|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   gledam trenja - meso da ali ne???
25.3.2005 13:50:28   
nejcko
Uživanje mesa, da ali ne? Kar se tega vprašanja tiče, prepuščam vsakemu posamezniku, naj se odloči po svoji vesti. Jaz osebno pojem resnično minimalno mesa, bi pa povsem brez problemov preživela tudi brez.

Se pa strinjam z Zeo, da je tukaj predvsem bolj pomembno vprašanje, kako je to meso pridelano, in ne toliko, ali je njegovo uživanje zdravo ali ne.

Dejstvo je, da je množična živinoreja v zahodnem svetu prerasla vse meje dobrega okusa in izgovori, da se z njo preprečuje lakota v svetu, je ena sama velika LAŽ.
Dejstva:
Za proizvodnjo kilograma govedine je potrebnih 100.000 litrov vode za napoj živine + 900 litrov za kilogram pšenice, s katero se krmi živina. Torej okoli 200.000 l vode za kilogram govedine.

Za kilogram piščančjega mesa 3.500 l vode...

Za kilogram krompirja 500 l vode

Ljudje na zemlji pa še vedno umirajo od žeje...

Navadna trgovina - market vsak dan vrže v smeti med 5 - 10 kg mesa in mesnih izdelkov (in druge hrane tudi); v razvitem svetu se vsakodnevno zavrže na milijone ton hrane, predvsem mesa - za množično živinorejo se porabi skoraj polovica žitnega pridelka (večinoma uvoženega iz nerazvitega sveta...

V Ameriki vsak dan zakoljejo 100.000 govedi na dan...

v revnejših predelih zaradi lakote umre 100.ooo ljudi, med njimi kar 40.000 otrok...

To je samo nekaj dejstev, če pa sem dodamo še dejstvo, da je množična živinoreja eden glavnih onesnaževalcev okolja, potem res ne vem, zakaj bi se bilo nekomu tako težko odpovedati mesu vsaj dvem ali trem dnem v tednu.

(odgovor članu Tada)
Neposredna povezava do sporočila: 26
25.3.2005 13:50:31   
Blink1
Niti približno se ne počutim ogrožena! Ker tudi ne delam nič narobe...

Razp... me, ker veliko vegetarijancev prav vsiljuje svoje mnenje. S tem pri meni dosežejo ravno nasprotni učinek. Enako nekadilci:hudicek::hudicek: Za vraga...me vedno prime da bi si enega prižgala...čeprav ne kadim.

(odgovor članu Tada)
Neposredna povezava do sporočila: 27
25.3.2005 13:58:17   
Anonimen
Tud če pr nas krave oz. govedo ne bi pile vode, je ne bi bilo v podsaharski niti mililiter več :(

(odgovor članu Tada)
  Neposredna povezava do sporočila: 28
25.3.2005 13:58:26   
Nogavička
Eh, vsako pretiravanje škodi. Strinjam se s tem, da se z živalmi nehumano ravna -to je potrebno urediti. Da pa moramo zdaj vsi nehati jesti meso - ta je malo huda.

Jaz ga v bistvu pojem zelo malo, ampak odpovedati se mu pa ne bi mogla. Madona, kako mi včasih zadiši pršut, pa olive zraven, mljask.

Vsak po svoje jaz pravim. Tisti mesar me je pa spominjal na kakšnega kadilca, ki je postal nekadilec in je zdaj orto nasilen do ostalih kadilcev.

Lep vikend.:rozica:

(odgovor članu Tada)
Neposredna povezava do sporočila: 29
25.3.2005 14:05:07   
Blink1
Albina:bravo::bravo: Čista resnica.

A si predstavljate koliko živali bi bilo, če jih ne bi jedli in se nebi jedle med sabo??

(odgovor članu Tada)
Neposredna povezava do sporočila: 30
25.3.2005 14:06:15   
Blink1
in nič kaj humano ne izgleda ko kača poje ubogo miško....ali tiger antilopo.... ali mačka miš:zmeden:

(odgovor članu Tada)
Neposredna povezava do sporočila: 31
25.3.2005 14:12:20   
nejcko
Ja, al bina, res vode zato ne bi bilo nič več ne v Afriki ne kjerkoli drugje, ampak enkrat bo vode začelo primankovat tudi pri nas. Jaz sem hotela samo opozorit na nepravično porazdeljenost hrane v svetu ter njeno neracionalno porabo. Ampak če vsak od nas reče, saj tudi če jaz ne bi jedel mesa, itak ne bi bilo nič boljše, potem se res na tem ljubem svetu ne more nič spremenit.

Kar se pa nestrpnosti tiče - vsaka manjšina se pač trudi bit slišana, in za to pač mora včasih tudi malo bolj agresivno nastopat. Drugače bi jo pač povozili in preglasili. Žal pa se pri takih vprašanjih velikokrat zgodi, da ljudje zaradi posameznih dreves ne vidimo gozda. Žal.

(odgovor članu Tada)
Neposredna povezava do sporočila: 32
25.3.2005 14:12:57   
Zea
Ne vem če je to čisto primerljivo - a greš ti na vrt in zakolješ npr. prašička za to, da nahraniš svojo družino?

(odgovor članu Tada)
Neposredna povezava do sporočila: 33
25.3.2005 14:15:38   
nejcko
Pa da ne bo spet tako zvenelo, kot da bi to, da ne bi jedli mesa, rešilo svet. Sploh ne. Ampak pretiravat pa res ni treba, no. Mislim, da bi vsak komot preživel tudi, če bi meso jedel samo enkrat al pa dvakrat na teden, samo to sem hotla povedat, nobenga pa ne obsojam.

(odgovor članu Tada)
Neposredna povezava do sporočila: 34
25.3.2005 14:17:13   
Maja**
Da še jaz napišem svoje mnenje. Prehranjevalna veriga je pač taka, da je človek mesojedec in rastlinojedec. Vsak posameznik ima pravico, da se prehranjuje pač tako kot mu paše. Jaz ne vsiljujem ljudem mesa, drugi naj ga meni ne branijo. Moja odločitev je, kaj bom jedla.

Sama jem meso in nimam predsodkov. Bi pa obsodila vse tiste, ki živali mučijo pri ubijanju samem.

Zdaj pa samo še vprašanje vegetarijancem - ali nosite usnjene čevlje in usnjene jakne? Ja? A so to usnje pa živali same darovale ali kaj??
Če ste že proti ubijanju živali zaradi mesa, potem se tudi oblačite in obuvajte v plastiko!

Pa upam da nisem koga užalila. Poznam kar nekaj vegetarijancev, pa vsi nosijo usnjene čevlje - sramota če mene vprašate. Naj se držijo svojih načel tako kot treba. In to tudi vsakemu povem v obraz.

(odgovor članu Tada)
Neposredna povezava do sporočila: 35
25.3.2005 14:19:25   
Blink1
Joj tumač...zdaj pa v jok in na drevo:)-:)-:)-

Ti kar uživaj v svoji hrani, mi pa bomo v svoji...

in zdaj smo seveda največje svinje (če to po tvoje...oprosti prosim...ni žalitev za njih), ker se prehranjujemo tako, kot se ljudje že stoletja.

Pa naj vse živali, ki ne bodo umrle, ker jih jaz ne bom pojedla, dostavijo na tvoje dvorišče. kmalu nebo prostora zate:zmeden:

aja...pa prijavi se in povej svoje mnenje...

(odgovor članu Tada)
Neposredna povezava do sporočila: 36
25.3.2005 14:19:55   
Zea
Štos je v tem - če bi vsak od nas prideloval hrano le saze in svojo družino bi bilo vse ok. Na svetu bi živelo le toliko ljudi, kolikor bi se jih lahko sami preživeli. Enkrat na 14 dni bi jedli jelenovo meso pa še kakšnega zajca, drugače pa vrtnine ipd. Odkar pa nas je toliko na svetu in nas je preplavil globalizem... gre vse narobe. A jaz vseeno verjamem v majhne spremembe, da bo svet lepši!!! Skrajnosti nas ne bodo pripeljale do tega!

(odgovor članu Tada)
Neposredna povezava do sporočila: 37
25.3.2005 14:23:50   
Blink1
no pa smo tam....a ni nehumano, da ne pridelamo malo več in s tem nahranimo druge....In kam to vodi....do menjave živil za živila....menjave živil za kaj druga in potem počasi do kapitalizma..

temu se ne moremo izognit....tako se je začelo in bi se tudi ponovilo.

(odgovor članu Tada)
Neposredna povezava do sporočila: 38
25.3.2005 14:28:45   
L&F&B
Meni je bila oddaja odlična in vse pohvale Jurasovi in Pavlinovi. Ženske so bile na mestu in so stale za svojimi besedami in dejanji. Vprašanje pa ni ostale meso, da ali ne. To je prepuščeno posamezniku in tiste, ki se počutite napadene zaradi tega, je čisto nanašanje. Oddaja je predvsem osvetlila mučenje živali, ki se dogaja pod pretvezo, da meso nujno potrebujemo. Tema, ki si jo noben ni upal povedat na glas. Jaz mislim, da uživanje mesa ne sme biti izgovor za krutosti ravnanja do živali. Ješ ali ne ješ meso, tu na zemlji si in kot človek z možgani se moraš zavedati posledice svojega ravnanja.

(odgovor članu Tada)
Neposredna povezava do sporočila: 39
25.3.2005 14:30:28   
Zea
Se opravičujem vsem, ki sem jih s svojim mnenjem užalila in vidim, da se je to res zgodilo. To res ni bil moj namen! Upam, da s to diskusijo nisem ravno utrdila mnenja, da smo vsi vegiji neki skrajneži, ki silijo druge, da bi se odpovedali mesu! To je itak stvar posameznika!

Tudi jaz ne mislim svojim otrokom vsiljevati svojega mnenja o tem. Doma pač ne bodo dobili mesa (ker ga jaz ne jem razen rib zaenkrat), pri starih starših ali v vrtcu pa jim ne mislim preprečevati te hrane. Se bodo že sami odločili kako in kaj, ko bodo dovolj stari. S tem upam dokazujem, da nisem neka skrajnica.

Upam, da boste vseeno premislili o nekaterih stvareh tudi če se z njimi na prvo žogo ne strinjate, tako kot bom to storila tudi jaz!

(odgovor članu Tada)
Neposredna povezava do sporočila: 40
25.3.2005 14:41:26   
Blink1
Sej to je to! Spoštovati druge in njihov način življenja.

zato ker jem meso nisem slaba oseba. Zelo rada imam živali (ja vem, ja zdaj se bo našel kdo, ki bo rekel zakaj jih pa ješ), smilijo se mi živali v klavnicah....ampak to je masovna proizvodnja mesa, ki se (na žalost) tudi zelo razširja in to je težko ustavit. Če bi morala sama zaklati piščanca za kosilo, verjemite, da bi je samo krompir:zmeden: če pa mi ga ponujajo v trgovini, ga bom normalno kupila.
Sej je itak že hin.

A veste da se je letos na Živilsko šolo smer mesar vpisalo ogromno dijakov...smer slaščičar pa le 1. Izgleda da je za meso večje zanimanje kot za slaščice.:zmeden: Sploh pri nas....večino ljudi bi te požrla, če na mizo daš zelenjavico namesto narezka;)

(odgovor članu Tada)
Neposredna povezava do sporočila: 41
25.3.2005 14:48:35   
Bela
Jst sm že deset let vegetarjanka, pa nobenemu ne solim pameti glede tega, vsak ima svobodno voljo, da se o tem sam odloči.
Moj fant je mesojedec in to ta pravi, vsak dan zmaže kak kos mesa ali salame, pa mu še nikoli nism omenla, da bi odnehal.
Tako kot spoštuje on moje odločitve, spoštujem tud jst njegove.
Normalno kuham za vso družino in seveda tudi meso zanj, zame pa še kaj druzga dodam.
Nevem zakaj se je treba zmeri vtikat v tuje zadeve, tako vegetarijanci kot mesojedci, vsak zase naj se briga!

(odgovor članu Tada)
Neposredna povezava do sporočila: 42
25.3.2005 15:03:09   
L&F&B
Ja, Bela, men je blo tud zmeraj mim, gledat v sosedov krožnik, kaj kdo je. Mi smo trije izraziti zbirčneži, tako da sem jaz postala umetnica glede kuhanja.

(odgovor članu Tada)
Neposredna povezava do sporočila: 43
25.3.2005 19:12:29   
Seven*
Sama poje zelo malo mesa. Uporabljam le kozmetiko, ki ni testirana na zivalih. Uporabljam usnjene izdelke. Zakaj? Ker hvala bogu, da porabimo CELO zival. MIslim da bi bilo nesmiselno, da bi kravo pojedli, ne bi pa uporabili njene koze.

Menim, da so nekateri cisto narobe razumeli koncept oddaje. Saj ni imel noben nic proti, da se ljudje hranijo z mesom. Hoteli so pac pokazati, da je prehranjevanje z mesom mozno tudi tako, da ima krava pred tem neko svoje zivljenje, zunaj, na prostem in da ni trpincena. Poskusite se zavezat za celo zivljenje v en smrdec hlev, celi cas stati na nogah in imeti pred sabo samo posodo s hrano.

Dovolj bi bilo ze, ce bi ljudje zaceli malo razmisljati. Poskusite se enkrat postaviti v v vlogo ene krave, ki stoji v hlevu. Pa ceprav za par minut. Noben o tem niti noce razmisljat. Kuram v kokosnjakih pod umetno svetlobo ugasajo luci, zato da jim zmesajo dnevno/nocno ritmiko in skrajsajo dan. Taksna kura zvali dnevno dve jajci, namesto eno.

Gre se za to, da smo na zemljo na nek nacin poslani tudi zato, da zivalim omogocimo dostojno zivljenje. Obstajati mora nek odnos. Tak odnos so imeli indijanci, kaksni domoroci.. dandanes tudi kaksen kmet, ki mora prav trdo garati za tisto eno ali dve kravi. Tiste dve kravi tudi spostuje. Na zalost na koncu umreta, vendar sta imeli vsaj dostojno zivljenje.

Ne se prepricevati, da moramo uzivati meso. To nam res ni potrebno. Ce bi vsak zmanjsal mesno prehrano na en zrezek tedensko, bi na zemlji bilo marsikaj drugace. Gre se predvsem za zavest. V zivali ni nic kar ne bi mogli nadomestiti z rastlino.

Problem clovestva je ta, da vsak razmislja: Saj ne morem nic spremeniti.. Ce bi vsak spremenil samo eno malenkost, bi stvari lahko bile drugacne. Se vedno smo kupci tisti, ki diktiramo trg.

Glede Jurasove in njegove bledolicnosti. Ce bi vredu pogledala, bi lahko opazila, da je FRAJERKA!! prisla na TV brez make-up-a. Pohvale vredno!!! Katera zenska si to dandanes se upa. In ker sem tudi sama delala na TV vem kako izgleda nekdo v studiu, ki nima make-up-a. Za taksne razmere je izgledala fantasticno.

Nocem nobenemu soliti pameti, sem celo mnenja, da je vcasih boljse prehranjevanje z mesom, ker je v vegetarianski prehrani res treba imeti pester jedilnik, da nadomestis vsa hranila, kar nam pa tempo danasnjega zivljenja ne omogoca.

Tada. Tudi sama sem biologinja. Clovek je bil najprej NABIRALEC! Sele nato je bil lovec! Mogoce smo po zgradbi zelodca res lahko definirani kot vsejedci, vendar anatomija zob kaze, da smo predvsem rastlinojedci. Prilagam clanek, ce se kateri mogoce da brat..

Rada vas imam vse, rastlinojece, mesojece, vsejedce in mrhovinarje!! Rada bi samo, da ob vsakem zrezku pomislite od kod je prisel in o tem tudi poducite svoje otroke.

papa,
Seven!

-------------------------------------------------------

PRIMERJALNA ANATOMIJA PREHRANJEVANJA

Milton R. Mills, Dr. med.

Človeka se pogosto uvršča med »vsejedce«. Takšna klasifikacija temelji na opazovanju, da ljudje v glavnem jedo zelo raznoliko hrano rastlinskega in živalskega izvora. Če opazujemo človeške prehrambene navade, nas bodo kultura, običaji in privzgojene navade zanesljivo zbegali. Zgolj opazovanje navad ne more biti najboljši način za to, da se določi, kakšna je človekova najbolj »naravna« prehrana. Čeravno se večina ljudi obnaša kot vsejedci, se še vedno postavlja vprašanje, v kakšni meri in ali sploh, so ljudje anatomsko prilagojeni za uživanje hrane živalskega in rastlinskega izvora.

Če želimo odgovoriti na takšno vprašanje, je bolj objektiven način raziskovanja proučevanje človeške anatomije in fiziologije. Sesalci so anatomsko in fiziološko prilagojeni načinu, kako si priskrbijo in konzumirajo posamezno vrsto hrane. (Običajna praksa pri raziskovanju fosilov izumrlih sesalcev je proučevane anatomskih značilnosti, zato da bi lahko ugotovili, s čim so se zelo verjetno prehranjevali.) Tako si lahko ogledamo primere mesojedih (karnivorih), rastlinojedih (herbivorih) in vsejedih (omnivorih) sesalcev, zato da bi videli, katere anatomske in fiziološke značilnosti ustrezajo določeni vrsti prehrane. Nato si lahko ogledamo še človeško anatomijo in fiziologijo, da bi videli, v katero skupino spadamo ljudje.

USTNA VOTLINA

Mesojedi imajo – glede na velikost glave – zelo veliko ustno odprtino, kar predstavlja veliko prednost, ko je potrebno ustvariti močno silo, ki se uporablja, ko je potrebno zagrabiti, ubiti in raztrgati plen. Obrazno mišičevje je enostavno, saj bi množica majhnih mišic lahko ovirala široko zevanje, povsem odvečno pa bi bilo pri pripravi plena za požiranje. Pri vseh mesojedih sesalcih, je čeljustni zgib narejen kot preprost tečaj, ki leži v isti ravnini kot zobje. Takšen zgib je izredno stabilen in deluje kot vrtilna točk za »vzvod ročic«, ki ju tvorita spodnja in zgornja čeljust. Glavna mišica, ki premika čeljust mesojedov je senčna mišica (temporalis). Ta mišica je pri mesojedih tako masivna, da obsega večino prostora na obeh straneh glave (ko trepljamo psička, v resnici trepljamo njegov temporalis). »Naklon« spodnje čeljusti je pri mesojedih majhen. To je zato, ker so notranje in zunanje žvekalne mišice (maseter in pterygoids), ki so tam pritrjene, pri teh živalih manj pomembne. Spodnja čeljust mesojedov se ne more premikati naprej in ima zelo omejeno možnost gibanja v smeri levo-desno. Ko se čeljust mesojeda sklene, ostri kočniki pod licem zdrsnejo eden mimo drugega in povzročijo rezanje, ki je zelo učinkovito pri odiranju mesa od kosti.

Zobje mesojedih živali se ne držijo skupaj, marveč so toliko ločeni, da se mednje ne morejo ujeti vlaknasti ostanki hrane. Sekalci so kratki, šilasti in podobni rogljem od vil, uporabljajo pa se za grabljenje in mrcvarjenje. Podočniki so zelo podaljšani in oblikovani kot bodalo za zabadanje, trganje in ubijanje plena. Kočniki so nizki, trikotne oblike, z nazobčanimi robovi, ki delujejo kot žagasto rezilo. Zaradi tečajnega čeljustnega sklepa, zobje pod licem pri zapiranju čeljusti prihajajo skupaj od zadaj naprej in povzročijo gladek zdrs, kot bi šlo za par dveh velikih škarij.

Slina mesojedih živali ne vsebuje prebavnih encimov. Ko mesojedi sesalci jedo, hrano hitro pogoltnejo in je ne prežvekujejo. Ker bi sproščanje encimov, ki služijo za presnovo beljakovin, že v ustih, povzročilo samorazgradnjo in poškodb tkiva v ustni votlini, mesojedom ni potrebno mešati hrane s slino – preprosto odgriznejo primerno velik kos mesa in ga celega požrejo.

Glede na evolucijsko teorijo, so se anatomske značilnosti, ki so specifične za prehranjevanje rastlinojedov, razvile kasneje, oziroma izvirajo iz anatomskih značilnosti mesojedov. Rastlinojedi sesalci imajo dobro razvito obrazno mišičevje (muskulaturo), mesnate ustnice, relativno majhno odprtino v ustno votlino in odebeljen, mišičast jezik. Pri potiskanju hrane v usta se uporabljajo že ustnice, v pomoč jim je obrazno mišičevje in jezik, ki pomembno sodelujeta tudi pri mešanju in žvečenju hrane. Pri rastlinojedih je čeljustni zgib postavljen nad ravnino, v kateri se nahajajo zobje. Čeprav je takšen zgib manj stabilen, kot tisti pri mesojedih, je veliko bolj gibljiv in omogoča kompleksno premikanje čeljusti, ki je potrebno za žvečenje rastlinske hrane. Poleg tega takšen zgib omogoča, da se – ko se usta zaprejo - spodnji in zgornji zobje pod licem združijo po vsej dolžini čeljusti hkrati, tako da se ob tem tvori ugriz na vsej ploskvi. (Takšen zgib je tako zelo pomemben za rastlinojede živali, da strokovnjaki verjamejo, da je pri različnih vrstah sesalcev evolviral najmanj petnajstkrat.) Naklon spodnje čeljusti je povečan, kar omogoča širši prostor za pritrditev zelo dobro razvitih notranjih in zunanjih žvekalnih mišic (to so glavne mišice, ki sodelujejo pri prežvekovanju rastlinojedih živali). Senčna mišica (temporalis) je majhna in omejenega pomena. Žvekalne mišice zadržujejo spodnjo čeljust v fračastem položaju in jo zibljejo v horizontalni smeri. Zato se spodnja čeljust rastlinojedih sesalce

(odgovor članu Tada)
Neposredna povezava do sporočila: 44
25.3.2005 19:32:03   
vesnaRR
Seven, tekst je predolg in se prepočasi nalaga, sem ga razpolovila. Naslednjič pa daj raje link.

Nadaljevanje članka:

DEBELO ČREVO

Debelo črevo mesojedih živali je enostavno in zelo kratko, saj je njegova edina naloga vsrkavanje soli in vode. Njen premer je približno enako velik kot premer tankega črevesa, zato ima omejen prostor in skoraj ne more kot rezervoar. Je kratko in ni vrečasto. Mišice so razporejene po vsej steni, kar daje belemu črevesu izgled gladkega cilindra. Bakterije, ki jih je mogoče najti v debelem črevesu mesojedov, so bakterije, ki sodelujejo pri gnitju.

Pri rastlinojedih živalih je debelo črevo visoko specializiran organ, ki sodeluje pri vsrkavanju vode in elektrolitov, pri proizvodnji in vsrkavanju vitaminov in/ali pri fermentaciji vlaknastega rastlinskega materiala. Debelo črevo rastlinojedov je običajno širše od njihovega tankega črevesa in je relativno dolgo. Pri nekaterih rastlinojedih sesalcih se debelo črevo pojavlja v vrečasti obliki, ki jo povzroča razporeditev mišičnih vlaken v prebavni steni. Poleg tega, je pri nekaterih rastlinojedih začetni del debelega črevesa (slepo črevo ali cecum) precej velik in služi kot pomožni ali glavni prostor za fermentacijo.

KAKO JE PRI VSEJEDIH ?

Pričakovali bi, da vsejedi izkazujejo anatomske značilnosti, ki jim omogočajo, da jedo tako rastlinsko kot živalsko hrano. Glede na evolucijsko teorijo, je struktura prebavil pri mesojedih primitivnejša od strukture prebavil raslinojedov, ki jo določajo številne kasnejše prilagoditve. Pričakujemo torej lahko, da so vsejedi mesojedi z nekaterimi prilagoditvami v prebavnem traktu, ki omogočajo prebavo rastlinske hrano.

Natančno takšno stanje lahko opazimo pri medvedu, rakunu in pri nekaterih članih iz družine psov. (Razprava se bo omejila na medvede, ker so, splošno znani predstavniki anatomskih vsejedov.) Medvedje so sicer uvrščeni med mesojede, vendar so klasični anatomski vsejedi. Čeprav pojedo nekaj živalske hrane, so medvedje v večji meri rastlinojedi, saj rastlinska hrana predstavlja 70-80%. (Izjema so polarni medvedje, ki živijo v zamrznjenem arktičnem območju, kjer skoraj ni rastlin, prehranjujejo pa se predvsem s tjulnji.) Medvedje slabo prebavljajo vlaknasto hrano, zato so pri iskanju rastlinske hrane zelo izbirčni. V njihovi prehrani prevladuje sočne, pomladne zeli, gomolji in jagodičje. Mnogi znanstveniki verjamejo, da medvedje zimo prespijo zato, ker v času hladnih zim primanjkuje njihove poglavitne hrane (sočne vegetacije). (Zanimivo je, da polarni medvedje prezimijo v poletnih mesecih, ko ni tjulnjev.)

Medvedje izkazujejo predvsem anatomske značilnosti, ki so skladne s prehranskimi navadami mesojedih živali. Čeljustni zgib leži v isti ravnini kot kočniki. Senčna mišica (temporalis) je masivna, naklon čeljusti pa je majhen, kar ustreza omejeni vlogi žvekalnih mišic pri premikanju čeljusti. Tanko črevo je kratko (krajše od petkratne dolžine telesa) – podobno kot pri čisto mesojedih živalih. Debelo črevo je enostavno, gladko in kratko. Najbolj opazna prilagoditev na rastlinsko hrano pri medvedih (in pri drugih 'anatomskih' vsejedih) je sprememba v njihovem zobovju. Medvedje ohranjajo klinaste sekalce, velike podočnike, škarjaste predkočnike, kočniki pa so kvadratasti z zaobljenimi konicami, kar omogoča drobljenje in mletje. Pri medvedih se niso razvili sploščeni, topi nohti, kakršne lahko opazimo pri večini rastlinojedov, marveč so medvedje ohranili podolgovate, šilaste kremplje, kakršni so značilni za mesojede.

Živali, ki lovijo, ubijajo in pojedo plen, morajo biti opremljene tako, da je plenjenje praktično in učinkovito. Ker imajo medvedje v svojo prehrano vključen še vedno relativno velik delež mesa, morajo ohranjati anatomske značilnosti , ki jim omogočajo, da uplenijo in ubijejo svoje žrtve. Zato medvedje ohranjajo obliko čeljusti, obrazno mišičevje in zobovje, ki zagotavlja, da razvijejo dovolj veliko moč, da ubijejo in raztrgajo plen, čeravno večine njihove prehrane predstavljajo rastline. Čeljustni zgib rastlinojedih živali (postavljen nad ravnino, kjer se nahajajo zobje) je veliko bolj učinkovit za drobljenje in mletje rastlinske hrane in bi medvedom zagotovo omogočil širši izbor rastlinske hrane. Vendar je takšen zgib neprimerno šibkejši, tako da ga je relativno enostavno izpahniti, in ne bi mogel vzdržati pritiskov in udarcev, ki nastanejo pri upiranju plena in/ali pri lomljenju kosti (niti ne bi mogel zagotoviti širokega zeva, ki ga mesojede živali potrebujejo). V divjini bi žival z izpahnjeno čeljustjo umrla od gladu ali postala plen drugih živali. Vrsta ne more razviti šibkejšega, vendar bolj gibljivega in za rastlinsko hrano učinkovitega čeljustnega zgiba, dokler v celoti ne zadovolji svojih prehranskih potreb z izključno rastlinsko hrano, saj v nasprotnem primeru tvega, da bo izpahnila čeljust, propadla in na koncu izumrla.

KAJ PA JAZ ?

Lastnosti človeškega prebavnega trakta kažejo značilnosti anatomskih prilagoditev skladnih s prehrano rastlinojedov. Ljudje imajo mišičasta usta in majhno odprtino v ustno votlino. Obrazne mišice, s katerimi se oblikuje izraz na obrazu, so v resnici mišice, ki se uporabljajo pri žvečenju. Mišičast in gibljiv jezik, ki je tako pomemben pri jedi, se je prilagodil za govor in druge stvari. Čeljustni zgib je zožen s hrustančno ploščo in leži visoko nad ravnino, v kateri se nahajajo zobje. Senčna mišica je zmanjšana. Značilna kvadratna čeljust pri odraslih moških odraža proces čokate razširitve čeljusti in povečanje mišične skupine, namenjene za žvečenje. Človeška čeljust se lahko premika naprej, tako da zaposli sekalce, in v horizontalni smeri, kar omogoča drobljenje in mletje.

Tudi človeški zobje so podobni tistim, ki jim najdemo pri rastlinojedih, izvzemši podočnike (podočniki so pri nekaterih višjih opicah podaljšani, vendar se uporabljanje za razkazovanje oziroma za obrambo). Naši zobje so precej veliki in so običajno naslonjeni eden na drugega. Sekalci so ploski in lopataste oblike, primerni za lupljenje, striženje in grizenje relativno mehkih snovi. Podočniki niso niti žagasti niti konični, marveč so sploščeni, topi in majhni ter opravljajo funkcijo kot sekalci.

Človeška slina vsebuje encim za prebavo karbohidratov, to je amilaza. Ta encim nastopa skoraj v celotnem procesu prebave škroba. Človeški požiralnik je ozek in primeren le za požiranje majhnih, mehkih kepic temeljito prežvečene hrane. Hitenje pri jedi, ko se poizkuša pogoltniti veliko količino hrane naenkrat ali požreti vlaknasto in slabo prežvečeno hrano, zelo rado povzroči davljenje (najpogostejši krivec je meso).

Človeški želodec je enopredelen, vendar zmerno kisel. (Klinično se smatra, da je pH želodca, ko je v njem hrana, ki je manjši od 4-5, razlog za zaskrbljenost.) Prostornina želodca predstavlja 21-27 % skupne prostornine človeškega prebavnega trakta. Želodec služi kot prostor za shranjevanje in mešanje, kjer se meša in utekočinja hrana. Od tu se tudi odreja dotok hrane proti tankemu črevesu. Človekovo tanko črevo je dolgo, v povprečju 10 do 11 krat daljše od dolžine telesa. (Dolžina tankega črevesa znaša povprečno 7 do 9 metrov. Dolžino človeškega telesa se meri od vrha glave do konca hrbtenice in v povprečju znaša od 70 do 100 centimetrov pri posameznikih normalne velikosti.)

Človekovo debelo črevo je vrečasto, kar je značilnost rastlinojedov. Raztegljivo debelo črevo je v premeru večje od tankega črevesa in je relativno dolgo. Debelo črevo pri človeku služi za vsrkavanje vode in elektrolitov, pa tudi za nastanek in vsrkavanje nekaterih vitaminov. V debelem črevesu poteka tudi bakterijsko vrenje vlaknastih rastlinskih snovi. Ob tem nastaja in se porablja pomembna količina energije (volatile short-chain nenasičene maščobne kisline), glede na vsebnost vlaknin v prehrani. Obseg in pomen vrenja ter vsrkavanja produktov presnove v debelem črevesu so začeli raziskovati šele v zadnjem času.

Za konec lahko zapišemo, da ima človek prehrambeni trakt rastlinojeda. Člov

(odgovor članu Tada)
Neposredna povezava do sporočila: 45
25.3.2005 19:38:42   
Seven*
Vesna, se oproscam. Na to nisem niti pomislila. Bi dala link, vendar sem clanek nasla na strani, kjer so se druga mnenja in bi tezko opredelila za kateri clanek tocno gre.

(odgovor članu Tada)
Neposredna povezava do sporočila: 46
26.3.2005 12:49:18   
kalimero
Bravo Seven, super si napisala.:bravo: Večina žal res ni razumela koncepta oddaje. Ni samo to, živi in pusti živeti. Ja, človek je od nekdaj mesojedec, ok. Ampak ne preživijo živali od nekdaj življenja v box, privezane na verigo... rajši ne nadaljujem. In to je problem, ki je res problem!

(odgovor članu Tada)
Neposredna povezava do sporočila: 47
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?