Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati? Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.
Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.
Rabila bi kakšen res dober recept za kruh (navaden, bel) za spečt v pečici, ne na mašino. Sedaj mi ne rata ravno najbolje. Pa tud postopek mi lahko opišete, da bo šlo lažje od rok
5 dcl vode ali mleka 70 dag moke 1/2 kocke kvasa sol lahko tudi eno jajec
Moko preseješ v posodo, dodaš vodo, ter jajce in sol. Malo premešaš in nato dodaš še vzhajan kvas, v katerega daš eno malo žličko sladkorja, da bolje vzhaja. Vse dobro premešaš z mešalnikom, nato ognetemo in pustimo vzhajati. Vzhajano teste nato šeenkrat ogneteš in ga kasneje daš v pečico, z nožem ga malo zarežeš in premažeš s stepenim jajcem. Kruh pečemo pri 180 - 200 stopinjhah celzija 1 uro. Če želiš imeti več kruha le povečaj količino.
Moko streseš v veliko skledo, narediš na sredi jamico, po robu potreseš konkretno količino soli, ker je veliko moke (kar eno pest). V jamico nadrobiš kvas in priliješ vodo in začneš mesiti, tako da počasi vmešavaš moko. To najprej mešaš kar s kuhalnico, pol pa naj jo zamenjajo roke, dokler ne pobereš vse moke in narediš gladko testo. Ko je narejen hlebček, ga daš na zelo fajn pomokan serviet in nazaj v skledo vzhajat za eno uro. Potem ga vzameš ven s servietom vred in ta hlebec raztegneš navzven in ga začneš prepogibat zg. rob prepogneš proti sredini, nato še spodnjega čez oba dela (kot bi list papirja prepogibala za pismo na 3 dele), isto narediš še z levim in desnim robom, da dobiš na koncu eno veliko zloženo kepo - kocko. To daš spet na zelo pomokan serviet in v skledo še enkrat vzhajat za pol ure. Medtem pa segrej pečico na 200°. Ko se kruh dvigne, ga stresi na pekač (tisti velik originalen od pečice), ki ga potreseš z sezamom ali koruzno polento. Na to pa zvrneš vzhajan kruh, ki mu po vrhu narediš z nožem 2-3 zareze in ga daš peči za 55 minut. Kruha pride cca. 2.3 kg.
Lahko poskusiš tudi s solno-kvasno emulzijo. Dan pred peko zmešaš 4 dl mrzle vode, veliko žlico soli in 1 zavojček svežega kvasa v rjavkasto brozgo. Pokriješ in pustiš od 12 do 24 ur na sobni temperaturi. 1 kg moke daš v veliko posodo, vliješ vanjo brozgo in divje mesiš kakih 15 minut. Glede na moko dodaš od 1 do 4 dl mlačne vode. Pokriješ in pustiš kakih 40 minut, da podvoji prostornino. Našponaš pečico na 240. Na hitro premesiš (kake 2-3 minute), pokriješ in pustiš kakih 15 minut. Vtakneš v pečico, zmanjšaš na 220 in pečeš 35 minut. Če hočeš mehko skorjo, lahko daš v pečico še skodelico z vodo - to malo podaljša peko. Ko kruh pobereš ven, ga lahko pokriješ s krpo za mehkejšo skorjo ali pa pustiš odkritega, če hočeš bolj trdo.