ronja
|
hehe, sem šla iz firbca gledat, če si slučajno res vprašala . Zadeva je hudo enostavna: vzameš mleko, če je sveže, ga je treba prevret, sicer ni nujno, ampak jaz ga za ziher vseeno, potem pa ohladit na cca 40 stopinj C. V liter mleka potem vmešaš vsaj 1-2 zvrhani žlici ali pa najbolj enostavno cel lonček jogurta (kupljenega ali starega domačega) za kulturo. nekateri so skoraj doktorirali iz tega, kateri jogurt dela, kateri pa ni dober, ampak meni delajo vsi, pa sem probala res že svašta - res pa je, da se dobro razumem z raznimi kvasovkami in podobnim življem. (navadni, probiotični, edino sadnega pa res še nisem vmešavala, ker se mi nekak ne zdi da bi sadnega spet segrevala na 40 stopinj , čist zaradi občutka) Zadevo pustiš na toplem par ur (od 4 do 12, odvisno od toplote in aktivnosti tvojih izbranih mikričev), poleti je 4 ure lahko čisto dovolj, pozimi pa bo šele pri 10-12 urah pravi. Če ga pustiš dlje, bo trši in bolj kisel. Dokončno bo dozorel še v hladilniku, kamor ga potem pospraviš (si ne bi mislila, a ne ) Domači jogurt, če delaš čisto, ostane čisto lepo 14 dni, če je v hladilniku in če ne odpiraš kozarčka, v katerem je. Tudi v kupljenem navadnem jogurtu naših mlekaren ni konezrvansev (ne rečem za kak avstrijski nemški junk, ampak v naših jih pa ni, bi morali bit navedeni, pa niso). Koliko toplo? Najbolj optimalno je od 38 do 43 stopinj C, poleti je dovolj, če pustiš zunaj, pa oviješ s toplo deko, pozimi je boljše dat v pečico, da se ti ne skisa prej (od temperature je odvisno, kateri mikroorganizmi se bojo bolj razmnožili - za kislo mleko so drugi oz. je razmerje drugačno kot za jogurt). Če pa se ti slučajno skisa, pa tudi ni za stran vršt, pač počakaš, da se skisa do konca in potem precediš in imaš domačo skuto (porabiš recimo za burek) in sirotko, ki jo porabiš za kruh. Jaz mam aparatek za jogurt (lubi kupil ), ki ima 6 lončkov in je prav srčano, vsak ma pokrovček druge barve in veš, v katerega si dal kateri dodatek. Zdaj se bom začela zezat z raznimi sadnimi jogurti, ker nam kupljeni enostavno niso več všeč, pa še drago pride vse skup, ker tega res ogroooomno pojemo... Če bodo katero zanimali recepti, pa naj pove. Zaenkrat sem probala iz zmrznjenih borovnic, , pa je bilo njami.pa seveda iz svežega sadja (ampak to je treba potem vsak dan posebej, zdaj bi pa rada nekaj, da se obdrži)
|