balaena
|
No, vidiš, Seven, da je zanimanje in zadovoljstvo s tole temo! Preden sem uspela do računalnika priti se je že toliko nabralo, da mi je kar nekaj časa vzelo, da sem vse naštudirala. Edina stvar, ki bi jo predlagala, bi bila, da tiste, ki hodite na FT in v RA in poznate pravilne prijeme in vaje, morda kaksno lažjo, ki se jo da opisat, napišete. OK, naša prinčipesa je tudi glavo malo levo gor vlekla in pri prvem pregledu nas je pediatrinja poslala k FT, samoplačniško, da "bi bili prej na vrsti". FT je rekla, da ni nobene krize, naj jo samo pravilno držimo (handling). To je bilo za naju nekaj čisto novega - zakaj držati novorojenčka v lupinici (sključenega, tako da mu preprečuješ, da bi glavo držal ravno ali nazaj, ampak malo naprej. pa noge tudi navzgor malo), če pa so v šoli za starše rekli, da je škodljivo, če je otrok predolgo v lupinici (avtosedežu)? FT je tudi rekla, daj jo sproščamo - če vidimo, da je napeta v roke in noge, da ji nežno to malo masiramo in roke od ram navzdol (po rokah) nežno stegujemo in h glavi nosimo (kot da bi se pobozala po laseh). ampak to zelo nežno! Zelo zanimivo in poučno mi je bilo tudi to (čeprav sem res videla že na CDju od Vzajemne, ampak vseeno), kako dojenčka pravilno na trebuh obrnit. In sicer: če leži na hrbtu in bi ga radi na trebuh obrnili prek njegovega levega boka, potem njegovo desno nogico pokrčite in jo nesete prek leve nogice, s tem ga v bokih že močno zasukate in ni več dosti treba, da sledi še trup in rame. Lažje gre, če ima pri tem Levo roko bolj ob sebi ali pa (ko je starejši) stegnjeno navzgor ob glavi, ker če je ta roka stegnjena proč od telesa, potem ne gre nikamor, najbrž pa je tudi boleče in nevarno, da se ji kaj zgodi. Pa še eno vajo na valju je pokazala - to je tisti valj za napihnit, je pa rekla, da lahko tudi spalno vrečo ali kaj podobnega uporabiš. No, ampak naša je takrat že tako trdno spala, da vaja ni bila prav uspešna, pa še, po pravici, se ne spomnim več (to je že 5m nazaj), kaj je bil namen vaje. Naročeno nam je bilo, naj pridemo spet na kontrolo pri 3m, pa se nismo spravili, ker je zelo lepo nehala glavo levo gor držat. Zdaj sem pa razmišljala, da bi poklicala in spet šla, ker: -pri 3-4 mes se je zažela obračat s trebuha (ko je kravce pasla) na hrbet, ampak to samo na previjalni, kjer ima nad glavo obešene mibile in igračke, pa jih je potem tako postrani hotela videt in jo je (po moje bolj naključno) obrnilo na hrbet. (zdaj, 2m kasneje je podobno. čeprav se tudi na tleh, kadar ji to slučajno paše, obrne s hrbta na trebuh, s trebuha nazaj pa ne? ne vem zakaj, očitno so v dnevni sobi drugačni pogoji kot na previjalni :) ) -kmalu za tem se je začela neprestano na bok obračat med igranjem na tleh in noge je medtem v zraku držala -med kopanjem v čebričku (ali FT čebriček priporočajo ali odsvetujejo?) je začela noge v usta nosit in to počne še sedaj -potem pa je začela noge v usta dajat tudi na previjalni (tiste, ki se sekirate, ker dojenčki ne dajejo nog v usta: mogoče poskusite med previjanjem, ko so slečeni, se mi zdi, da jim je trakat dosti lažje. naša Lučka tudi ne spravi nog do ust, ko ima plenico pa žabce in še hlače na sebi. Takrat jih samo z rokami grabi in nogavice sezuva in k sebi vleče. -sedi sama še ne (zdaj je stara 5,5m) in tega niti ne pričakujem. se lepo ravno drži, če jo imaš v naročju ali kadar jo nosiš, pa tisto vajo s CDja od Vzajemne delava- jaz sedim na tleh, noge imam stegnjene in narazen, dojenček sedi med mojimi nogami, čisto pri meni. potem ji ponudim igračko in jo položim na drugo stran moje noge. ker si igračko želi, ta vaja spodbuja začetke ali nastavke k plazenju oz. kobacanju. če ji ne gre obrat iz sedenja v napol-čez-mojo-nogo-ležeč položaj, potem ji pomagam tako, da ji pokrčim nogo, ki je na drugi strani od smeri, kamor mora iti. no, rezultat pri nama je, da se potem, ko je enkrat v položaju, ko s prsnim košom sloni na moji nogi in se ji igrača npr. izmakne bolj daleč, začne brcat z nogami in se odrivat od tal... tako dolgo, da se kot en tjulenj spravi čez mojo nogo na tla - ne vem pa, ali je to OK ali morda celo škodljivo? -zadnje čase rada brca - med previjanjem, če je zadovoljna, pa kadar ji kaj ne paše po tleh. Prav na močno. in začela se je tudi tako stegovat, kot nekatere pišete, da se z nogami odrine od tal in se potisne nazaj (kot neko ritensko plazenje al kako bi temu rekli, po hrbtu? ampak tudi to samo na previjalni, ker tam ji noge ne zdrsnejo, ker je bosa. po tleh je to težje, se ne more odriniti. - zaradi tega stegovanja, ki se spet zadnje čase pojavlja med nošenjem, če jo kaj zanima, ali pa če ji kaj ne paše, sem mislila spet k FT malo vprašat, kaj priporoča. Za vas pa še vprašanje: Do kdaj je treba sploh preprečevati stegovanje med pestvanjem? Ali to za zmeraj velja, ali samo prve mesece (nošenje v položaju lupinice) Ja, in kot rečeno, kakšne enostavnejše vaje, ki so za vse dojenčke priporočljive, bi bile zelo dobrodošle. Pa mogoče zraven še informacija o starosti, ko se jo začne (neha) izvajat.
|