florecita
|
A ja pa še to, pri nas ni komunalnega prispevka, hiša pa ne bi bila večja od 150 m2, parcelo pa že imamo, veliko stvari bosta tast in moj oče naredla sama oba sta v penziji in se spoznata na velik stvari, tako da računamo tukaj prišparat kar nekaj. sedaj me zanima: je puncica in tatam ena in ista oseba, ali puncica govori zase? Jaz bi rekla takole; dajmo punci malo volje in optimizma, ker ga očitno potrebuje, vsi mi ga, ker nihče od nas, ki začenjamo graditi ne vemo, kako se bo vse skupaj izteklo. Tudi visoki zneski kredita niso vse. Mi smo v fazi pridobivanja papirjev, parcela je stala 22.000 eur ( vi jo imate kolikor se spomnim podarjeno). za načrt imava cca 3.500 eur - hiša z 250m2 - od tega sva dala polovico, podstrešje kot neizkoriščen prostor, in zato imava posledično veliko manj za plačat komunalnega prispevka. Tudi parcelo sva dala le 600m2 pod gradbeno, kar pomeni, da so nam pri izračunu komunalnega prispevka upoštevali le teh 600m2, čeprav je parcela velika 1200. ( Torej na 600 m2 gradbene parcele za 120m2 hiše in 20% popust na mlado družino nas pride 2400 eur). Torej samo za papirje in parcelo računava okrog 30.000 eur. Pri vas se ta znesek bistveno zmanjša, ker že imate parcelo. Nam je na banki tip okvirno izračunal, koliko stane ena 120m2 velika hiša ( 25.000 eur). Verjetno je imel v mislih samo material. Tukaj pa itak vedno izbiraš med večimi ponudniki, tako da po moje lahko kr profitiraš. Midva bova vzela nekje 60.000 eur, za kar želiva in močno upava, da bo za ta denar hiša pod streho, pa mogoče še kaj narejeno noter. Pa najini dohodki tudi niso ne vem kakšni! 1500 eur maksimalno mesečno, prej 100-200 eur manj, pa imava majhnega otroka, plačujeva najemnino + seveda kup ostalih stroškov. Pa kljub temu mesečno privarčujeva cca 500 eur! Torej se vse da, le dober plan človek potrebuje. Midva bova imela mesečni obrok približno 350 eur, kar pomeni, da nama od teh 500 še vedno nekaj ostane. Pa tudi mislim, da ni ravno potrebno hišo takoj izpilit v nulo, če nima človek dosti denarja. Saj že nekaj šteje tudi to dejstvo, da si na svojem, pa sploh za takšne kot smo mi, da ne plačujemo najemnino, ker od tega ni nič našega. Želela sem ti samo povedati, da smo tudi drugi z manjšimi dohodki, pa daleč od tega, da razmišljamo črnogledo. Res da imaš 4 , ampak po moje to ni največji problem. Praviš, da jih ne bi rada za kaj prikrajšala... Moji starši so tudi gradili hišo, ko smo bili mi 3 še majhni, pa tudi ni imel vsak svoje sobe, prva leta smo spali VSI skupaj v ENI sobi, nekaj časa v tej sobi niti okna ni bilo, ampak le polivinil. Pa kaj. Pa smo se lepo razumeli, nič kregali, otroci smo čutili ljubezen, in tako so starši počasi gradili naprej. Celo osnovno šolo smo spali vsi otroci v eni sobi, in se tudi ni nihče pritoževal. Danes je hiša ogromna, lepa, v njej živita starša in oba brata z svojimi družinami, še vedno se vsi lepo štekajo.... želim povedati, da po moje otrokom več pomeni da so ljubljeni kot pa to, da imajo vse kar ima sosedov otrok. Tudi če bi se mogli čemu odpovedat, želim povedat, da sem prepričana, da bi nekoč to lepo razumeli in bi vsaj vedeli zakaj je bilo temu tako. To je samo moje mnenje. Jaz te podpiram in vedi, da so ljudje z še hujšimi scenariji, pa gredo na svoje. Iz teh ali drugačnih razlogov.
|