JurePo
|
IZVIRNO SPOROČILO: noranate Meni je bilo in je še vedno pomembno, da so otroci zunaj, na svežem zraku, obkroženi z naravo, pa če samo posedajo na travniku ali tečejo za žogo....Se mi zdi, da so otroci v mestih zaradi tega zelo prikrajšani. To obiskovanje raznih dejavnosti po šoli pa se mi zdi največkrat še ena obremenitev za otroka. Tam sedi v šoli ves dopoldan, potem pa še na neki dejavnosti...samo rito presede na drug stolček...Moje skromno mnenje Se popolnoma strinjam. Absolutno je zelo pomembno, da so otroci zunaj na zraku, še posebno, če imajo priložnost iti v naravo. Žal pa, ko pregledujem rešene ankete ugotavljam, da kar nekaj staršev navaja pomanjkanje časa za otroke. Verjetno je to tudi razlog, da so vpisani v raznorazne popoldanske aktivnosti. Se pa pri tem sprašujem, koliko staršev pa bi vpisalo (ali pa bi otroci to sami želeli) v aktivnosti v naravi. Npr. sem dobil idejo, da bi se lahko organizirali krajši pohodi, obisk turistične kmetije, morda celo ˝vrtičkanje˝ kjer bi skupaj urejali en vrt, obisk sadovnjaka ali vinograda, spoznavanje različnih ekosistemov (gozdovi, jezera, jame...) itd. Dejansko cela vrsta področij, ki bi jih lahko raziskovali ali pa se tudi samo igrali, ko bi čas preživeli v naravi. V večjih mestih, kot sta Ljubljana ali Maribor bi to bilo še posebej super, saj vsi otroci verjetno nimajo priložnosti doživeti življenje izven mesta. Bi pa takšne aktivnosti vsekakor bile finančno malo večji zalogaj. Vprašanje je, ali bi si to lahko starši privoščili? IZVIRNO SPOROČILO: Stanislava_ Naštevaš štiri - šport, socialne veščine, umetnost in splošna znanja. Vsa so pomembna za razvoj otroka, da se razvije v osebo, ki bo znala živeti v ravnovesju. Kaj je tisto, kaj se najbolj razvija, je odvisno od danosti in zanimanja posameznega otroka in možnosti (npr. finančnih, logističnih), da to razvije. Deloma na izbiro vplivajo tudi starši s svojimi željami in modnost posameznega področja. Osnovno vodilo v kolikor bo izdelan poslovni načrt izvedljiv (predvsem finančno) in se bo ustanovilo podjetje bo, da IMAJO VSI OTROCI ENAKE MOŽNOSTI, da postanejo, kar si želijo. Kajti s sestro sva mišljenja, da otroci velikokrat odraščajo v nekem okolju, kjer je prisoten ali pretežno šport ali glasba ali splošna znanja ali pa je staršem bolj ali manj vseeno in se posebej s tem ne ukvarjajo, temveč jih ˝prepustijo življenju˝. Resnica pa je taka, da če je bila npr. mama športnica in oče fizik, ni nujno, da si bo to otrok tudi sam želel v življenju postati. Največkrat jih spodbujajo ravno na teh področjih , katerim so oni posvetili svoje življenje in delo, ostalo pa malo zanemarijo. Takšen otrok bi si lahko npr. želel postati glasbenik, pa te možnosti nekako ni imel, ko pa je končno izrazil svojo željo pri npr. 15 letih ali še kasneje, pa mu rečejo vsi, da je že prepozno. Dajem samo primer... Aktivnosti, ki se bodo izvajale v našem programu bodo iz vseh področij, ker so vsa izjemnega pomena in se s tem omogoči samo to, da se otrok spozna z raznoraznimi dejavnostmi, ki jih lahko počne in v otroštvu razvija vsa 4 omenjena področja. Ko bo ta otrok spoznal, kaj je tisto kar ga resnično veseli se bo lažje tudi sam ˝zagrebel˝ za to, da bo to počel se razvijal naprej pretežno na tem področju. Torej, če povzamem... Otrok nebi obiskoval nogometa, košarke, glasbene šole itd. ampak bi na enem mestu spoznal raznorazna področja in se kasneje preusmeril na specializirano ustanovo za to, kar si želi. V 21. stoletju je pač žal tako, da so otroci velikokrat žrtve pomanjkanja časa staršev, skromnih financ, prevelikih interesov staršev za točno določeno področje ali pa so enostavno prepuščeni televiziji in računalniku, ter kasneje ulici itd. Vsem tem otrokom bi ponudili finančno dostopno in raznoliko dejavnost. Vse na enem mestu. Kot npr. v šoli vendar brez obveznih predmetov...samo izbirni predmeti in vsi so na voljo na isti ˝šoli˝. Namen ankete je bil samo, da ugotovim čimbolj realno stanje kaj otroci počnejo in tudi najdem luknje, česa ne. Poleg tega pa, kje vidijo starši limit glede na količino aktivnosti (to bo vplivalo na povpraševanje). Kar pa se tiče zadnjega vprašanja pa je namenjeno bolj promoviranju dejavnosti s poudarkom na ˝rezultat ankete˝, saj so konec koncev starši tisti, ki otroka nekam vpišejo in tudi plačajo (denar ni glavno vodilo, žal pa je pogoj tako za udeležbo, kot tudi za izvedbo opisanega). ANKETA JE SEDAJ ZAKLJUČENA, NAJLEPŠA HVALA VSEM KI STE SI VZELI ČAS. Sem pa zelo presenečen nad aktivnostjo tega foruma in se bom vsekakor vračal pregledovat različna mnenja in iskat ideje.
|