Gina
|
Kadar je malo zelišč, sušim na zraku - razstavim po kuhinji in dnevni sobi na ene omare na krožnikih. V tem primeru moraš dat zelišča precej na redko in jih malo obrnit, če ni glih kaka materina dušica, ki se tako ali tako lepo posuši. MOrajo pa vedno biti suha zelišča. Povsem suha, v vsakem primeru, ne glede na to, kako sušiš. kadar imam veliko reči, jih včasih zložim na narobe obrnjene zabojčke na cajtng papir, da je tudi spodaj zračno v spodnji štuk (v senco) in odprem na prepih za tiste dni, ko sušim. Kadar pa se mudi, ali gre za večje reči (ribano korenje...), pa sušim v sušilcu. Pri domači vegeti gre v principu za to, da zmešaš vso zelenjavo in zelišča, ki so ti všeč, dodaš veliiiiko soli, ter zapreš v kozarčke. Sol je konzervans seveda. Stvar je mokra, ker zmečeš seveda sveže reči not (paradižnik, papriko, brokoli, zeleno, peteršilj s korenino vred, šetraj, koper, luštrek ali katerokoli zelišče ki ti je všeč seveda, korenje, čebulo, por, česen..... pač vse, kar imaš rada. Jaz delam to čisto po občutku. Saj moram imeti nekje recept, drugače ga pa najdeš na kulinariki. Korenček vlagam v slanico, vendar drži po mojih izkušnjah smao par mesecev. Lahko ga vložiš s čebulo in paradižnikom, ta pa drži dlje. Lahko ga vložiš v kis, za solato, če te ta varinata zanima, lahko poiščem recept. Drži celo leto.
|