Gina
|
Ne morem se strinjati s trditvijo, da otroku ukradeš otroštvo, če kdaj pa kdaj počuva bratca ali sestrico. Ne, ne ukradeš mu nič. Ukradeš mu možnost, da se nauči medčloveških odnosov in ukradeš mu pristni stik med otroki, če mu nikdar ne pustiš, da bi pazil bratca ali sestrico. S tem ga narediš pomembnega, dvigneš ga na lestvici, ker je njemu to dovoljeno in mali ga mora ubogat. Učiš ga neke vrste odgovornosti in bratsko sestrskega odnosa, ki v današnjih časih umira. Umira pa zato, ker se morata oba v družini samo še borit, kdo bo dobil več materialnega, komu bo pripadlko to ali ono, kdo bo zmagal, nimata pa nobenih drugih medsebojnih odnosov in odgovornosti. Knjige v tem pogledu učijo narobe. Seveda zdaj ne govorim o tem, da bi en otrok neprestano čuval drugega ali da bi z njim hodil po cesti. Prav gotovo ne. Vendar mislim, da današnji otroci večinoma niso samostojni, ker jim starši tega ne pustijo. Jaz se ne bojim svojih pustiti v dnevni sobi, medtem ko jaz v kuhinji kuham.Res ne. Vsi vedo, da smo družina in da si pomagamo. Moji otroci znajo ogromno in ogromno mero odgovornosti prevzemajo za marsikaj, veliko jim je dovoljeno in veliko so sposobni. Pa ne zato, ker bi jih jaz v vato zavijala. Jih ne. Vse kar znajo, znajo zato, ker sem veliko delala v tej smeri, pa tudi ker sem bila prisiljena. Še nekaj, a se ve sploh zavedate, kako zelo veliko več morajo otroci samohranilk znati sami naredit, kot otroci, ki jim vse znosijo k riti! Pa koliko več so sami. Kako naj npr. ena mamica, ki je sama naredi tako banalno stvar, kot je šteko mleka v stanovanje nesti, ne da bi otročka pustila samega ali v avtu na stolčku, ali pa v stanovanju v stajici ali posteljici, za tisti dve minuti, ko pelje lift? Nič drugega ne more, ker nima nikogar, ki bi to naredil. Kaj mislite, da sem jaz vedno 2 otroka s sabo v trgovino peljala, ko sem bila sama, brez partnerja, brez mame, brez kogarkoli? Pa mislite, da sem oba otroka vlekla na roditeljski sestanek, pa na uradne zadeve, kot so sodišče, ali pa tako banalno stvar, kot je registracija avta??? Ne, bila sta sama doma. Nisem imela druge možnosti. Samo ugotovila sem, da ju ni bilo nikoli strah, naučila sta se uživat tudi, ko sta sama, pa samostojna sta. Za razliko od množice otrok, ki jih srečujem v šoli, pa katerih staršem niti to ne pride na misel, da bi otroka naučili, da si pri 6. letih zna čevlje zavezat, pa da si zna sam bundo obleči, predvsem pa, da ga ni treba oblačit več, da je dovolj velik, da zmore kaj tudi sam. Otrokom škodi zavijanje v vato. res jim. Knjige učijo narobe. Prepričana sem, da bodo knjige čez 30 let učile ravno kontra od dandanašnjih. Zato tudi mene moti, ko takole sodite kar vsepovprek. Lahko je res, da sta otroka vedno sama, to bi bilo popolnoma narobe, ker s tisto tezo, da če se otroku kaj zgodi, si večji ne bo nikoli oprostil, čeprav ni njegova odgovornost, se zelo strinjam in jaz vedno tako razmišljam in po tem sodim svoje situacije doma. Lahko pa ni čisto tako, da sta vsak dan sama. Mi ne vemo. Pa tudi zvedeli ne bomo cele situacije nikoli.
|