noe
|
IZVIRNO SPOROČILO: kajajaka mi trenutno obnavljamo sobo in zidamo kopalnico na podstrešju staršev. Že to nas bo stalo okoli 6000 s tem, da je bil edini plačani majster vodovod-centralna, ostalo delamo sami - od zidanja s siporeksom, gisp plat, beljenja, elektrike, izolacije, polaganja ploščic... Potem se nameravamo lotit hiške 150m2 na svoji parceli, nadomestna gradnja - torej prišparamo še okoli 8000 € za komunalni prispevek, ki ga tako ne rabimo plačat. Zakreditirala se bova za skupno 500-600 € mesečno na 10-15 let (BREZ HIPOTEKE) - torej bova imela cca 80000€ na voljo. Skupaj zasluživa malo pod 2000€/mesec. Gradila bova večinoma sama s siporeksom - Y-tong, kjer dobimo ob nakupu siporeksa, mase-lepila za siporeks in preklade za celo hišo do strehe (11000€), dobiva pa zastonj njihov načrt za hišo, tako, da nama ni potrebno tega posebej plačevat. Skratka, kolikor sva računala in preračunavala nama ceneje pride ta hiška kot pa 3-sobno stanovanje (pri nas so po 90000€), ampak to pride v poštev le, če si res pripravljen maximalno kar se da narediti sam. Če plačuješ majstre, kupiš še zemljo in plačaš komunalni prispevek se ne splača. Fajn si preračunajte pa premislite. Mi bomo šli v gradnjo tudi zaradi tega, da otrok ne bo rastel v čistem betonu - da ima vsaj peskovnik in nekaj kvadratov trave pred hišo. Katero hiško ste pa vzeli? Midva bova zidala Piko. Pa za papirje sva še dala zraven 1300 za vodilno mapo. Mi smo tudi 4 in imava 1600 povprečje, - 160 za preživnino in -180 za najemnino. Lačni nismo , za oblečt imamo, pač ene 3 lete še ne bomo vidli morja, smučali bomo pa na Celjski ali na Golteh. In ni hudiča , da se ne bomo spravili v hišo, bomo pač v prtljičju nekaj časa , da vse zrihtamo.In mi niti malo ni žal , da sva se odločila za gradnjo, ker nekaj najslabšega je to, če si najemnik.Smo že enkrat čez noč ostali brez stanovanja in zato hočem , da smo čim prej na svojem.
|