|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2 3 4   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Ja ali ne?
26.8.2010 13:47:14   
kakadoo
Prosim če odgovarjate le tisti, ki ste katoliške vere oz. vi niste, imate pa otroke
krščene v katoliški veri.

Zanima me namreč ali vaši otroci hodijo k verouku? Sama sem katoliške vere, prav tako
otrok. K maši hodimo samo za tavelike praznike. Moji starši so zelo verni. K maši pa hodijo
vsako nedeljo, pa tudi med tednom. Meni je to preveč. Zato se mi zadnje čase postavlja vprašanje
ali bi sploh vpisala svojega otroka k verouku. Nikakor mi ne gre v glavo, da bi samo zato, da bo
otrok imel listek od maše, vsako nedeljo stala v cerkvi. Mi ni.

Ko sem to omenila moji mami je bila zgrožena.
Češ, da bo moj otrok edini, ki ne hodi k verouku in da bo to katastrofa če ne bo hodil.
Vem da je v mestih drugače. Tam je več različnih ver, narodnosti... In tako to ne pride toliko do izraza.
Na podeželjih pa je malce drugače.

Torej.. kaj mislite vi? Kako je va vaših krajih? Res vsi hodijo k verouku? Ali verouka NEobiskujejo samo
tisti otroci, ki NISO katoliške vere?
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Ja ali ne?
26.8.2010 15:39:53   
ajataja
V našem kraju je v povrečju tako da od enega razreda jih hodi približno pol.Midva z možem tudi greva k maši samo za velike praznike oziroma bolje rečeno za veliko noč in božič pa če je kako krstitje in te zadeve drugače pa ne.Krstila sva otroke za naprej pa jim prepuščava po svoji volji,sva jih vprašala če bosta hodili k verouku pa sta obe sami izrazili željo da bi.In  ta večja je hodila 4 leta pa ji ni bilo več všeč in je rekla da ne bi več pa sva ji rekla da ima en teden časa da premisli pa se naj odloči in tako smo jo izpisali lani in nima več želje da bi še šla,ta mala gre pa zdej v tretji razred pa še zaenkrat hodi se še ni treba kaj učit pa še ima veselje.user posted image Na druge se pa jaz sploh ne oziram ker nisem edina ki ji otrok ne hodi k verouku je čist svobodna odločitev in se mi zdi prav da se otrok sam odloči in da ne hodi tja zato ker pač mora.

(odgovor članu kakadoo)
Neposredna povezava do sporočila: 2
26.8.2010 18:34:25   
krtačka
Če bo sam hotel bo hodil, če ne pa ne.

(odgovor članu ajataja)
Neposredna povezava do sporočila: 3
26.8.2010 19:00:20   
Isabellabina
IZVIRNO SPOROČILO: kakadoo

Prosim če odgovarjate le tisti, ki ste katoliške vere oz. vi niste, imate pa otroke

Zanima me namreč ali vaši otroci hodijo k verouku? Sama sem katoliške vere, prav tako
otrok. K maši hodimo samo za tavelike praznike. Moji starši so zelo verni. K maši pa hodijo
vsako nedeljo, pa tudi med tednom. Meni je to preveč. Zato se mi zadnje čase postavlja vprašanje
ali bi sploh vpisala svojega otroka k verouku. Nikakor mi ne gre v glavo, da bi samo zato, da bo

Češ, da bo moj otrok edini, ki ne hodi k verouku in da bo to katastrofa če ne bo hodil.
Vem da je v mestih drugače. Tam je več različnih ver, narodnosti... In tako to ne pride toliko do izraza.

Torej.. kaj mislite vi? Kako je va vaših krajih? Res vsi hodijo k verouku? Ali verouka NEobiskujejo samo

Mislim,da si si že sama odgovorila,kajti ,ko je otrok enkrat pri verouku moraš k maši ,sicer je to že samopo sebi umevno da se gre ,če si veren in si otroka vpisal k verouku.Bolje ,da ga ne vpišeš,če misliš ,da bo otrok sam hodil k maši,ne vem kako si zamišljaš,da boš otroka pripeljala k maši ,ti pa obrnila in šla domov?.Sicer pa se je teba tudi z njim učiti od molitvic,pesmic,vrskih zgodbic....Mi med tednom res ne gremo k maši,ampak onb nedeljah in praznikih pa .Pa v naši vasi oz.v vseh treh razredih ki so moji otroci hodijo vsi k verouku.No moja tavečja punca(2letnik) še vedno hodi k maši,ne pa več k verouku.

(odgovor članu kakadoo)
Neposredna povezava do sporočila: 4
26.8.2010 19:06:23   
FLASK_A
Meni kot otroku je bilo najhujš ko sem morala sama k maši medtem ko so moji starši s starimi starši pili doma kofe in se zbujaliuser posted image user posted image Ker sem MORALA it! Živeli samo na vasi, češ kaj bojo pa ljudje rekli, k maši je treba... Bljak! Še danes jima to pod nos mečem.

Torej. Vera se mi je obrnila, k maši nikdar več ne grem (tudi zato ker nimajo kaj bolj pametnega za povedat- sem že slišala politična hujskanja in to...), sama sebe ne smatram več za verno osebo. Čeprav sem krščena. Otroke sem sicer dala krstit ampak le na željo partnerja. K verouku ju ne bom vpisovala. Če bosta pa sama hotla it, bosta šla.

(odgovor članu Isabellabina)
Neposredna povezava do sporočila: 5
26.8.2010 21:02:36   
Gina
Jaz pa nekaj ne razumem - praviš da si verna, pa naj odgovarjajo verni - hkrati pa ne povezuješ verouka z vero. Ne razumem. Že beseda verouk pove, da se učiš vere. Menda ja ne boš otroka pošiljala ali ne pošiljala k maši ali k verouku zato, ker gredo sosedovi otroci tja ali ne gredo tja.user posted image  Če jih boš poslala jih pošlji zaradi svojega prepričanja v vero in najbrž tudi zato, da jim bo z vero lažje v lajfu. Vendar moraš v tem primeru globoko verjet v krščansko vero. Imam občutek, da je tvoj problem ta, da nisi čist prepričana v kaj naj verjameš. Ali pa si si priredila vero po svoje. Saj jaz nič ne rečem,d a nimaš pravice do tega ali da je s tem karkoli narobe, sploh ne. Narobe je pa s tem, da boš otroke poslala glede na to, ali sosedovi hodijo ali ne - ne pa glede na svoja verska prepričanja ali neprepričanja.
Če veruješ, jih pošlji. Če ne veruješ, jih ne pošlji. Simpl.

(odgovor članu FLASK_A)
Neposredna povezava do sporočila: 6
26.8.2010 21:11:55   
HHH

IZVIRNO SPOROČILO: Gina

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 7
26.8.2010 21:44:00   
manna
IZVIRNO SPOROČILO: HHH

IZVIRNO SPOROČILO: Gina

Sam zakaj si jih pa potem dala krstit...?

Ajaaa zarad tradicije ane.

(odgovor članu HHH)
Neposredna povezava do sporočila: 8
26.8.2010 21:46:50   
ribica.
Ne vem kako bi sploh lahko svojega otroka pošiljala v nekaj ali nekam, kamor sama ne verjamem??? Če tebi ni za it, zakaj bi potem njega pošiljala?? Sicer odgovor na to že vem, da ne bodo sosedje razočArani. Mislim, svašta! Najbolje da jim kr rečeš, da se teb zdi to res čist brez veze, ampak oni pa morajo hodit tja, ker bo to osrečilo sosede.  Sori, sam res ne morem lepš povedat.

(odgovor članu HHH)
Neposredna povezava do sporočila: 9
26.8.2010 22:25:53   
zmajaz
Midva sva oba krščena oz. imava vse zakramente - kar seveda pomeni, da sva celo OŠ hodila k verouku in maši itd. Vendar pa se je meni vse skupaj zamerilo, mojemu pa itak nikoli ni nič pomenilo in ni nikoli dal nič na to, zato sva se odločila, da se bova poročila samo civilno - starši seveda niso bili navdušeni - a jim nisva dovolila, da bi o tem odločali namesto naju, ker so to tiče samo naju. Isto zdaj za krst - otrok nisva dala krstiti in tudi k verouku jih ne misliva pošiljati - ob misli da bi pa morala potem še hoditi z njimi k maši vsako nedeljo se mi pa kr želodec obrača - to definitivno niti slučajno ne pride v poštev. Jaz sem svoje odsedela pri maši in zlepa me ne vidijo več tam, če ni že ravno nujno (kak pogreb ali poroka). Mi sicer živimo v takem kraju da bo večina otrok verjetno hodila, ampak glede tega se pa niti najmanj ne sekiram, ker se mene ne tiče, kako delajo drugi, njih pa ne, kako delam jaz. Me bo kdo zato obiral/gledal postani? Ja - skoraj zagotovo - ampak to je njihov problem, ne moj.

< Sporočilo je popravil zmajaz -- 26.8.2010 22:26:26 >

Ta večja: 05.01.2008
Ta mali: 01.05.2009

(odgovor članu kakadoo)
Neposredna povezava do sporočila: 10
27.8.2010 7:30:52   
kakadoo
No dajte še enkrat prebrat kaj sem napisala.
Nikjer nisem napisala da ne verujem. In rada grem k maši -
samo pač ne vsako nedeljo. Včasih človek rad tudi malo poleži a ne. Ali pa gre kam na izlet.
Glede na to, da med tednom nismo skoraj nič skupaj, za vikende kam odpotujemo. In zdaj naj bi ekstra
doma ostala samo zato da bi šli k maši.
Problem je v tem ker morajo otroci imet listek, da so bili v nedeljo pri maši.
Ker baje da otrok ne naredi razreda če ne hodi redno k maši. To mi je mal skregano
z logiko. Marsikdo veliko bolj veruje pa na gre vedno k maši, kot nekdo, ki je skos tam.

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 11
27.8.2010 9:10:39   
Isabellabina

samo pač ne vsako nedeljo. Včasih človek rad tudi malo poleži a ne. Ali pa gre kam na izlet.
Glede na to, da med tednom nismo skoraj nič skupaj, za vikende kam odpotujemo. In zdaj naj bi ekstra
Ker baje da otrok ne naredi razreda če ne hodi redno k maši. To mi je mal skregano
z logiko. Marsikdo veliko bolj veruje pa na gre vedno k maši, kot nekdo, ki je skos tam.

Ob kateri uri pa imate mašo?Pri nas je ob 9.00 ali velikokrat tudi ob 10.00,tako,da v tem času verjetno ne ležiš več ali pač!Sicer pa med tednom ni nič hudega ,če ne greste k maši,saj takrat tudi otroci ne dobijo listkov,pa če je tako tudi vsako nedeljo ne rabiš it ,če pač kam greste.Pri nas  lahko otroku manjka 10 listkov,pa poznam jih ,ki tudi sploh ne hodijo k maši pa vseeno naredijo razred,samo v spričevalu mu piše neredno obiskovan verouk.sicer potem župnik na aveliko v pridigi govori ,kakšne farane imamo med seboj(sicer ne poimensko)

(odgovor članu kakadoo)
Neposredna povezava do sporočila: 12
27.8.2010 10:50:24   
nananaja
kakadoo, napisala si, da ti ni stati v cerkvi eno uro samo zato, da bo otrok dobil listek. potem je logično, da si dobila take odgovore kot si jih.
razmisli, kaj tebi pomeni vera. ali greš k maši, ker je taka navada, ali zato, ker ti nekaj pomeni molitev, božja beseda. tisto, kar je tebi vera, boš tudi otroke naučila, neglede ali hodijo k verouku ali ne.
predvsem se v tem primeru ne oziraj na druge, kaj počnejo. da pa je veliko vernih, ki ne hodijo v cerkev... vera je osebna stvar in vsak jo živi po svoje, vsaj pri nas imamo versko svobodo. pa saj srečaš v cerkvi ljudi, ko ti gre na bruhanje, ker poznaš njihovo privat življenje, ampak ali hodiš tja zato, da te vidijo drugi?
in listki od maš niso najpomembnejša stvar verouka, njihova poanta je za moje pojme zgrešena, morali bi vzpodbujati otroke in starše, da pridejo v cerkev, se pa izkaže, da starši pripeljejo otroke tja samo, da dobijo listek, da ne bo sitnosti pri verouku.
po moje bi morale k maši družine cele, pa tudi maše bi morale biti temu primerne, pa žal pri nas ni dosti take prakse, mogoče smo celo sami krivi zato, ampak pustimo to (verouku se vsekakor spreminja na boljše). torej je družina pri maši skupaj in to se lepo lahko vključi v nedeljske izlete. saj ni maša samo ob 10h v vašem kraju.

(odgovor članu kakadoo)
Neposredna povezava do sporočila: 13
27.8.2010 12:33:18   
poli*
Meni je pa malo mimo, ko pišete, da naj se otrok sam odloči ali bo hodil, ali ne? Kdo torej tu vzgaja? Kdo je starš?
Čez par let se bodo zgleda imeli možnost odločati, če sploh pojdejo v šolo, ali kako??
Če veruješ in če želiš, da tvoj otrok obiskuje verouk naj ga, če ne pa ne.

(odgovor članu nananaja)
Neposredna povezava do sporočila: 14
27.8.2010 12:42:55   
ajsek
V vsaki fari je več terminov nedeljskih maš. Če greš v nedeljo na izlet, si še vedno lahko doma do 7ih zvečer in greš pač takrat. V primeru večdnevne odsotnosti je pa tudi manjkajoč listek opravičen, vsaj pri nas je tako.

Če je pa tako, da se ti morajo vsi planeti poravnat v idealno lego, celoten tedenski urnik poklapat in da se ti mora prav čudežno prikazat tista frej ura, da greš k maši, potem ti pa to očitno ne predstavlja prav velike prioritete v življenju. V tem primeru pač ne hodit, saj ni nujno. Sovaščani se bodo že sprijaznili s tem, da imajo pogane v svojih vrstah user posted image

(odgovor članu poli*)
Neposredna povezava do sporočila: 15
27.8.2010 12:47:29   
MissElvira
Jaz sem ga obiskovala, prejela obhajilo in birmo. Odraščala sem na podeželju, izbire takrat nisem imela, saj so tako moja družina kot naš socialni krog to smatrali za nekaj tako samoumevnega, kot zrak, ki ga dihamo. Tudi večina mojih prijateljic je bila zraven, tako da se nisem počutila kot pod kakšno prisilo. A sama svojih otrok ne bom vpisala. Našla sem drugo pot, kjer bistvene, življenjske stvari ne zapoveduje dogma. Želela bi, da tako katoliško, kot tudi druge vere, otroci spoznajo na drug način in sama si bom vzela čas, da jim to pokažem.

(odgovor članu poli*)
Neposredna povezava do sporočila: 16
27.8.2010 12:57:05   
ThinkPink
Po mojem se otrok pri teh letih, ko se gre k verouku sam odloči, ali bo hodil ali ne. Jaz sem krščena, sama pa sem rekla (kljub temu, da je večina otrok hodila k verouku), rekla, da nočem k verouku, prav tako me niso silili k birmi ipd. Tako isto bom naredila pri svojem otroku. Če bo izrazil željo, bom seveda pustila, saj je na konec koncev verouk nekaj lepega - učijo dobre stvari, pa še za splošno razgledanost je fajn, da poznaš kakšnega biljiskega "junaka". Če ne bo hotela, pa je nihče ne bo silil.

(odgovor članu MissElvira)
Neposredna povezava do sporočila: 17
27.8.2010 13:29:23   
Andromeda

IZVIRNO SPOROČILO: poli*

Meni je pa malo mimo, ko pišete, da naj se otrok sam odloči ali bo hodil, ali ne? Kdo torej tu vzgaja? Kdo je starš?
Čez par let se bodo zgleda imeli možnost odločati, če sploh pojdejo v šolo, ali kako??

Podpis.

(odgovor članu poli*)
Neposredna povezava do sporočila: 18
27.8.2010 13:38:04   
kalbo

Prvo kot prvo tvoja mama nima niti pod razno besede pri tem, kam in kako bo hodil TVOJ otrok. Kaj pa tvoj otrok pravi na to? Se mi zdi, da je to najbolj pomembno. Če mu je pri verouku fajn, naj hodi, če mu ni, pa naj ne hodi. Zato, da bo okolica in predvsem tvoja bogaboječa mama srečna otroka nikar ne sili k verouku.

(odgovor članu kakadoo)
Neposredna povezava do sporočila: 19
27.8.2010 13:44:40   
*miska.mcc*
IZVIRNO SPOROČILO: Andromeda

Podpis.

se strinjam.
ampak po mojem je mislila tako:

1. ce so verni, in hodijo k masi vsako nedeljo. in se res drzijo krscanske vzgoje, potem ni vprasanja, ce bo hodil ali ne. ce je to njihov stil zivljenja.

2. ce pa niso verni, ali so "samo delno" user posted image verni, pa prepuscajo odlocitev otroku.

pri nas recimo ima cela zlahta vse tri zakramente. jaz imam 2. njegovi so sploh verni. tasca vsako nedeljo pri masi.
pa smo dali najstarejsega krstit. zakaj? ne vem. pojma nimam zakaj. zaradi tasce po mojem. ampak ok. tadej in nina nista krscena. pa so cist ok sprejeli.

AMPAK!

ce mi en od treh otrok rece: mami, jst pa bi hodil k verouku; bi ga vpisala brez pomislekov. zakaj pa ne...
za1x pa mi se noben ni izrazil zelje po tem.

....v glavnem.....komaj čakam poletje!!!!!!

(odgovor članu Andromeda)
Neposredna povezava do sporočila: 20
27.8.2010 13:51:24   
kalbo

Meni je pa mimo, da daješ v isti koš verouk in šolo. Šola je "zaenkrat" obvezna, verouk pa ni.

Če bi zares poznala svojo veroizpoved bi vedela, da so včasih krstili odrasle ljudi, ker edino odrasel človek lahko zavestno sprejme veroizpoved, tako da vsiljevati veroizpoved otroku samo zato, da bo okolica srečna je meni totalno mimo in sem moral krepko pošizit pri nas zarad tega.

Seveda v primeru, da si sam vernik zaradi sebe in ne zaradi okolice, potem to sploh ni vprašanje, ker otrok sprejme vero že skozi vzgojo in najbrš tud fajmoštrovi listki ob nedeljah niso težava.

(odgovor članu poli*)
Neposredna povezava do sporočila: 21
27.8.2010 14:52:06   
MissLady
Jah jst lahko govorim zase.... moji otroci bojo hodili k verouku in če se bo le dalo tudi v srednji šoli, dokler bom imela kaj besede ..... seveda če se bo upiral, se bomo pogovili kje so razlogi ... tudi jaz sem hodila k verouku in tudi ob nedeljah k maši ... pa me ni konec pobral in nikoli nisem tega doživljala kot nekaj bavbav... tko al tko smo bili v glavnem sošolci in je blo prov fino ko smo se 1x na teden dobili še izven šole :)

To da pa otrok sam izbira ali bo hodil k verouku ali ne, je pa tud men čist mimo..... če ti kaj pomeni to da otrok hodi k verouku, potem boš tudi otroka vzgajala v tej smeri ... če ti pa nič ne pomeni, pol ti je pa itak vseen, pol pa itak ne vem zakaj ga pošiljaš k verouku, naj gre raje v glasbeno šolo ali kaj podobnega

27.9.2007 sem prvič občutila čisto srečo, ko sem prvič prijela svojo štručko.
27.10.2010 pa se nam je pridružil še en sonček in sedaj je naše življenje še svetlejše in še toplejše, saj nam svetita kar dva sončka.

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 22
27.8.2010 14:53:53   
luba duša

tudi mi gremo ob nedeljah pogosto na izlet, pa gremo tudi k maši...če ne gre v nedeljo zjutraj (ker bi radi poleželi), gremo v soboto zvečer (ki se šteje kot nedeljska maša) ali pa nedeljo zaključimo z večerno mašo.

Tudi pri nas (ni glih vas, mesto pa bi tud težko rekla) jih hodi k verouku približno polovica, nihče se na to ne ozira ali je zato boljši ali slabši. Moje mnenje je, da če ti vera kaj pomeni, potem naj hodi, če ti ne pomeni veliko, bo to čutil tudi otrok in kmalu začel zavračat verouk in vero.

srečno

(odgovor članu kakadoo)
Neposredna povezava do sporočila: 23
27.8.2010 15:05:33   
Vijoličarka

Kršim vsa tvoja navodila, ampak upam, da mi bo oproščeno, ker mislim, da ti morda lahko malo pomagam pri razmišljanju.

Vsekakor je res, da ljudje preveč mešajo vero in pripadnost instituciji. Pripadnost instituciji in izpolnjevanje zahtev te institucije še zdaleč ni vera, ne glede na to, kaj si ti vrli ljudje mislijo.

In ti moraš, v luči problema: poslati otroke k verouku ali ne, sama pri sebi dobro razmisliti, kakšen je tvoj odnos do institucije, obredov in do vere.

Napisala si, da živiš v okolju, kjer vsi ubogajo navodila institucije. Torej krstijo otroke, jih pošiljajo k verouku, obiskujejo maše, pa če jim je všeč ali ne oziroma ni v navadi, da bi na glas govorili, da jim je pa mogoče to odveč. Približno tako, kot se zagovarja cerkveno zvončkljanje: da je vedno bilo in vedno bo tako, tudi ko nas ne bo.

Če se boš, ker živš v takem okolju, odločila, da otrok ne pošlješ k verouku, to najbrž pomeni, da vam bo pot v cerkev, tudi takrat, ko zdaj na vsake kvatre greste k maši, najverjetnje zaprta. Kar nekako se bo zgodilo. Dalje, če bosta otroka edina v svojem razredu, ki ne hodita k verouku, bosta po vsej verjetnosti šikanirana.

Brez zamere, ampak so ljudje, ki so tako strašno ponosni na svojo pripadnost instituciji, da enostavno morajo spljuvati vse, ki so drugačni. Sama sem rasla v privaškem okolju, v 'svinčenih časih, še pred Titovo smrtjo in bila ena izmed treh otrok od tridesetih v razredu, ki nisem hodila k verouku. In sem pokasirala svoj delež.

Imam žlahto, praktično vso 'cerkveno blazno' - sem neke vrste odpadnik. Zato zelo dobro poznam ljudi, ki enostavno nikdar in nikoli ne bodo dojeli, da ima kdo pravico živeti in misliti drugače, kakor živijo in mislijo oni sami: torej tako, kot je vedno in bilo in bo, tudi ko nas ne bo.

Kar sprašuješ, ni vprašanje vere, ampak vprašanje pozicije v neki skupnosti - konkretno v vaši vasi ali mestecu. Imam teto v eni taki mali vasi in tam so vsi hodili k verouku, samo ena družina ne. Z njimi se nihče skoraj ni pogovarjal, njihove hčerke so bile takoj označene za malopridnice - posledično so jim vsi vaški fantje hodili težit pod okno (saj one ne hodijo v Cerkev, torej so kur*be). Punce seveda nikomur niso odpirale, ampak ker je tja hodil tudi moj bratranec, je moja teta jokala, čisto obupana, kaj pa če bo odprla, kaj pa 'če se kaj zgodi' in bodo imeli 'tako snaho'???

Načeloma se da vse to zdržati, če imaš neko svojo lastno filozofijo. Torej stojiš za svojim prepričanjem.

Ti imaš večji problem, ker moraš svoje prepričanje šele najti. Kaj zdaj: vera, pripadnost instituciji? RKC ni take vrste institucija, da bi si človek kaj dosti sam izbiral, kaj mu je všeč ali ne. Če hočeš svoje otroke vzgojiti v katolike, ki bodo zahajali v cerkev, pa makar samo ob praznikih, potem bo treba iti čez veroučno kalvarijo. Drugače bo njim cerkev popolnoma tuja, dosti bolj tuja, kot je tebi.

Moja mama je katoliške vere in iz zelo cerkvi predane družine. Moj oče je čisto nasprotje. Poročena sta sicer cerkveno, ker bi drugače moja babica kar konec vzela in iz istega razloga sva z bratom krščena. K verouku nisva hodila, ker je, še preden je prišlo do tega problema, prej omenjeno babico Bog k sebi vzel. A mama mi je čisto resno povedala, da če bi še živela, bi morala obadva z bratom hoditi k verouku. user posted image   Mi doma nismo prav nič hodili v cerkev, ampak kadar je naneslo, pri kakšnih porokah in krstih v širši družini, je bila mama kar nekako jezna name, ker se ne znam prav obnašati v cerkvi in sem ji delala sramoto pred sorodstvom, ki je kritično upiralo oči vame. Ona je sveda znala vse še iz otroštva, meni pa je bilo čisto tuje.

Odločitev je seveda tvoja. Sama najbolj veš, kaj si žeiš za svoje otroke, sama najbolj poznaš okolico - mar res prav vsi hodijo k veroku? Sama najbolje veš, koliko bi vašo družino 'izločili' in koliko ti to sploh v resnici pomeni. Ali pa v resnici v vaši skupnosti sploh ne bo problemov, problem bo samo z mamo in očetom?

When you stand before God, you cannot say "but I was told by others to do thus" or that "virtue was not convenient at the time."

(odgovor članu kakadoo)
Neposredna povezava do sporočila: 24
27.8.2010 15:05:50   
RAKICA2007
IZVIRNO SPOROČILO: kalbo

Meni je pa mimo, da daješ v isti koš verouk in šolo. Šola je "zaenkrat" obvezna, verouk pa ni.

Če bi zares poznala svojo veroizpoved bi vedela, da so včasih krstili odrasle ljudi, ker edino odrasel človek lahko zavestno sprejme veroizpoved, tako da vsiljevati veroizpoved otroku samo zato, da bo okolica srečna je meni totalno mimo in sem moral krepko pošizit pri nas zarad tega.

Seveda v primeru, da si sam vernik zaradi sebe in ne zaradi okolice, potem to sploh ni vprašanje, ker otrok sprejme vero že skozi vzgojo in najbrš tud fajmoštrovi listki ob nedeljah niso težava.

podpis...se strinjam z vsako vejico, piko in presledkom... lepo napisanouser posted image
in jaz sem premišljevala kako naj napišem, da ne bom koga užalila... hvala

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2 3 4   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2 3 4   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Katero ime vam je všeč??
rosajelka

a)Nika (26%)

b)Taja (28%)

c)Zala (29%)

Č)Zara (18%)

Število vseh glasov: 365

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!