Misek
|
IZVIRNO SPOROČILO: moder Veliko stvari se ji ne da dopovedat. Klicanje otrok z ljubkovalnimi imeni, zaradi česar jo vztrajno popravljam. Nočem da bi bil moj otrok celo življenje Nejček. Moj sin bo zame celo zivljenje v "pomanjsevalnici", vsaj kar se imena tice. Tako kot sem jaz za mojo mamo. Pa tocno sem si na jasno kako se pocuti, ce me poklice po imenu ali z pomanjsevalnico ali z vzdevkom - rezerviranim samo za njo in ona je edina, ki me tako kllice. Potem razno neumno otroško govorenje, pri čemer jo sorazmerno dosledno popravljam oz. če ona vpraša Niko, če je pobrala zajčka, jaz vprašam, če je padla in mi tamala odgovori, da je padla. Začela sem jo popravljat tudi za razne pomanjševalnice, da je sonce in ne sonček in roža in ne rožica, če ne moj otrok, ki je v fazi začenjanja govorenja sploh ne bi slišal nobene pametne besede. Soncek je in ti si skustrana...... Ti si moj soncek.... Rožice dehte..... Skratka, v vsem je treba najti mero. Strogo inzistiranje na neuporabo deminutiva lahko tudi privede do pomankljivega poznavanja in pomankljive uporabe vseh nians, ki jih jezik ponuja. Otroku je treba dati moznost, da spozna kdaj kaj uporabljati. Otroski frazeologizmi tudi ne naredijo kaj hudega. Mogoce menis da je slabo ce se otrok nauci reci: pokakal sem se; le nauci ga da se rece, da je odvajal blato...... Mnogi taksni deminutivi ali frazeologizmi imajo svojo vlogo v otrostvu. Ce ne prej, bos to ugotovila ko bo otrok zacel sprasevati o spolnosti. Lulcki in lulice ipd. spadajo v tisti rang besed, ki so za tebe neprimerne - zaradi jezikovnega razvoja otroka. Sama uporabljam kompletno paleto besedisca s sinonimi, deminutivi, frazeologizmi itn. In trenutno nas 4,5 letnik govori dva jezika, od tega enega odlicno, sporazumeva se oz. povsem dobro razume se tretji jezik, ima za svoja leta izjemen besedni zaklad in je nadpovprecno jezikovno razvit - ocena iz vrtca in okolice, ki je z njim v stiku. To ni rezultat omejevanja besedisca, temvec rezultat tega, da se "resno" jezikovno besedisce uporablja, ko se resno pogovarjamo o tem in onem, sicer je na vrsti kompletna ostala jezikovna paleta. Preko besed se tudi gradijo custveni svetovi. In ce tvoja tasca z otrokom ustvarja custven svet pobiranja zajckov, Nejckov, Nikic, sončkov, rožic ipd... bi jo IMO morala pustiti pri miru. Pa saj nič ne rečem, da otroka objame, ko pride z "vikenda" , ampak ni treba stokrat na dan. Otrok bo ze pokazal ce mu to ne ugaja. Dokler mu ugaja tovrstna pozornost je IMO povsem ok. Nekateri otroci (tudi nekateri odrasli) namrec rabijo vec fizicnega iskazovanja ljubezni, vec dotikov, poljubov kot drugi. Ko imajo/mo dovolj to pokazemo. Predvsem otroci so povsem neposredni pri kazanju kdaj imajo necesa dovolj. Otroci, ce ravno zelo majhni niso neumni.
< Sporočilo je popravil Misek -- 25.10.2007 16:52:20 >