bamby -> RE: Recept za kruh v pečici (17.1.2008 11:04:18)
|
1,5 kg moke 1l tople vode sol kocka kvasa Moko streseš v veliko skledo, narediš na sredi jamico, po robu potreseš konkretno količino soli, ker je veliko moke (kar eno pest). V jamico nadrobiš kvas in priliješ vodo in začneš mesiti, tako da počasi vmešavaš moko. To najprej mešaš kar s kuhalnico, pol pa naj jo zamenjajo roke, dokler ne pobereš vse moke in narediš gladko testo. Ko je narejen hlebček, ga daš na zelo fajn pomokan serviet in nazaj v skledo vzhajat za eno uro. Potem ga vzameš ven s servietom vred in ta hlebec raztegneš navzven in ga začneš prepogibat zg. rob prepogneš proti sredini, nato še spodnjega čez oba dela (kot bi list papirja prepogibala za pismo na 3 dele), isto narediš še z levim in desnim robom, da dobiš na koncu eno veliko zloženo kepo - kocko. To daš spet na zelo pomokan serviet in v skledo še enkrat vzhajat za pol ure. Medtem pa segrej pečico na 200°. Ko se kruh dvigne, ga stresi na pekač (tisti velik originalen od pečice), ki ga potreseš z sezamom ali koruzno polento. Na to pa zvrneš vzhajan kruh, ki mu po vrhu narediš z nožem 2-3 zareze in ga daš peči za 55 minut. Kruha pride cca. 2.3 kg.
|
|
|
|