|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Klopi - ali pretiravam?
22.7.2010 12:36:04   
Še ena T
Moja 4-letna hčerka je zdaj poleti občasno pri babi in dediju. Problem je, ker skoraj vsakič stakne kakšnega klopa. Ves čas opazujem, vsaka vročina se mi zdi sumljiva, v glavnem ves čas sem na trnih ali se bo kaj razvilo ali ne. Kljub opozorilom, jo še vedno spuščata v gozd (po njunih besedah, lahko klopa itak dobiš kjerkoli...), zvečer jo sicer pregledata in klopa odstranita (razen enkrat, ko ga je polovico ostalo notri, pa sta ga kar pustila, češ, saj je že mrtev..). Pravita, da bo otroku dolgčas, če bo moral biti samo pred hišo, mene pa skrbi. Če se zgodi še enkrat, jo bom imela kar doma v stanovanju, kjer ji bo pa poleg dojenčka zares dolgčas.
Kaj naj naredim?
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Klopi - ali pretiravam?
22.7.2010 12:44:52   
3jeMi
ne pretiravaš, tudi jaz se bojim klopov, res... samo se pa v lekarni, sanolaborju, dm... dobijo razni spreji proti klopom (tudi za otroke)...
moja mati pa pravi oz. uporablja nek star recept proti klopom... šnopc pa žajbl skupi zmeša, pa kar bombažno plenico namoči in si jo da okoli vratu... smrdi pa ko sto vragov, menda pa odganja klope user posted image

(odgovor članu Še ena T)
Neposredna povezava do sporočila: 2
22.7.2010 12:46:20   
RAKICA2007
IZVIRNO SPOROČILO: Še ena T

Moja 4-letna hčerka je zdaj poleti občasno pri babi in dediju. Problem je, ker skoraj vsakič stakne kakšnega klopa. Ves čas opazujem, vsaka vročina se mi zdi sumljiva, v glavnem ves čas sem na trnih ali se bo kaj razvilo ali ne za moje pojme, bolj ko boš o tem razmišljala slabše bo, ne išči bolezni tam kjer je ni... sama sem dala razne preiskave za KM in borelijo nedolgo nazaj skozi in res ne privoščim nobenemu kaj takega (HB je bilo oboje negativno). Kljub opozorilom, jo še vedno spuščata v gozd (po njunih besedah, lahko klopa itak dobiš kjerkoli...)res je, od moje kolegice tamalček je imel 7 klopov, pa je bil samo zunaj na travici... klopa lahko dobiš kjerkoli...kaj pa kakšna zaščita? Naj bo v gozdu, ampak dolgi rokavčki (bele ali svetle barve)+dolge hlače oz. pajkice (sv. barve)+nogavičke+supergice... četudi je poletje, saj v gozdu res ni tako vroče kot pa na direktnem soncu..., zvečer jo sicer pregledata in klopa odstranita (razen enkrat, ko ga je polovico ostalo notri, pa sta ga kar pustila, češ, saj je že mrtev..)hmmm, ja je mrtev, samo do okužbe baje lahko še vedno pride ali pa se zagnoji.... Pravita, da bo otroku dolgčas, če bo moral biti samo pred hišo če je takšen živček kot naša frkolinka...ja bo ji dolgčas (ampak nekaj mi ni jasnouser posted image  4 letnega otroka samega puščata v gozd al kako?) verjetno ne - hodita tja z njo..., mene pa skrbi tudi mene skrbi, ampak nimaš kaj tako je (otrok, ti, tvoj mož, živali... vsi lahko dobijo klopa in lahko tudi zbolijo - zato bom jaz našo frkolinko dalal cepiti za KM v jeseni oz. pozimi. Če se zgodi še enkrat hmmm se je že kaj zgodilo?, jo bom imela kar doma v stanovanju, kjer ji bo pa poleg dojenčka zares dolgčas jaz je nebi omejevala, sorči ampak tole nima smisla....
Kaj naj naredim? cepljenje za KM, na borelijo pa itak nimamo vpliva oz. ni cepiva user posted image

Upam, da sem te kaj potolažila...
ne sekiraj se, lahko pa večjo pozornost daš na zaščito kot pa na to ali bo otroček šel v gozd ali ne...

LP

(odgovor članu Še ena T)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   [Brisano sporočilo]
22.7.2010 12:47:59   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu RAKICA2007)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
22.7.2010 12:54:56   
Anonimen
Za moje pojme pretiravaš.
Klopa dejansko lahko fašeš v gozdu, doma na vrtu, sredi mesta ti z drevesa pade ... ni da ni ... lahko živiš v paniki non-stop, lahko pa tamalo cepiš proti klopnemu meningitisu, jo primerno oblečeš pa malo našpricaš s to zadevo proti klopom in jo spustiš naj uživa v gozdu. Zvečer oz. ko pride domou jo pregledaš in to je to.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
22.7.2010 13:00:32   
kasso
Mi živimo na podeželju in klopi so povsot. Kadar gremo v gozd, pošpricam z Autanom po rokah in nogah, dam dolge hlače in ko poridemo se slečemo in pregledamo. Vsi trije mali so cepljeni proti klopnemu meningitisu, proti drugim boleznim pa itak ni cepiva. K sreči sem ga letos le jaz enega fasala, drugi pa nobenega, tako da najbrž pripomore tudi previdnost oz. preventiva.

< Sporočilo je popravil kasso -- 22.7.2010 13:01:21 >

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 6
22.7.2010 13:03:47   
kasso

IZVIRNO SPOROČILO: Še ena T

(razen enkrat, ko ga je polovico ostalo notri, pa sta ga kar pustila, češ, saj je že mrtev..).
Kaj naj naredim?

V tem primeru imata prav. Klop je mrtev in nimaš kaj. Če ostane glava v koži pustiš in bo samo šlo ven. na tvopjem mestu, bi šla v lekarno in jim kupila pinceto za klope ruvat.

(odgovor članu Še ena T)
Neposredna povezava do sporočila: 7
22.7.2010 13:18:31   
kristinaj
res pretiravaš... namaži jo proti klopom, v sanolaborju dobiš kremo, mislim, daje ultraton.. neki takega in je baje najbolj učinkovita proti klopom...

če klopa odstraniš v prvih 24 urah ni bojazni, zelo majhen procent možnosti da zboliš... potem opazuješ, če nastanejo krogi, lahko pridejo povsod po telesu ne samo na mestu pika...

klopa odstraniš s pinceto in je...

polona 5.4.2007, 55 cm 3900 g
vili 19.10.2008, 57 cm, 3910 g

bila bi neustavljiva, če bi lahko začela....

(odgovor članu Še ena T)
Neposredna povezava do sporočila: 8
22.7.2010 13:24:40   
Arwenko
Ja pretiravaš, klopa lahko fašeš tudi sredi Ljubljane na travici med bloki, doživeto. Ne kompliciraj, prosi jih če ta malo preden grejo ven malo našpricajo s sredstvom proti klopom in če jo zvečer redno pregledujejo nima kaj bit. 

(odgovor članu kasso)
Neposredna povezava do sporočila: 9
22.7.2010 13:25:41   
3jeMi
IZVIRNO SPOROČILO: UmpaLumpa

smrdi pa ko sto vragov, menda pa odganja klope user posted image

in ljudi... user posted image user posted image user posted image user posted image
ps. razen vaških pijančkov.

hb, pa teh v hosti ni... ker je oštarija daleč od hoste user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 10
22.7.2010 13:27:10   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Otika

Za moje pojme pretiravaš.
Klopa dejansko lahko fašeš v gozdu, doma na vrtu, sredi mesta ti z drevesa pade ... ni da ni ... lahko živiš v paniki non-stop, lahko pa tamalo cepiš proti klopnemu meningitisu, jo primerno oblečeš pa malo našpricaš s to zadevo proti klopom in jo spustiš naj uživa v gozdu. Zvečer oz. ko pride domou jo pregledaš in to je to.

samo eno tinimini pripombo imam. klopi ne padajo (in ne skačejo) z dreves. user posted image  klopi čakajo na 10-15 cm višine in ko se podrgneš po listu, se te prime. user posted image

aja. jaz sem tudi panična glede teh klopov. brrr. vedno se našpricam, da se že jaz skoraj zadušim v tem prahu. user posted image  

< Sporočilo je popravil mizantrop -- 22.7.2010 13:28:28 >

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 11
22.7.2010 13:33:40   
Anonimen
Ja no to se tako reče ... samo vseeno sem enhkrat sredi mesta sedela na eni klopici, zraven je bil pa tisti tini mini otoček travice pa eno drevo je ven raslo ... no pa s pogledom ošvrknem nogo in lejsigano ... po nogi mi je lezel klop ... ja sredi betona z enim mini dreveščkom zraven in ja 110% je bil klop.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 12
22.7.2010 13:47:05   
petrolejka
Tudi jaz se bojim klopov. Sta imela 2 sovaščana hude probleme. Babi je 2 dni nazaj fasala 2 naenkrat. Je pa cepljena. In je imela velik flek. Sama sem ravno včeraj kupila eno elektronsko napravico, ki odganja klope, imam pa tudi en naravni sprej.

Se spomniš, čigave so b'le tiste krave?
Zjutraj so tebi pojedle klobuk...

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 13
22.7.2010 13:51:41   
Hope2
IZVIRNO SPOROČILO: Otika

Ja no to se tako reče ... samo vseeno sem enhkrat sredi mesta sedela na eni klopici, zraven je bil pa tisti tini mini otoček travice pa eno drevo je ven raslo ... no pa s pogledom ošvrknem nogo in lejsigano ... po nogi mi je lezel klop ... ja sredi betona z enim mini dreveščkom zraven in ja 110% je bil klop.

V centru LJ, je naš pes na enem 2 minutnem sprehodu fasal točno 13 klopov. GRRRR jaz se jih bojim, tak da na travnikih, v gozdu se pošpricam z forthom, ap vejico oreha zataknem v šuheuser posted image , pa pesu za ovratnico. Oboje deluje noro fejst, ne menjam več noben repelent, ker tale zeleni forth je zakon.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 14
22.7.2010 14:08:49   
SaaS
Ja mene je tudi malo strah teh klopov.
Je pa res, kot pravijo,  dobiš ga sredi ljubljane... ni treba v gozd.

Moja dva sta oba cepljena proti klopnemu menengitisu. Borelijo pa je imel starejši pri dveh letih. In za informacijo: ni imel klopa, vsaj ne da bi videla, in je zdravnica pojasnila, da jo prenašajo tudi komarji.
Tako, da zdaj malo manj paničarim okoli klopov, zdaj še okoli komarjev user posted image user posted image .
Vsakokrat ko smo kje v gozdu ali travniku ju pregledam. In uporabljamo spreje za odganjanje. In če ima klopa potem nekaj dni gledam, če se kje slučajno ne pojavijo kakšni fleki.
Letos sta oba že imela klopa..
Če jih ne bi spustila nikamor, kjer so klopi, lahko samo po asfaltu kolo vozimo, ukinemo sprehode, prodamo vikend...

Svetujem ti, da se cepite proti klopnemu menengitusu, vsaj eno stvar izločiš. Boš malo mirnejša, te pa razumem. Po tisti boreliji (smo jo uspešno pozdravili, pravočasno odkrili) jaz za vsak flek naredim paniko, tudi komarjev... 

(odgovor članu Hope2)
Neposredna povezava do sporočila: 15
22.7.2010 14:24:36   
Felicita
kot so ti že povedale, mal preveč si panična... klopa lahko fašeš kjerkoli, dobesedno, jest jih na domačem travniku vedno pobiram s sebe in psa, pa mam jest svakojake spreje, pes pa ampulo. tut na to so se navadli, večinoma že, na žalost. jest sem ga nazadnje fasala 14 dni nazaj (2, pomoje sta bla nekje na obleki, ker sta bla oba pod pazduho), pa mam še vedno rdeča flekca... cepljena sem proti KM, sum na kronično borelijo mam pa postavljen že eno leto, pa je nikakor ne morjo potrdit... problem pa je, ker klopi na žalost ne prenašajo samo tega (ja, tudi v sloveniji), o tem se samo največ govori in potem je diagnoza zrd tega precej težja.
če ga dobiš ga potegneš ven s pinceto/prsti, ni druge (s čimmanj trcmrc, nobenega olja/alkohola/acetona,..., nobenega masiranja itd). če glava notr ostane nimaš kej, ni pa to nič nevarno za prenos česarkoli (in tut nov klop ne zraste iz nje, seveda) ampak pač počakaš da se zagnoji in pade ven. to je to. več kot pazit se pač ne morš, otroka (ali sebe for that matter) v vato zavijat pa tut ne morš, ne?

Accept certain inalienable truths: prices will rise, politicians will
philander, you too will get old. And when you do you’ll fantasize
that when you were young prices were reasonable, politicians were
noble and children respected their elders.

(odgovor članu SaaS)
Neposredna povezava do sporočila: 16
22.7.2010 14:31:55   
pelin
 Moj tamali je imel potrjeno borelio, ko se mu je na mestu, kjer je imel klopa, napravil tipičen krog...Po štirinajstdnevni terapiji z antibiotiki in mukotrpnih dneh (zaradi dolgočasja ne  zaradi borelie...tamalemu ni v bistvu nič falilo) na infekcijski,kjer sva bila na opazovanju, sem bila tudi jaz čisto histerična. Nekaj časa sem samo tečnarila ,če se je kdo od otrok le približal gozdu  v gozduuser posted image Pediatrinja mi je rekla, da se borelie pač ne da preprečiti drugače kot s temi spreji in napravicami za odganjanje klopov.Cepiva ni, le proti klopnemu meningitisu obstaja in jaz sem oba takoj poslala na cepljenje...Skratka jaz sem se nekoliko ohladila, še vedno veselo stikamo po gozdu in travnikih...vendar pa se vedno prej posprejamo.
Mislim, da s tem, ko ji prepoveduješ da zahaja v gozd ne preprečuješ tega , da bi snela klopa, saj ga lahko dobi pred hišo (moj ga je dobil pod domačo jablano na dvoriščuuser posted image ), bo pa hčera prikrajšana za marsikakšno lepo gozdno dogodivščino...

(odgovor članu SaaS)
Neposredna povezava do sporočila: 17
22.7.2010 14:37:20   
koala.cek
previdnost ni odveč. mi živimo v gozdu. oba sta že imela klopa. pač kupila sem tisti sprej in pinceto, da klopa dobim ven, vsak večer se pregledamo...pa sej to postane že čisto rutinsko postopek. Sicer pa je pri nas na vratih vrtca napisano, da naj vsak dan pregledujemo otroke. tako da...ravno izolirati jih ne moremo kajne ?  

(odgovor članu Felicita)
Neposredna povezava do sporočila: 18
22.7.2010 15:21:27   
Lolek in Bolek
BTW- pa je cepljenje proti klopnemu zanseljivo?
Nekje sem zasledila, da ne! Da je samo 80% . Mi zna katera kaj več povedati?

(odgovor članu koala.cek)
Neposredna povezava do sporočila: 19
22.7.2010 15:24:55   
Anonimen
Kaj naj naredim?

Stuširaj jo vsakič takoj ko pride iz gozda - klop potrebuje nekaj časa, da se zaleze v kožo. S tuširanjem in podrobnim pogledom jih večino lahko "streseš" s telesa. Pomembno je tudi, da razčešeš lase - tja lahko pade tudi če otroka po telesu našpricaš.

Popolne zaščite, razen skafandra, pa ni.

(odgovor članu Še ena T)
  Neposredna povezava do sporočila: 20
22.7.2010 16:14:12   
nina166
Meningitis lahko dobiš tudi brez klopa.

Domen - 16.6.2006
Daša - 21.1.2009

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 21
22.7.2010 16:49:28   
kasso

IZVIRNO SPOROČILO: nina166

Ja, poznamo več vrst. Tu se pogovarjamo o klopnemu in cepljenje proti temu meningitisu. Moj brat je imel virusnega (ne klopnega), ki je manj nevaren.

(odgovor članu nina166)
Neposredna povezava do sporočila: 22
22.7.2010 18:09:06   
Felicita
IZVIRNO SPOROČILO: nina166

res je, bakterijskega (Neisseria meningitidis (aka meningokok), Streptococcus pneumoniae, Listeria monocytogenes, Treponema pallidum, Borrelia burgdorferi...), virusnega (virus Zahodnega Nila, varicela virus, herpes virusi raznih tipov. virus mumpsa,...), glivnega (Criptococcus neoformans), tudi amebe ga povzročajo (npr Naegleria fowleri). celo klopnega (meningitis oz. meningoencefalitis that is) lahko dobiš z nepasteriziranim mlekom.

IZVIRNO SPOROČILO: Lolek in Bolek
BTW- pa je cepljenje proti klopnemu zanseljivo?
Nekje sem zasledila, da ne! Da je samo 80% . Mi zna katera kaj več povedati?

tako kot vse ostala cepiva lahko tudi to ''ne prime'' oz. ne sproži dovoljšnega imunskega odziva. to se sploh pogosto zgodi, če ne slediš režimu cepljenja (torej da si doze sledijo pravočasno in v ustreznih zamakih); poleg tega do 14 dni po drugi dozi nisi zaščiten NIČ. ampak še vedno, 80% je, kar se mene tiče MNOGO boljš kot nič (procentov).

< Sporočilo je popravil Felicita -- 22.7.2010 18:14:25 >

Accept certain inalienable truths: prices will rise, politicians will
philander, you too will get old. And when you do you’ll fantasize
that when you were young prices were reasonable, politicians were
noble and children respected their elders.

(odgovor članu nina166)
Neposredna povezava do sporočila: 23
23.7.2010 8:21:53   
barni
Mene je tut strah klopov. SAmo skušam čimmanj razmišljati o tem. Ker če ne, nikamor ne bi šli. Ko je bila naša stara 9 mesecev, ga je fasala na običnem sprehodu z vozičkom skozi domači park.

Tako da tudi če bojo otroci pred hiši na travniku, nisi naredila nič. In ja klop "pade na človeka" tudi z višine 1 metra. Na drevesih jih menda res ni, so pa na travah, grmovjih, živi meji, pa tudi na klopcah. In čakajo. Ko prideš mimo, podrgneš ob rastlino in klop pade nate.

Menda rabi res dolgo da prileze do ustreznega mesta (mehkejša koža), potem pa tudi še kar nekaj časa, da se namesti in zarine dovolj pod kožo, da začne piti kri. In potem traja še nekaj časa, da se začne izločat njegova slina in s tem snovi iz njegovih prebavil, kjer naj bi prebivali tile nesrečni virusi in bakterije.

Zato je pomembno, da klopa odstranimo takoj ko je možno in to čimhitreje. Brez kakšnih olj, vrtenja ipd. Pri tem se klop brani in bori (smrtni strah) in spusti vso možno slino v rano in poveča se možnost prenosa bolezni. Zato je res pomembno, da to opravimo hitro, da klop nima časa, da bi ga kaj zaskrbelo in se ne brani, če po domače napišem.

Če klopa ne odstraniš v celoti, ne brskaš ampak pustiš zadevo pri miru, da se samo izloči. Enkrat sem prebrala, da v bistvu ni to samo glava ampak glavoprsje. Včasih pa ostane notri samo rilček oz. antena. Kakorkoli nič od tega ni več nevarno za prenos okužbe. Običajno se potem samo izloči, ko se rana zaceli.

Mi imamo sprej FORTH, samo sem ga uporabila samo enkrat do sedaj. REdno se pregledujemo kolikor se da, naša je bolj svetla in kar gre. Nismo še cepljeni proti KLM. Jaz sem bila pred leti, samo menda to drži zgolj nekaj let in potem je potrebno ponoviti vajo. Za borelijo k sreči obstajajo AB in če je dovolj hitro, je menda ozdravljiva. Najbolj me skrbi, da ga ne bi dobila v lasišče, ker ima daljše lase in bi ga težko opazila.

Naj me katera popravi, če sem kaj narobe napisala.

(odgovor članu Felicita)
Neposredna povezava do sporočila: 24
23.7.2010 9:09:21   
country
Kaj storiti? Jaz sem kupila elektronsko  napravico za odganjanje. Ali deluje? Moja mati je vedno dobila kakšnega. V gozdu, na polju, na vrtu... Odkar ima napravico jih ne dobi več, naše dete pa tudi ne.

(odgovor članu barni)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
photo
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
Norice ali vodene koze
photo
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?