Luni
|
Uf, pri nas jih imamo tako radi, da so zelo pogosto na jedilniku, vendar jih ne valjam, temveč jih oblikujem kar z žlico (žličniki). Če bi jih valjala, se mi jih ne bi dalo delat tako pogosto. Vedno jih delam "od oka", vendar so vedno božanski!!! Nekako tako (za 5 oseb): cca 70 dag krompirja skuham (olupljen, narezan, v slani vodi). Odcedim, dodam cca 8 dag masla, zmečkam kot za pire. Preložim v plastično posodo, posipam moko po krompirju (pojma nimam, koliko, itak se količina moke prilagaja na količino krompirja in velikosti jajc, važno je, da je testo takšne konsistence, kot za potico), dodam 4 jajca. Miksam z mešalnikom (vilice), moko dodajam po občutku, če se mi pa zdi, da mi testo preveč narazen leti, dodam še eno jajce in po potrebi moko. Vedno jih del ocvrem, del pa skuham. Žlico pomočim v vroče olje ali vodo (odvisno kaj delam) ter zajamem testo, katerega potem spustim v tekočino. Božanski!!! Ko se enkrat zverziraš, se jih naredi mimogrede. Pa poskusi z njimi naresti tole: na malo olivnega olja popečeš pršut, toliko, da spremeni barvo. Zaliješ s sladko smetano (3,33 dcl), ko zavre, vložiš kuhane DOMAČE njoke. Pustiš, da ponovno zavre in voila! Dober tek!!! Angelčki bi jedli, če bi ritke imeli. Čudna, vendar božanska kombinacija!
_____________________________
|