Jessy
|
Jaz jih delam popolnoma sama in so take kot blejske. Potrebuješ: - 8 jajc (ločiš beljake in rumenjake)
- 8 žlic moke
- 13 žlic sladkorja
- 2 žlici Gustina (jedilni škrob, mislim, da je koruzni)
- 2 l mleka (odvzameš 2 dcl)
- 2 vanilijeva sladkorja
- 1 listnato testo
- 2 sladki smetani
Postopek: Listnato testo razvaljaš na večjo površino kot je pekač za kremne rezine, saj se pri peki skrči. Preden daš peči, ga prebodi z vilicami. Pečeš na 200 st. C približno 15-20 min, toliko da se zlato rumeno zapeče. Ko se ohladi, ga obrežeš toliko, da gre v pekač za kremne rezine in morebitne mehurje potlačiš z roko, da je ravno dno. V posodi stepaš rumenjake, vanilijev sladkor in sladkor približno 10 minut. Nato pa tista 2 dcl mleka, ki si jih odvzela od 2 l po malih žličkah dodajaj k sladkorju in stepaj. Ta faza je najpomembnejša in ne smeš hiteti z mlekom. Če boš mleko prehitro dodajala, se ti bo vse skupaj zvodenilo in potem ne bodo rahle, če pa dodajaš lepo počasi, pa masa penasto naraste. Nato dodaš presejano moko z Gustinom in vmešaš na roko. Preostanek 2l mleka vliješ v visoko posodo, najbolje rostfrei posodo in naj zavre. Med tem časom naredi trdi sneg iz beljakov. Ko zavre, z metlico mešaj mleko in vlivaj prej zmešano maso v mleko. Pri tem je treba neprestano mešat in kar hitro vliti to maso notri, da se vse približno enako dolgo kuha. Nato z neprestanim mešanjem na majhnem ognju kuhaj še približno 5 min, s stalnim mešanjem. Odstavi z ognja in z metlico narahlo vmešaj sneg. Mešaj toliko časa, da ni bunkic od snega. Nato vlij na listnato testo, ohladi in daj v hladilnik za vsaj 4 ure. Preden postrežeš stepeš sladko smetano, namažeš in posuješ s čokolado v prahu, razrežeš in poješ. Jaz jih naredim vedno zvečer, ponudim pa naslednji dan. Takšne so najboljše, ker so res ohlajene.
_____________________________
http://www.mojalbum.com/taia/moje-torte
|