Kaj vse vlagate? (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


sonček33 -> Kaj vse vlagate? (26.6.2010 19:32:39)

Zdaj bo kmalu vsega veliko in preveč na vrtu. Kaj vse vlagate za zimske dni?




anckabancka -> RE: Kaj vse vlagate? (26.6.2010 22:25:39)

Smo že skuhali eno rundo rabarbarine marmelade, pa bezgov sirup sem delala. Mogoče se bom kasneje, bolj na jesen, lotila še kakšne vložene mešane solate...
Vložene kumarice so preveč poceni, da bi jih delala...




Volga -> RE: Kaj vse vlagate? (26.6.2010 22:32:01)

vse je preveč poceni, da bi vlagal.




sonček33 -> RE: Kaj vse vlagate? (26.6.2010 22:43:55)

vse je preveč poceni, da bi vlagal.

volga, imaš prav, ampak glede na to, da je poleti/jeseni polno zelenjave, ki jo je sproti nemogoče pojesti, je vseeno bolje jo nekako predelati




Volga -> RE: Kaj vse vlagate? (26.6.2010 22:47:35)

IZVIRNO SPOROČILO: sonček33

vse je preveč poceni, da bi vlagal.

volga, imaš prav, ampak glede na to, da je poleti/jeseni polno zelenjave, ki jo je sproti nemogoče pojesti, je vseeno bolje jo nekako predelati


to je pa res.




sonček33 -> RE: Kaj vse vlagate? (26.6.2010 22:59:19)

rabarbarine marmelade

Daš samo rabarbaro?

ja, bezgov sirup, jagodna, borovničeva, marelična, ribezova marmelada


kaj pa sušen paradižnik? kakšen dober recept?




anckabancka -> RE: Kaj vse vlagate? (26.6.2010 23:18:52)

Ja sonček33, samo rabarbaro, sladkor, malo ruma, cimet in vanilijo. Naši trije otroci jo imajo vsi zelo radi. Še posebej na palačinkah.




tecnobica -> RE: Kaj vse vlagate? (27.6.2010 19:18:45)


IZVIRNO SPOROČILO: anckabancka

Ja sonček33, samo rabarbaro, sladkor, malo ruma, cimet in vanilijo. Naši trije otroci jo imajo vsi zelo radi. Še posebej na palačinkah.


Očistiš, narežeš, pokuhaš, prepasiraš? AL kako?




tecnobica -> RE: Kaj vse vlagate? (27.6.2010 19:23:09)

Jaz delam marmelade oz. džeme (borovničev, jagodni, slivov, marelična, breskova, malinova), paradižnikovo mezgo (prepasirano), pa tudi omako za pašto/njoke (s čebulo, paradižnikom v koščkih in začimbami), breskov sok, pa še kaj bi se našlo. Naredim pa zato, ker imamo doma veliko sadja in zelenjave in mi je fajn izven sezone imet domačo, z manj konzervansi obdelano hrano.

Aja, naredim tudi neke vrste ljutenico (pečena paprika, korenje, paradižnik, čebula, pekoč feferon).




gigi1 -> RE: Kaj vse vlagate? (27.6.2010 20:49:02)

Kaj vse?
Ufff, da se spomnim...
čemažev pesto sem lani in letos, kisala čemaževe cvetke in jurčke.
Lansko leto džeme in marmelade iz sliv, marelic, jagod, višenj, kutin. Kutine v whiskyju (kulinarika recept), hruške ingver in kutine, razne mešane marmelade in džeme.
Slatko iz višenj in gozdnih jagod.
Višnje, maline in robide v čokoladi.
Paradižnikovo omako. Paprike v kisu. Ajvar. Bučke po receptu iz kulinarike (brez čebule, ker mi ni všeč).
Lahko popražiš čebulo, paprike, paradajz (kot za sataraš) in vožiš v kozarce in zaliješ z oljem. Zdrži nekaj mesecev. Pa zelo prav pride za rižotke, tudi sataraš, jaz celo pašto iz tega naredim.

Iz sadja pogosto delam likerje. Zelo prav pridejo za sladice in darila ob koncu leta.

In...ni isto, če kupiš ali sam narediš. Narediš po svojem okusu. Jaz v džeme in marmelade dajem zelo malo sladkorja (dodam povsod še jabolka in limone - limone ne pri višnjah, ker pride preveč kislo).
Slatko je pač z veliko sladkorja - tukaj ni pomoči. Uporabljem pa ponavadi v sladicah, tortah, za filanje čokolatinov...

No...največ gre itak za darila in so vsi veseli [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Sonči, če te kakšen recept posebej zanima, veš kje me najdeš [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley2.gif[/image]




Gina -> RE: Kaj vse vlagate? (27.6.2010 21:47:51)

Letos sem nareidla ogromno
- bezgovega sirupa za razredčit,
- pa nekaj metinega in-
- melisinega ter iz
- materine dušice,
- gost sirup iz materine dušice,
- pa smrekove vršičke,
- jagodno marmelado
- čemažev pesto
- posušila sem ranjak
- meto
- meliso
- smrekove vršičke
- regrat
- robidine liste,
- malinove liste,
- jagodnjak


Nameravam pa še:
- paradižnik na več načinov (beri brez in z zelenjavo)
- buče v kompotu
- korenje
- še kakšno marmelado, prav gotovo vsaj bananino za novo leto
- kakšen liker s sadjem
- vložila bom peso
- in tudi ogromno fižola
- večino ostale zelenjave gre v skrinjo (korenje, bučke, špinača, blitva, brokoli, grah....)
- paprike bom pekla, ampak najbolj verjetno gredo v skrinjo
- posušila bom vse, kar se posušiti da (peteršilj, zelena, šetraj, koper, luštrek, koriander, rožmarin, lovor, korenje...)
- naredila bom domačo vegeto, veliko nje

Ma še pa še tega, ne spomnim se ta hip, ampak zihr še ni fertik spisek....




sonček33 -> RE: Kaj vse vlagate? (27.6.2010 21:51:26)

Žižek, pridna si ful. Res. Pa sej to vem, sam nisme vedla da si tolk zlo :)

GIna, tudi ti.


Nameravam pa še:
- paradižnik na več načinov (beri brez in z zelenjavo)
- buče v kompotu
- korenje Recept, prosim.
- še kakšno marmelado, prav gotovo vsaj bananino za novo leto
- kakšen liker s sadjem
- vložila bom peso
- in tudi ogromno fižola
- večino ostale zelenjave gre v skrinjo (korenje, bučke, špinača, blitva, brokoli, grah....)
- paprike bom pekla, ampak najbolj verjetno gredo v skrinjo
- posušila bom vse, kar se posušiti da (peteršilj, zelena, šetraj, koper, luštrek, koriander, rožmarin, lovor, korenje...) Sušiš na zraku? Na kakšnem kartonu ali kkao drugače?
- naredila bom domačo vegeto, veliko nje Recept, prosim




Gina -> RE: Kaj vse vlagate? (27.6.2010 21:53:19)

IZVIRNO SPOROČILO: Volga

vse je preveč poceni, da bi vlagal.


Ma ni fora v ceni. Fora je v kvaliteti, guštu in nestrupenosti. Meni se prešpricana indistrijska hrana gravža. Preveč živo si predstavljam vse, kar se v realnosti dogaja s hrano. Če bi vi vsi videli kako tisti paradižnik ali solatko prešpricajo in poštupajo in če bi se zavedali učinkov te kemije na organizem, bi te reči že davno ukinili, pa hrana tudi ne bi bila več tako strašno poceni, pa tudi stran je ne bi več metali. Ampak ker temu ni tako, pač je kot je. Samo jaz štrajkam v tem sistemu. Še semena si ogromno pridelam sama.
Sicer pa se ne spomnim, da bi jaz več kot 3x na leto kupila kaj zelenjave (razen krompirja, pa še tega bo letos mogoče celo dovolj). Res ne kupujem. Vse pridelam sama. Fajn mi je to.




Sempervivum -> RE: Kaj vse vlagate? (27.6.2010 21:59:58)

Sonček, jaz sem lani naredila vegeto po temle receptu: http://www.kulinarika.net/recepti/5206/ozimnica/zelenjavna-zacimbna-zmes/

Meni je super. Pa tašči tudi in vsem, ki sem jim jo pošenkala [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Letos se je spet lotim.

Delam še mezgo, pa jagodni džem sem naredila, ponavadi tudi sataraš za v skrinjo, večinoma pa dam zelenjavo kar v skrinjo. Aja, pa breskov kompot sem tudi naredila lani. Tolk se zdele na hitrico spomnim [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




sonček33 -> RE: Kaj vse vlagate? (27.6.2010 22:02:08)

Ma jaz sem lani dala v skrinjo korenje +por+zeleno za v juho..in je korenej prišlo tako čudno..prav ne za jest...




Gina -> RE: Kaj vse vlagate? (27.6.2010 22:02:35)

Kadar je malo zelišč, sušim na zraku - razstavim po kuhinji in dnevni sobi na ene omare na krožnikih. V tem primeru moraš dat zelišča precej na redko in jih malo obrnit, če ni glih kaka materina dušica, ki se tako ali tako lepo posuši. MOrajo pa vedno biti suha zelišča. Povsem suha, v vsakem primeru, ne glede na to, kako sušiš.
kadar imam veliko reči, jih včasih zložim na narobe obrnjene zabojčke na cajtng papir, da je tudi spodaj zračno v spodnji štuk (v senco) in odprem na prepih za tiste dni, ko sušim.
Kadar pa se mudi, ali gre za večje reči (ribano korenje...), pa sušim v sušilcu.

Pri domači vegeti gre v principu za to, da zmešaš vso zelenjavo in zelišča, ki so ti všeč, dodaš veliiiiko soli, ter zapreš v kozarčke. Sol je konzervans seveda. Stvar je mokra, ker zmečeš seveda sveže reči not (paradižnik, papriko, brokoli, zeleno, peteršilj s korenino vred, šetraj, koper, luštrek ali katerokoli zelišče ki ti je všeč seveda, korenje, čebulo, por, česen..... pač vse, kar imaš rada. Jaz delam to čisto po občutku. Saj moram imeti nekje recept, drugače ga pa najdeš na kulinariki.

Korenček vlagam v slanico, vendar drži po mojih izkušnjah smao par mesecev.
Lahko ga vložiš s čebulo in paradižnikom, ta pa drži dlje.
Lahko ga vložiš v kis, za solato, če te ta varinata zanima, lahko poiščem recept. Drži celo leto.




noranate -> RE: Kaj vse vlagate? (27.6.2010 22:04:45)

Sumpervivum (upam  da sem prav napisala [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]), po katerem receptu delaš mezgo?

Popolnoma pa se strinjam z Gino. Kolk ene kemije je v tej kupljeni zelenjavi. Vzemite za primer sam solato. Ko jo prinesete z vrta, če niste dovolj hitre in se postavate okol, je že kar zvenjena ob prihodu domov. Kupljena pa vzdrži ves tisti transport, skladišča in nekaj dni v trgovini in je videti kot narisana [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image].

Men je lušt v tem, da vem kaj jem. Da sem to sama pridelala in mi je lepo, ko grem na vrt in prinesem domov svoj pridelek[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image].




Sempervivum -> RE: Kaj vse vlagate? (27.6.2010 22:12:51)

IZVIRNO SPOROČILO: noranate

Sumpervivum (upam  da sem prav napisala [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] ), po katerem receptu delaš mezgo?



Nisi, ampak nič zato [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Semper na kratko [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
 
Recept je od sosede (sem šla prav v mojo kuharico iskat):
 
5 kg paradižnika
7 vejic peteršilja
3 vejice zelene
4 velike čebule
2 glavici česna
 
Paradižnik zrežeš in ga daš kuhati skupaj z zelenjavo, s tem, da čebulo prej malo prepražiš. Kuhaš 1 uro, dodaš 2 jušni kocki (zelenjavno začimbno zmes [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]) in 7 žlic olja ter kuhaš še 10 minut. Na koncu vse zmešaš s paličnjakom [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
 
Tega se seveda na držiš kot pijanec plota, ampak narediš pač malo po svoje. Mislim, da jo je lani delal moj mož, on pa itak vse po svoje priredi. Bila je super.
 




noranate -> RE: Kaj vse vlagate? (27.6.2010 22:17:02)

Sorry [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley9.gif[/image], pa hvala za recept. No to daš verjetno še vroče v kozarce, kaj pa kakšnega konzervansa ne gre nič notri?




Sempervivum -> RE: Kaj vse vlagate? (27.6.2010 22:17:49)

Sonček, ni mi jasno, kako je bil korenček čuden [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Jaz ga imam vedno polno skrinjo. Za to ponavadi poskrbi moževa babica [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Korenček opere, očisti, nareže na kockice, blanšira v kropu, pusti, da se ohladi, jaz pa pol samo v vrečke zapakiram. Mislim, da imam še vedno kakšno vrečko od lani v skrinji. In je čist lep, kot da bi imela letošnjega ... Mogoče tale tvoja jušna kombinacija ni v redu? Lahko daš pa vse posebej. Por sem tudi jaz že dajala v skrinjo, zelene pa še nikoli. Samo saj itak se vsa zelenjava bolj ali manj isto pripravi.





sonček33 -> RE: Kaj vse vlagate? (27.6.2010 22:19:23)

Semper jaz dam sveže korenje v skrinjo...morda zato?




Sempervivum -> RE: Kaj vse vlagate? (27.6.2010 22:21:50)

IZVIRNO SPOROČILO: noranate

Sorry [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley9.gif[/image] , pa hvala za recept. No to daš verjetno še vroče v kozarce, kaj pa kakšnega konzervansa ne gre nič notri?


Že v redu [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Jaz imam občasno malo težave s temi kozarci in obstojnostjo (na splošno, ne samo pri mezgi), pa sem jo večino zamrznila v tistih posodicah za kocke. Sem tudi pa nekaj kozarcev pripravila, ampak te sem potem zelo hitro porabila. Ja, daš v čiste vroče kozarce, po vrhu sem nalila še nekaj mm olivnega olja, da ni bilo zraka zraven.




noranate -> RE: Kaj vse vlagate? (27.6.2010 22:22:08)

Mislim da zato, ker ni blanširano. Čeprav bi ga jaz rada pripravila v slanici, sam ne vem kako[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




Sempervivum -> RE: Kaj vse vlagate? (27.6.2010 22:24:34)

IZVIRNO SPOROČILO: sonček33

Semper jaz dam sveže korenje v skrinjo...morda zato?


Ja, sigurno! Garantirano se ti tako, kot sem ti prej napisala ne bo pokvaril in bo definitivno za jest [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Pač malo moraš blanširati, verjetno uničiš nekaj vitaminčkov, ampak ga vsaj stran ne zmečeš (pa svojega dela tudi ne [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image])




gigi1 -> RE: Kaj vse vlagate? (27.6.2010 22:32:24)

Semper jaz ponavadi kozarce dam v mikro za 1 min, da še tistih par mikroorganizmov pobijem. Še vročo zmez vlijem v kozarce, zalijem z oljem. Zamašek pa premažem z alkoholom in zaprem. Še nikoli se mi ni nič pokvarilo. Čeprav za ene stvari včasih kar malo cvikam, ker vem da niso preveč obstojne.

Vprašanje za Primorke
 
Ali je katere že delala Peske?
Saj ne vem, če sem prav napisala. V eni domači gostini na Primorskem sem pred časom jedla vložene Peske (vsaj mislim, da so jim tako rekli). Gre za česnove poganjke vložene v olivnem olju. Zadeva izgleda skoraj kot vložen izredno tenek stročji fižol. Izredno okusno. Postregli so nam ob pršutu in meloni.




Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>