|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 3 [4]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: družinski proračun po rojstvu otroka
23.12.2007 23:57:41   
viv_
IZVIRNO SPOROČILO: Dashenka

Predpogoj za ločene finance je to, da imata oba primerljive dohodke.
Če ne, potem ta princip absolutno odpade.

Ljudje smo različni, eni večji eni manjši individualisti, eni posestniški, drugi celo control freaki. Poznam primerke, ko imajo pari "skupen" račun, moški pa prosi svojo ženo, da mu gre dvignit 50 EUR na bankomat, ker po 40 letih skupnega življenja in skupnih financ, sploh ne zna dvignit denarja na bankomatu.

V realnosti ločene finance zgledajo tako, da enkrat ali dvakrat mesečno preko klika plačam (navadno jaz, ker je mož za to prelen) vse položnice, mož mi potem nakaže polovico. In to je to. To je edino "deljenje" na pol.

Ostale malenkosti, kot so kosila v gostilnah, nakupi igrač in oblačil za otroka, ipd. pa plača enkrat en, drugič drug, nikoli ne gledava, kdo je zadnjič kaj plačal, oba imava občutek, da plačujeva enakomerno.

S preostankom pa vsak od naju razpolaga, kot mu paše.
Mož ima svoje hobije in s tem povezane prioritete, jaz svoje. Še nikoli nisem imela "slabe vesti", ker sem "spičila" lastnih 200 EUR za čevlje, ali pa 400 EUR za torbico, tako kot ne pregrizem možu vsake "igračke", ki si jo privošči.

Večje investicije, kot je bil nakup stanovanja in stanovanjska oprema sva delila 50:50, vendar pa je bil to skrbno načrtovan projekt desetletja.

Glavna poanta ločenih financ je to, da tudi v skupnem življenju ohraniš neko avtonomijo. Sploh ne gre za nezaupanje partnerju, prej nasprotno, jaz mu popolnoma zaupam, da s svojim zaslužkom in prihranki dela odgovorno. Ne čutim nobene potrebe, da bi sodelovala in soodločala pri tem kakšne pancarje za koliko denarja si bo kupil, ali pa kakšne zimske gume za svoj avto, da ne govorim o njegovih hobijih in "igračkah".
Ker ja, zame so to igračke. In s tem ne mislim nič slabega, mu jih iz vsega srca privoščim, vendar to v nobenem primeru ne more biti "skupni, družinski" projekt.
Prav tako seveda velja obratno.

Mogoče to res funkcionira le v primerih dobrih dohodkov ali pa drugače rečeno, ko potrebe niso večje od možnosti, ker nekateri nimajo nikoli dovolj.
Verjamem pa, da se zadeve lahko zapletejo, če moraš iz dneva v dan gledat na vsak euro in delat kompomise glede želja in finančnih zmožnosti.

Evo, točno tako! Se popolnoma strinjam!

Mirna - 19. 12. 2003
Zarja - 30. 10. 2006

(odgovor članu Dashenka)
Neposredna povezava do sporočila: 76
24.12.2007 0:25:09   
piščanc

niti ni nujno, samo veliko ljubezni, altruizma in družina na prvem mestu. če nekoga ljubiš, potem se veseliš z njim ob novi 'igrački', lepi frizuri, novih čevljih ipd. pa vseeno iz katerega računa. pomembna pa je tudi zmernost in dogovori.

vsak daje družini nekaj svojega in večina stvari sploh ni merljivih z denarjem.

iz malega zraste veliko

(odgovor članu Dashenka)
Neposredna povezava do sporočila: 77
24.12.2007 8:49:02   
Anonimen

Ljudje smo različni, eni večji eni manjši individualisti, eni posestniški, drugi celo control freaki. Poznam primerke, ko imajo pari "skupen" račun, moški pa prosi svojo ženo, da mu gre dvignit 50 EUR na bankomat, ker po 40 letih skupnega življenja in skupnih financ, sploh ne zna dvignit denarja na bankomatu.

V realnosti ločene finance zgledajo tako, da enkrat ali dvakrat mesečno preko klika plačam (navadno jaz, ker je mož za to prelen) vse položnice, mož mi potem nakaže polovico. In to je to. To je edino "deljenje" na pol.

Ostale malenkosti, kot so kosila v gostilnah, nakupi igrač in oblačil za otroka, ipd. pa plača enkrat en, drugič drug, nikoli ne gledava, kdo je zadnjič kaj plačal, oba imava občutek, da plačujeva enakomerno.

S preostankom pa vsak od naju razpolaga, kot mu paše.
Mož ima svoje hobije in s tem povezane prioritete, jaz svoje. Še nikoli nisem imela "slabe vesti", ker sem "spičila" lastnih 200 EUR za čevlje, ali pa 400 EUR za torbico, tako kot ne pregrizem možu vsake "igračke", ki si jo privošči.

Večje investicije, kot je bil nakup stanovanja in stanovanjska oprema sva delila 50:50, vendar pa je bil to skrbno načrtovan projekt desetletja.

Glavna poanta ločenih financ je to, da tudi v skupnem življenju ohraniš neko avtonomijo. Sploh ne gre za nezaupanje partnerju, prej nasprotno, jaz mu popolnoma zaupam, da s svojim zaslužkom in prihranki dela odgovorno. Ne čutim nobene potrebe, da bi sodelovala in soodločala pri tem kakšne pancarje za koliko denarja si bo kupil, ali pa kakšne zimske gume za svoj avto, da ne govorim o njegovih hobijih in "igračkah".
Ker ja, zame so to igračke. In s tem ne mislim nič slabega, mu jih iz vsega srca privoščim, vendar to v nobenem primeru ne more biti "skupni, družinski" projekt.
Prav tako seveda velja obratno.

Mogoče to res funkcionira le v primerih dobrih dohodkov ali pa drugače rečeno, ko potrebe niso večje od možnosti, ker nekateri nimajo nikoli dovolj.
Verjamem pa, da se zadeve lahko zapletejo, če moraš iz dneva v dan gledat na vsak euro in delat kompomise glede želja in finančnih zmožnosti.

To pa ne drži. Moja plača - bolniška je bila 400€, njegova 1300€ in nikoli ni bilo nobenega problema. Logično tudi na višino prejemka. Če nimam nimam, dal boš ti.user posted image  Brez problema. Da bi pa takole delala, da mu nakažem v primeru, da je on sam plačal vse položnice (kar se ne zgodi), polovico zneska, mi je pa že škoda vse provizije ob prenakazilu. In mi je tole totalna bedarija. ž
Kadar npr. moj plača 2/3 položnic, jaz pa 1/3, se stvar naslednji mesec obrne. Če pa tudi takrat nimam zadost, pa tudi ni nobenega problema.user posted image

Sicer pa vsak po svoje. Samo da zalaufa, pa da ni očitkov.user posted image

(odgovor članu Dashenka)
  Neposredna povezava do sporočila: 78
24.12.2007 12:32:17   
lory05
Midva imava finance skupaj, sicer vsak svoj račun, ampak na oba računa sva pooblaščena, torej jaz sem pooblaščena na njegov TRR in imam svojo kartico tudi za njegov račun in obratno. In nikoli se nisva kregala zaradi denarja, ker vse kar imava, je bilo vedno skupno.

Trenutno sva v fazi ločitve (pa ne zaradi denarja), ampak dokler še vedno živiva v istem stanovanju, je glede financ še vedno isto. Vsaj to. Ker še vedno je treba živet in plačevat položnice.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 79
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 2 3 [4]
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 3 [4]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

novo leto
Lelly28 RR

Ali ste si zadali kakšno novoletno zaobljubo ?

da (40%)

ne (60%)

Število vseh glasov: 10

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!