Anonimen
|
Tole sem našla in bi poskusila,pa ne vem,če mi ne bodo moji zbirčneži vse skupaj v glavo zabrisali Polnjene paprike s fižolovim nadevom Za pet oseb potrebujemo: 5 svežih paprik, 30 dag kuhanega fižola, 1 čebulo, strok česna, 5 žličk na pol kuhanega nepoliranega dolgozrnatega riža, 1 jajce, 2 rezini črnega kruha, 10 dag sira za ribanje, nekaj listov narezane bazilike, majarona ali origana, žličko narezanega peteršilja. Za omak: 1 kg zelo zrelih pelatov, 1 rdečo čebulo, strok česna, nekaj listov bazilike, origana, žlico pirine ali polnozrnate moke, sol. Najprej si pripravimo fižolov nadev in ga shranimo v hladilnik. Mesnate paprike operemo, na vrhu odrežemo pokrovček. Z žlico izdolbemo seme, paprike nadevamo s pripravljenim nadevom, zapremo s pokrovčkom in damo v kozico. Prelijemo z omako iz svežega paradižnika, pokrijemo in damo kuhat na blago temperaturo. Papriko lahko kuhamo tudi v pečici. Kuhamo približno pol ure. Ko paprika ne vre več, ji dodamo malo kisle smetane, ki smo jo razmešali v žlici mlačne juhe ali vode. Po potrebi dosolimo. Fižolov nadev: posebej skuhamo sveža ali namočena fižolova zrna. Odcejena stresemo na zlato prepraženo čebulo in zadišan česen. Kratek čas dušimo, malo ohladimo, dodamo na pol kuhan riž, jajce, v topli fižolovi vodi namočeno kruhovo sredico, nariban ali na kocke narezan parmezan, sveže začimbe in narezan peteršilj. Omaka iz svežega paradižnika: v hladno oljčno olje stresemo na lističe narezano čebulo. Ko oveni, dodamo narezan česen, počakamo, da zadiši, dodamo narezano baziliko, žlico pirine moke in na pol skuhan paradižnik, skupaj z vodo. Pustimo vreti 20 minut, nato prepasiramo in solimo.
|