PikicaStonoga
|
Da še jaz povem svoje mnenje: midva sva se odločila za gradnjo hiške, pa če povem po pravici, če bi vedela, kako visoki stroški so povezani z zidavo, ne vem, če bi se še enkrat odločila za to ... je treba bit realen in ne dajat lažnih upov, čeprav si vsi želimo biti na svojem, imeti veliko prostora ipd. In lepo je, če imaš koga, ki ti pove, koliko dejansko kaj stane, ne pa da vsi govorijo ah saj bo ...midva sva se za hišo odločila sicer na podlagi ljudi, ki so zidali pred nekaj leti (čeprav je treba vedeti, da se je gradnja z evrom oz. v zadnjih nekaj letih ZELO podražila, zakoni za papirje so se spremenili, poostrili in nič več se ne da primerjat z gradnjo pred 5 ali 10 leti) Moj je npr. celo življenje živel v stanovanju in bi tud zdej bil s stanovanjem čisto zadovoljen ...jaz po drugi strani, sem živela v hiši in si življenja v bloku celo življenje ne zna predstavljati ...no in sem nekako dosegla svoje ;) ampak za kakšno ceno? Parcelo sva mogla kupiti, za njo sva dala 45.000 € (500kv) in v njo je šlo vseh najinih 5 let trdega dela in konkretnega odrekanja. nekaj let sem delala dve službi, bila cele dneve od doma, garala bo 13-14 ur dnevno, moj mož pa je poleg službo pridno študiral. Zadnji dve leti sva vložila 15.000 € v papirje in pred kratkim dobila gradbeno dovoljenje. Zdaj imava našparanih 10.000 €, kar bo dovolj za material za klet. Vzela bova 110.000 kredita na 15 let, kar bo naneslo ok. 1000 € na mesec. Zdaj, ko delam samo še eno redno službo, mož pa zaključuje študij, imava mesečnih prihodkov povpr. 2000 €, na poti je najino prvo dete! :) Trudiva se, skromna sva, kaj bo, ne veva ....Najino odločitev sva že večkrat obžalovala, čeprav veva, da bo vse pozabljeno, ko bo na jesen hiška stala ...že ko je domov po pošti prišlo gradbeno dovoljenje, je bilo pozabljeno, kako trdo sva delala za to, kolikokrat sva se odpovedala občačilom, pijači s prijatelji, morju, planinnam, izletom, dobrim avtomobilom in da ne omenjam, da že 4 leta živiva v garosnjerci s 16 kvadrati :) ki je sicer lepa in sladka, vendar ni najina ... Kot sem rekla, zaenkrat sva vložila 60.000 € in 10. 000 imava našparanih. Če bi vzela pol manj kredita, kot ga imava namen, bi bila zdaj že zdavnaj na svojem v stanovanjcu, tako pa hiša niti približno ne bo zdelana s tem kreditom (upava na eno etažo), šparat pa poleg kredita in otroka (pa v mislih imava še kakšnega) tudi ne bo mogoče. To pomeni, da bova celo življenje delala za to najinno hiško ... Dobro premislite, če potrebujete točne izračune, se mi javite na ZS. Drugače pa - saj ni vse tkao črno, kot zgleda, samo včasih je težko, ko vidim, kako nekateri uživajo ...
|