> RE: žalostna :( (14.10.2011 8:38:28)

Če si tako ustvarjalni tip kot sama praviš, nareddi nekaj izdelkov, odpri svojo stran na FB, deli s prijatelji, pa bo tako za prvo silo padel kakšen €. Začni brat časopisje, iskat koga, ki mogoče potrebuje nekoga, ki bi mu pospravljal stanovanje, likal. Tudi na tak način se da zaslužit kaj.


Točno tako!




Kerensa* -> RE: žalostna :( (14.10.2011 8:41:11)

IZVIRNO SPOROČILO: benika
Če si tako ustvarjalni tip kot sama praviš, nareddi nekaj izdelkov, odpri svojo stran na FB, deli s prijatelji, pa bo tako za prvo silo padel kakšen €.

In dovolj je samo en škodoželjen FB-prijatelj, pa imaš za vratom inšpekcijo, kateri boš dala ne samo kakšen prislužen €, ampak še kakšnega, ki si ga boš morala izposoditi.

Da ne bi o tem, da izdelkov ne moreš niti narediti in na črno prodajati, če nimaš za material...




benika -> RE: žalostna :( (14.10.2011 8:52:50)

...........




Kerensa* -> RE: žalostna :( (14.10.2011 8:54:27)

IZVIRNO SPOROČILO: benika
Ah dej no Kerensa, lepo te prosim. Ob tvojem pesimizmu bi še najbogatejši obupal. Vse se da, samo če se hoče.

Nisem pesimistka, temveč realistka.

In če imaš idejo/rešitev za omenjeno situacijo, potem zna biti kar nekaj RR-ovk veselih, če jo napišeš. Predvsem tistih, ki nimajo staršev, ki bi jim pomagali.




benika -> RE: žalostna :( (14.10.2011 9:02:26)

In če imaš idejo/rešitev za omenjeno situacijo, potem zna biti kar nekaj RR-ovk veselih, če jo napišeš. Predvsem tistih, ki nimajo staršev, ki bi jim pomagali.


Jaz sem ji svoje rešitve napisala v mojem prvem postu (za razliko od tebe, ki vsak moj predlog za zaslužek takoj pohodiš). Kaj bo avtorica sedaj naredila in koliko truda bo vložila v iskanje dodatnega vira dohodkov, je pa njena odločitev. Verjamem pa, da je najlažje sedet na riti, jamrat in upat, da bo država malce pomagala (to pa vsi vemo, da je misija nemogoče). In draga Kerensa, ne da se mi pregovarjat s tabo, mi gre v življenju trenutno preveč vse narobe.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Kerensa* -> RE: žalostna :( (14.10.2011 9:05:36)

Benika - jaz sem samo kontrirala tvojim rešitvam, ker so pač nezakonite, nič drugega. Nikjer pa nisem napisala, da se nihče od nas (vključno z mano in s tabo) ni že kdaj v življenju, zaradi nuje ali pa zaradi izboljšanja standarda, poslužil česa od naštetega (ali podobnega). In tudi jaz ne vem, kaj konkretno bo naredila Darja - karkoli že bo, bo po svoji odločitvi. Midve (in ostale) ji lahko samo predlagava (vsaj začasne) rešitve in/ali pripiševa pozitivne in negativne strani teh rešitev. Kakršnegakoli sedenja in jamranja pa z Darjine strani nisem zasledila.

P.S. Upam, da je s tvojim zdravjem kaj bolje.




benika -> RE: žalostna :( (14.10.2011 9:08:37)

P.S. Upam, da je s tvojim zdravjem kaj bolje.


Ma vraga je. Včeraj sem izvedela, da bo skoraj ziher potrebna nova operacija, ker se črevo ne celi[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image] Ma naj gre vse skup v k*****




Kerensa* -> RE: žalostna :( (14.10.2011 9:09:34)

Oh, ja... najbrž ti ne preostane drugega, kot to, da (p)ostaneš optimistka.




pety78 -> RE: žalostna :( (14.10.2011 9:10:52)

IZVIRNO SPOROČILO: benika

P.S. Upam, da je s tvojim zdravjem kaj bolje.


Ma vraga je. Včeraj sem izvedela, da bo skoraj ziher potrebna nova operacija, ker se črevo ne celi[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image] Ma naj gre vse skup v k*****



Benika, a res? Ojoj, šment! [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley31.gif[/image]




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (14.10.2011 9:11:06)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




darja.mark -> RE: žalostna :( (14.10.2011 9:18:10)

No najprej vsem hvala da ste si vzele čas in mi napisale vaša mnenja, vzpodbude, realistične poglede...

Stvar je taka, da moj nima glih minimalne plače, ima pa lizing za avto, ki ni majhen, plačuje dve preživnini za otroka iz prejšnjih vez in že to dvoje je kar veliko. Najemnine imava 400 plus stroški stanovanja 200, verjetno bo zdaj še malo več ko bojo kurili. tako da je samo to 600 ali več.

Da bi nama kdo pomagal...težka. Mami je v penziji, 400 eur, njen partner na čakanju, tut dobi ven ene 400 eur ker ima še nek kredit. Sem pa tak človek da mi je težko vzeti nekaj od drugega, pa ne zaradi ponosa ali česa podobnega, ampak ker enostavno vem da danes vsak rabi zase in nobenemu ni lahko in ker sem pač taka da bi vsakemu pomagala kakor le lahko, sama pa pomoč nekako sprejmem težko, sem zelo hvaležna oseba a si vedno mislim da zato ker je meni nekdo nekaj dal, bo on prikrajšan in mi je potem kar malo bed, če me razumete.

Ja, v izdelavo se bom vrgla, kaj mi drugega ostan. Nekaj materiala imam doma, tako za začetek, da mi ne bo lih treba takoj v nabavo in zapravljat še kako potrebnih evrčkov. Odprla bom stran na FB in probala....upam, da nimam kakih 'lažnih' prijateljev in da mi na vrata ne potrka kakšen 'nepovabljen stric'.
Vmes pa bom pošiljala prošnje, iskala,.....

In ni stvar v temu, da se smilim sama sebi, ne, samo strah me je kaj bo če nič ne najdem...a ker vem da sem pridna in ne neka luftarka, bom prijela za vsako delo, in vmes iskala kaj boljšega. Razmišljala sem tudi o varstvu otrok, delo z otroci me zelo veseli in z veseljem bi kakšnega pazila. Na nekaj oglasov kjer potrebujejo varstvo sem se že javila, bomo vidli. Danes bom s kadrovnico v službi napisala nov CV, potem pa v akcijo s pošiljanjem.

Kerensa, za kavo se ti javim, mal mam natrpan tale vikend, a upam da mi uspe ker kak pogovor in pogled z drugega zornega kota res potrebujem. Več ljudi več ve in kakšna ideja in nasvet je zdaj več kot dobrodošel.

Se vam še javim...če pa katera pozna koga ki nudi kako delo, oziroma potrebuje delavce, pa kar na plano....bom vesela vsakega kontakta. Delala bom na začetku karkoli, nič mi ni pod častjo in vem da je vsako delo častno. Po poklicu sem konfekcijski modelar, tako da znam šivat, (najraje delam za otroke), imam pa še diplomo z multimedijev, sem inžinirka multimedijev. No, v teh vodah bi najraje plavala, vzela pa bom kot sem rekla zaenkrat vse.








benika -> RE: žalostna :( (14.10.2011 9:37:42)


Stvar je taka, da moj nima glih minimalne plače, ima pa lizing za avto, ki ni majhen, plačuje dve preživnini za otroka iz prejšnjih vez in že to dvoje je kar veliko. Najemnine imava 400 plus stroški stanovanja 200, verjetno bo zdaj še malo več ko bojo kurili. tako da je samo to 600 ali več.


Lizing se da za kak mesec ali dva tud zamaknit, če je kriza. V končni fazi pa se avto vedno lahko vrne, če je kriza. Sem po Kerensinem pisanju sklepala, da ste v večji krizi.




Kerensa* -> RE: žalostna :( (14.10.2011 9:41:23)

Jaz nisem pisala konkretno z Darjo, Benika - podala sem primer oz. postavila vprašanje, kaj naj stori posameznik/družina v omenjenem primeru.

Kljub temu pa... četudi nima minimalne plače in četudi vrneta avto - ostane 600€ stanovanjskih stroškov in dve preživnini. Koliko potem ostane njim, je jasno. Razen, seveda, če full dobro zasluži - ampak če bi full dobro zaslužil, potem tega Darjinega posta ne bi bilo.




darja.mark -> RE: žalostna :( (14.10.2011 9:43:04)

Hja kriza je velka, ni majhna. Predstavljaj si da sem zdaj ko sem še imela službo, že tako iskala kako dodatno delo, da bi lažje šli skozi mesec. Zdaj bom pa ostala še brez te prve. lizing če zamakneva, ne vem no, itak ga bo pol treba vrnit, oziroma nadomestit tele manjkajoče mesece. Tako da bi pa pol blo spet težko. Avto pa vrnit ne moreva, ker mava vrtec daleč in brez avta ne moreva bit. Je pa opcija da tega prodava pa kupiva drugega. Tut to sva razmišljala.




poli* -> RE: žalostna :( (14.10.2011 9:45:39)

Res nezavidljiva situacija [sm=smiley13.gif].
Če si delala 12 mesecev imaš tudi nadomestilo iz Zavoda za 3 mesece, kajne? V tem času se pa že najde kaj, ni vrag. Kakšen € prihranka tudi je verjetno?
Sicer ne vem, kako je s tem čiščenjem v Lj., ampak jaz sem tudi dala oglas (obrobje Slo.), pa se enostavno nihče ne javi[sm=smiley13.gif]. Tisti, ki rabi verjetno že ima, večina pa nima dearja, da bi si privoščila še pomočnico za par ur tedensko.
Uglavnem, srečno!




Kerensa* -> RE: žalostna :( (14.10.2011 9:46:47)

V Ljubljani sta lahko brez avta, Darja. Na trenutke ni najbolj praktično, je pa absolutno izvedljivo. Če je edina dilema vrtec in če predpostavimo, da boš ti nekaj časa brez dohodka, potem boš imela čas za vožnjo z mestnim avtobusom. Mesečna Urbana te bo stala 17€, vožnja za otroka pa je gratis. Gledano izključno s stroškovnega vidika je to super, kajti imeti avto na leasing samo zato, da se otroka vozi v vrtec, je nesmisel. Seveda pride prav tudi v drugih primerih, ampak kadar je kriza, je treba, tako, kakor je napisala Benika, oklestiti vse ne-nujne stroške.




Vilma -> RE: žalostna :( (14.10.2011 9:49:00)

Sem presenečena,da nekateri ne zmorejo malce več sočutja. Darja je včeraj izvedela, da bo ostala brez službe. Včeraj! Normalno, da se počuti nemočno, zmedeno, da jo skrbi za preživetje. Keresna, Gwendolen kot vidim razumeta. Hvala bogu za take ljudi, ker sočutje in malce razumevanja je tisto, kar človek prvo rabi, ko izve tako novico. Itak pa je jasno, da bo morala hitro poiskat rešitev.
Darja mene bi pobralo od skrbi, pa bi lahko živeli samo z moževo plačo. In ja, srečna sem da službo imam. Ob taki zgodbi se že bolj zavem, kak privilegij imam, da mi ni treba skrbeti za preživetje.
Darja si iznajdljiva punca, precej si tudi napisala o sebi. Pišeš, da si to službo našla brez vez, sama. A veš kako malo ljudi je, ki to danes zmorejo? To si štej kot velik plus. Na avdiciji si bila? Torej poskusi ponovno na tak način. Sicer ne vem, kaj delaš zdaj, ampak če obstajajo še tovrstne avdicije, se prijavi!
Če ne bo šlo, bi ti predlagala, da se vrneš v gostinstvo. Ja, sem prebrala, da ga ne maraš, ampak če ne bo šlo drugače, se da pokrpat tudi z delom v tem fohu. FB se meni zdi sicer dobra rešitev, vendar bolj dolgoročna (je treba stran pripravit, delat izdelke, ljudje se te morajo navadit, vse skupaj se mi pač zdi dolgotrajen proces).  Ti boš pa čez mesec dni brez rednega prihodka, najemnina ne bo čakala. Keresna ti prijazno ponuja povabilo na kavo. Sprejmi ga, pogovor koristi, istočasno  ti bo mogoče nakazala neko rešitev, ki jo sama trenutno ne vidiš, ker si na robu obupa. Pa tudi če ne bosta našli rešitve, nič hudega, boš vsaj lahko »pojamrala« osebi, ki razume in ti bo lažje in boš potem lažje razmišljala, kako naprej. Napisala si tudi, da znaš šivat, saj veš kaj jaz rabim. ;-) Mogoče je tu tvoja priložnost, ne vem pa, koliko obvladaš. Zdaj se tudi približuje novoletni čas, čas voščilnic. Ni bog ve kak denar, ampak za pokrpat pa mogoče bo, kaj praviš?




Kerensa* -> RE: žalostna :( (14.10.2011 9:53:02)

Situacijo najbrž razumem izključno zato, ker sem jo sama preživela in zato vem, kaj se da in kaj se ne da. Pred časom sem bila tudi veliko bolj neresna, kakor sem sedaj, tako, da vem tudi, kaj se sme in kaj se ne sme - in kakšne so (lahko) posledice, če to kljub temu storiš. In ko skombiniraš vse to, najdeš še kakšno luknjo v zakonu, spiješ kakšen Red-bull (ups, Spar-Budget-bull - za Red-bull ni denarja) za dodatno energijo oz. z njim poplakneš kakšen Helex, da ne pošiziš, potem se greš pa dobro naspat... no, potem je pa nov dan, ko ni več vse tako črno, ampak je samo še sivo. In če ne samo sediš in jamraš, temveč tudi vsaj malo mrdaš, potem tudi ta sivina začne bledeti. Slej ko prej.




darja.mark -> RE: žalostna :( (14.10.2011 10:00:35)

No, pa jokam. Ko vas berem, hvala, te posti mi ful pomenijo, da so še ljudje ki jim ni vseeno za druge. Ja, Vilma, res je, zdej sem še verjetno mal v šoku, saj, najprej itak pomisliš na najhuje. Verjetno nihče takoj ne pomisli 'Ah, pa kaj, saj si bom našel kaj drugega'. Tko da ja, počasi se stanje umirja, to da sem se tukaj izpovedala in berem vaša mnenja mi zelooo pomaga :)

Vilma, kaj pa ti potrebuješ? Kaj za zašit? Z veseljem se zmenive...

Kerensa, ne živimo več v Lj, zdaj smo v Domžalah, vrtec pa malemu nisem menjala in sem ga kar pustila v Kosezah, ker imam službo zraven in mi je blo tko usput ga peljat, pa tut zelo sem zadovoljna z vzgojiteljicami, v fajn skupini je, tko da gre zelo rad v vrtec in to mi je bil razlog da nismo menjali vrtca. Tko da iz Domžal v Koseze bi pa že bil en projekt. Če bi v Lj ostala bi brez avta lahko bla...




ronja -> RE: žalostna :( (14.10.2011 10:04:14)

Prvih nekaj mesecev ti pripada še nadomestilo - v tem času boš verjetno že kaj našla - če ne rednega, pa vsaj tako za zraven.
Če bo kriza, prodata ta avto, odplačata lizing in kupita enega starega, pa vama verjetno še kaj ostane (star avto dobiš že za 250E, midva sva svojega ful dolgo prodajala, pa je bil še registriran in popravljen, deloval in vse!). Če nikakor ne bi dobila službe in bi rabila avto predvsem zaradi vrtca, ju na koncu koncev lahko izpišeš in imaš doma - to bi bilo, če bi se dolgoročno odločila ostat doma.
Če bi šlo res za nohte in je mož v dobrih odnosih z bivšima, bi se mogoče dalo zmenit, da bi začasno zmanjšala preživnino - ne za skoz in ko bi ti dobila službo, jima lahko tudi vrneta, seveda. Razen če sta tudi bivši v škripcih (mame samohranilke pogosto so, če pa imata obe nova partnerja s solidno službo, pa bi se mogoče dalo, ne da bi kdo pri tem zelo nasrkal).
Ampak po moje vsega tega sploh ne boš rabila, saj boš verjetno v pol leta dobila službo, do takrat boš pa imela še nadomestilo, malo nižji vrtec, malo večji dodatek, pa se pokrpa.




Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>