dobro testo za njoke (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


Felicita -> dobro testo za njoke (18.2.2012 11:51:22)

Ima kakšna preizkušenega? bi pa (samo) krompirjeve, brez skute.




Sacherca -> RE: dobro testo za njoke (18.2.2012 12:00:45)

Eh si me zafrknila,jaz pa prisegam samo na skutinega.No ce bo kak zanimiv krompirjev ga bom se jaz preizkusila.... Moj skutin pa je pol kg skute, 10 zlic moke,ščepec soli in je to [sm=smiley1.gif]




Hope2 -> RE: dobro testo za njoke (18.2.2012 14:30:24)

Mož ne mara skute, čisto krompirjevi pa nam ne potegnejo preveč, ker so prezabiti. Tak jih delam s čist malo krompirja in svežega sira (ala filadelfija) ali pa samo iz svežega sira. Delam od oka, meric ne poznam




roladica -> RE: dobro testo za njoke (18.2.2012 14:54:17)


IZVIRNO SPOROČILO: Sacherca

Eh si me zafrknila,jaz pa prisegam samo na skutinega.No ce bo kak zanimiv krompirjev ga bom se jaz preizkusila.... Moj skutin pa je pol kg skute, 10 zlic moke,ščepec soli in je to [sm=smiley1.gif]


A brez jajc?




saska27 -> RE: dobro testo za njoke (18.2.2012 17:38:02)

Jaz sem jih delala po spodnjem receptu s Kulinarične Slovenije in so bili super:

1 kg krompirja (raje več kot manj)
cca. 200 g moke (raje ostre)

Krompir operemo in skupaj z olupkom skuhamo v toliko vode, da je ravno pokrit, do mehkega - cca. 20 minut, malo je odvisno od velikosti krompirjev. Nato ga še vročega olupimo in pretlačimo s pasirko, da dobimo gladko maso.
Malo ga ohladimo in ko je približno telesne temperature, mu lahko vmešamo moko. Ne gnetemo predolgo, sicer bo krompir začel izločati vodo in bodo njoki potrebovali več moke, zaradi česar bodo bolj gumijasti. Iz istega razloga najprej malo ohladimo krompir.
Ko je testo zgneteno, ga zvaljamo v kače, debele približno za dober prst in jih narežemo na 1 do 2 cm dolge svaljke.
Te lahko nato še posvaljkamo čez vilico ali na ribežnu, če želimo strukturo na njoku. S palcem jim pri tem lahko naredimo vdolbinico, da se povsod enkomerno hitro skuhajo. Strukturo jim lahko naredimo kar sproti, ko jih dajemo v krop.
Kuhamo jih v slanem kropu, dokler ne priplavajo na vrh (to je zelo hitro, 1 do 2 minuti).




Felicita -> RE: dobro testo za njoke (18.2.2012 18:47:32)

evo, poročam - naredila po svoje (seveda) in sicer nekje 700-800 g krompirja (za kuhanje, ne za pečenje/cvrtje), dobrih 200 g ostre moke, 1 jajce, malo masla in malo kisle smetane. najprej sem naredila 'pire', potem ko se je pa ohladil, sem vmešala jajce in postopoma moko, dokler se 'testo' ni dalo oblikovat (res pa da sem delala zlo hitro oz. sem mešala samo dokler ni bla moka 'skrita'). potem sem razvaljala na malo moke v klobaso in narezala na njoke.

bli so mehki in puhasti ko oblački. samo vd mož se je pritoževal, da so premal trdi oz. da se more njoke z nožem jest. no ja, ga bom že navadla [sm=smiley36.gif]




malaMravljica -> RE: dobro testo za njoke (18.2.2012 22:58:40)

jaz pa skuham krompir,ga spasiram se vrocega,noter 1/3 moke na kolicino krompirja, mal masla in eno jajce oz vec,ce delam veliko kolicino.Naredim testo in njoke. Ko se kuhajo mal narasejo in so zelo fini, mi jih vedno pohvaljo. Jih pa ne jemo z nozem :-)




Sacherca -> RE: dobro testo za njoke (19.2.2012 8:41:02)


IZVIRNO SPOROČILO: roladica


IZVIRNO SPOROČILO: Sacherca

Eh si me zafrknila,jaz pa prisegam samo na skutinega.No ce bo kak zanimiv krompirjev ga bom se jaz preizkusila.... Moj skutin pa je pol kg skute, 10 zlic moke,ščepec soli in je to [sm=smiley1.gif]


A brez jajc?


Brez jajc. To fajn pregnetem pustim vsaj 15min v hladilniku pokrito,lahko tudi dlje seveda,potem pa samo oblikujem in delas njoke [sm=smiley1.gif]




Mimona29 -> RE: dobro testo za njoke (19.2.2012 12:11:21)

Sacherca
ta receptura je bozanska!




Luni -> RE: dobro testo za njoke (20.2.2012 17:48:00)

Uf, pri nas jih imamo tako radi, da so zelo pogosto na jedilniku, vendar jih ne valjam, temveč jih oblikujem kar z žlico (žličniki). Če bi jih valjala, se mi jih ne bi dalo delat tako pogosto. Vedno jih delam "od oka", vendar so vedno božanski!!! Nekako tako (za 5 oseb): cca 70 dag krompirja skuham (olupljen, narezan, v slani vodi). Odcedim, dodam cca 8 dag masla, zmečkam kot za pire. Preložim v plastično posodo, posipam moko po krompirju (pojma nimam, koliko, itak se količina moke prilagaja na količino krompirja in velikosti jajc, važno je, da je testo takšne konsistence, kot za potico), dodam 4 jajca. Miksam z mešalnikom (vilice), moko dodajam po občutku, če se mi pa zdi, da mi testo preveč narazen leti, dodam še eno jajce in po potrebi moko. Vedno jih del ocvrem, del pa skuham. Žlico pomočim v vroče olje ali vodo (odvisno kaj delam) ter zajamem testo, katerega potem spustim v tekočino. Božanski!!! Ko se enkrat zverziraš, se jih naredi mimogrede. Pa poskusi z njimi naresti tole:
na malo olivnega olja popečeš pršut, toliko, da spremeni barvo. Zaliješ s sladko smetano (3,33 dcl), ko zavre, vložiš kuhane DOMAČE njoke. Pustiš, da ponovno zavre in voila! Dober tek!!! Angelčki bi jedli, če bi ritke imeli. Čudna, vendar božanska kombinacija!





fuksija -> RE: dobro testo za njoke (21.2.2012 19:26:55)

Nikoli ne delam njoke posebej, ampak , kadar imamo pire krompir za kosilo, ga naredim malo več. Ohlajenega do drugega dne dam v hladilnik. Potem ga pretlačim  s stiskalko skozi tiste majhne luknjice, dodam moko po občutku in naredim njoke ali svaljke. Se mi zdi, da je takole z njmi še najmanj dela.




Stran: [1]