Domaci jogurt (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


Anonimen -> Domaci jogurt (22.3.2009 19:32:19)

Kako se ga naredi?




tanjusi -> RE: Domaci jogurt (22.3.2009 19:48:25)

Kako se ga naredi?

ti si pa danes zelo vedoželjna, [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] sam tole pa tudi mene zanima , z recepti na plan.




Anonimen -> RE: Domaci jogurt (22.3.2009 19:50:41)

IZVIRNO SPOROČILO: tanjusi

Kako se ga naredi?

ti si pa danes zelo vedoželjna, [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] sam tole pa tudi mene zanima , z recepti na plan.



Ja, pomladni navdih [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].





Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (22.3.2009 19:55:58)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




Anonimen -> RE: Domaci jogurt (22.3.2009 19:58:08)

Hvala.
btw. koliko ima pa potem domaci jogurt rok trajanja?




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (22.3.2009 20:00:30)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




tanjusi -> RE: Domaci jogurt (22.3.2009 20:14:33)

To vliješ v skledčke in postaviš na toplo za nekaj ur.

kje bi to lahk blo, na kolk toplo?
hvala




Felicita -> RE: Domaci jogurt (22.3.2009 20:28:04)

mislm da more bit na tam okrog 40 stopinj, zato je fajn met prov un aparat za jogurt al pa vodno kopel pa zraven dežurat. jest sm mela neke ideje od delanju jogurta pa me je minil (sej more še nekje bit neka tema o tem [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image])

sicer pa domač jogurt drži glih tok kot tist iz trgovine (govorim o čist navadnem jogutru npr od LM), samo pokrit ga je treba da kakšne škodljive zverine ne pridejo zraven (tut med procesom izdelave že).




katra55 -> RE: Domaci jogurt (22.3.2009 20:31:34)

Če imaš domače mleko, ti priporočam, da ga najprej pasteriziraš, tako da ga segreješ na 72°C (ni ga potrebno zavreti) in na tej temperaturi pustiš 2min.
Potem, ga ohladi na 45°C in vanj zmešaj nekaj kupljenega jogurta(približno eno veliko žlico na 1l mleka).
Potem ga je potrebno imeti na toplem (40-45°C) 3ure, da postane čvrst. Če bo na prenizki temperaturi ne bo primerno čvrst, če pa bo na previsoki temperaturi se bo začela izločati tekočina.
V hladilniku ima rok trajanja vsaj en teden ali več.





ronja -> RE: Domaci jogurt (22.3.2009 23:27:55)

hehe, sem šla iz firbca gledat, če si slučajno res vprašala[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].
Zadeva je hudo enostavna: vzameš mleko, če je sveže, ga je treba prevret, sicer ni nujno, ampak jaz ga za ziher vseeno, potem pa ohladit na cca 40 stopinj C. V liter mleka potem vmešaš vsaj 1-2 zvrhani žlici ali pa najbolj enostavno cel lonček jogurta (kupljenega ali starega domačega) za kulturo. nekateri so skoraj doktorirali iz tega, kateri jogurt dela, kateri pa ni dober, ampak meni delajo vsi, pa sem probala res že svašta - res pa je, da se dobro razumem z raznimi kvasovkami in podobnim življem. (navadni, probiotični, edino sadnega pa res še nisem vmešavala, ker se mi nekak ne zdi da bi sadnega spet segrevala na 40 stopinj[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image], čist zaradi občutka)

Zadevo pustiš na toplem par ur (od 4 do 12, odvisno od toplote in aktivnosti tvojih izbranih mikričev), poleti je 4 ure lahko čisto dovolj, pozimi pa bo šele pri 10-12 urah pravi. Če ga pustiš dlje, bo trši in bolj kisel. Dokončno bo dozorel še v hladilniku, kamor ga potem pospraviš (si ne bi mislila, a ne[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image])

Domači jogurt, če delaš čisto, ostane čisto lepo 14 dni, če je v hladilniku in če ne odpiraš kozarčka, v katerem je. Tudi v kupljenem navadnem jogurtu naših mlekaren ni konezrvansev (ne rečem za kak avstrijski nemški junk, ampak v naših jih pa ni, bi morali bit navedeni, pa niso).

Koliko toplo? Najbolj optimalno je od 38 do 43 stopinj C, poleti je dovolj, če pustiš zunaj, pa oviješ s toplo deko, pozimi je boljše dat v pečico, da se ti ne skisa prej (od temperature je odvisno, kateri mikroorganizmi se bojo bolj razmnožili - za kislo mleko so drugi oz. je razmerje drugačno kot za jogurt). Če pa se ti slučajno skisa, pa tudi ni za stran vršt, pač počakaš, da se skisa do konca in potem precediš in imaš domačo skuto (porabiš recimo za burek) in sirotko, ki jo porabiš za kruh.
Jaz mam aparatek za jogurt (lubi kupil[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]), ki ima 6 lončkov in je prav srčano, vsak ma pokrovček druge barve in veš, v katerega si dal kateri dodatek. Zdaj se bom začela zezat  z raznimi sadnimi jogurti, ker nam kupljeni enostavno niso več všeč, pa še drago pride vse skup, ker tega res ogroooomno pojemo... Če bodo katero zanimali recepti, pa naj pove. Zaenkrat sem probala iz zmrznjenih borovnic, , pa je bilo njami.pa seveda iz svežega sadja (ampak to je treba potem vsak dan posebej, zdaj bi pa rada nekaj, da se obdrži)




*karina* -> RE: Domaci jogurt (9.4.2009 13:36:21)

Ronja a mogoce ves kje ti je kupil aparat in kolk je stal :)




muška -> RE: Domaci jogurt (9.4.2009 17:08:46)

jaz sem ga gledala v Nekermannu, o cen pa nimam pojma. Ravno med najcenejšimi izdelki ni bil [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




Stran: [1]