Felicita
|
IZVIRNO SPOROČILO: ronja V sirovo omako lahko daš različne vrste sira, pa bo vsak dal drugačen okus (gorgonzola je recimo čisto drugačnega okusa kot kak dimljeni, ementaler spet drugačen, parmezan spet drugačen...) in jih kombiniraš, včasih dodaš maslo, drugič ne, včasih smetano, drugič mleko, ene začimbe, druge začimbe, lahko daš še jabolčni sok ali pa vino,... Neskončno kombinacij, eno sem ravno zadnjč opisovala, ko sem delala tiste ovčke s sirovo omakco. V gostilni po vsej verjetnosti dodajo mononatrijev glutamat (ga lahko tudi kupiš v trgovini kot ojačevalec začim se navadno prodaja). Mnenja o njem so deljena: vsekakor povdari okus jedi - slanih, sploh mesnih in takih, ampak nekateri trdijo, da ni ravno zdrav. V gostilnah to povsod dodajajo, zato da so jedi bolj okusne in bolj "slane", ne da bi bile preslane, kar bi se zgodilo, če bi dodali toliko navadne soli. Tako pa je slano, da si želiš še pit zraven, ampak ne tako slano, da bi te minilo prit nazaj. Sicer pa ne vem, kakšne so te omakce zunaj, ker res redko jemo v gostilni. Kar se okroglih oblatov tiče, ne vem, kje bi jih kupila, vem pa, kako bi lahko tašča rezala pravokotne, da se ji ne bi lomili: naj jih malo navlaži prej: nanje položi vlažno cunjo. POtem se dajo lepo rezat in ko se spet posušijo, so enaki kot prej. ronja, s tem je samo 1 problem - v mlečne stvari se natrijev glutamat NE daje, ker postanejo naravnost ogabne - grenkaste in trpke. mlečne zadeve so edina hrana kjer ne pride v poštev naja17 - če boš sirčke dajala v omako si lahko brez strahu, ker jih tko (dvojno) toplotno obdelaš. men se drugač (dostkrat) zdi, da je v gostilniške omake dodan škrob... smetana z okus, ostalo pa bolj voda/mleko in neki škroba... pa maščoba in sol kot nosilca okusa (tut izgled mi je bl tak... prozoren). za zihr pa ne vem, je treba kakega kuharja vprašat
< Sporočilo je popravil Felicita -- 6.11.2010 12:27:45 >
Accept certain inalienable truths: prices will rise, politicians will philander, you too will get old. And when you do you’ll fantasize that when you were young prices were reasonable, politicians were noble and children respected their elders.
|