caillou
|
Ker me zanimajo vaša mnenja, bom še sem pripopala tole. Vsakič sem po petnajstem dnevu v mesecu zelo vesela, ko se jih losam. Položnic namreč. Tega hudiča se toliko navleče, da mi je z meseca v mesec bolj slabo. Pa dobro, mi jih še kar nekako lahko plačujemo in si še vedno privoščimo za človeka dostojno življenje. Hujši primer jo moja mati, ki z družinsko penzijo dobesedno životari. In ko sem zadnjič seštevala njene položnice, se mi je seštevanje ustavilo na 97 € za ogrevanje (daljinsko centralno ogrevanje). Skoraj me je kap. Za tistih njenih 48 kvadratnih metrov, plačuje takole ceno ?! Pa saj niso normalni. Mi živimo v precej večjem stanovanju, pa plačujemo dobrih 20 € manj. Da je ironija še večja, pa brat, ki živi v Ljubljani v še večjem stanovanju, plačuje 60 € manj (manj kot mama). Dobro jasno mi je, da je bratovo stanovanje petnajst let novejše kot mamino in da se pozna na izolaciji in toplotnih izgubah. Cevi pod zemljo so pri mami verjetno dotrajane, izolacija je slabša, neosveščenih strank v stoplnici je verjetno več kot v bloku in energijo enostavno mečejo stran (niso varčni) in posledice so tu. Ja, delno razumem vso zadevo, po drugi strani mi pa ni jasno, kako lahko za manjše stanovanje plačuješ štirikrat,petkrat več kot za večje ? Še vedno mi ni jasno in mi po vsej verjetnosti tudi nikoli ne bo ? Da je življenje v revnih predelih dražje, mi je jasno, že če samo primerjam cene najbojšega soseda v Lj in cene najboljšega soseda na Jesenicah recimo, ampak, da je pa toliko dražje, tega si pa ne bi mislila. In ko sem potem potegnila črto pod maminimi položnicami, sem ugotovila, da ji na koncu za cel mesec ostane slabih 100 € za golo preživetje. Naša mati ima srečo, da ima tri otroke, ki ji vsak mesec finančno pomagamo. Kaj pa ostala populacija ? Naj živi od zraka in vode ali pa se rajši odloči, da ne bo več plačevala položnic in si privoščila tistih pet dek kuhanega pršuta s sirom in sirovo žemljico ? Potem ti pa še vrli državni sekretar reče, da se upokojenci lahko bojijo samo Matilde !! Mislim, da se ti obrne v želodec. Meni se vedno pogosteje. Me pa resnično zanima koliko plačujete ogrevanja in za kakšno stanovanjsko kvadraturo ?