Barbs
|
Valentina, naslednji recept je preizkušen, vendar imam jaz količine za šest ljudi, ker nas je veliko, pa vedno se še kdo uštuli zraven, ker je tako dobro : Za šest ljudi potrebuješ: • kos 2–2'5 kilogramske prekajene šunke (jaz dam včasih tudi vrat, pride bolj sočno) • 75 dag moke, • 3 dag kvasa, • pol žličke soli, • pol žličke sladkorja, • 1 dcl mlačne vode, • 3–4 dcl tople vode, • 1 stepeno jajce 1. Najprej pripravš kvas: 3 dekagrame svežega kvasa raztopiš v enem decilitru mlačne vode, dodaj pol žličke sladkorja, malo moke in na toplem pusti vzhajati približno 20 minut. 2. Medtem v posodo presej moko in ji dodaj pol žličke soli. 3. Na sredi moke naredi luknjo in vanjo daj vzhajan kvas ter tri do štiri dcl tople vode. Zamesi kvašeno testo in ga pusti vzhajati približno eno uro. 4. Šunko obdaj z vzhajanim testom, testo pa premaži z razžvrkljanim jajcem. Če želiš jo, preden jo oviješ v testo, premaži tudi z gorčico ali pa po okusu posuj s kumino in česnom – ni pa nujno. 5. Vse skupaj daj v pečico, ki jo predhodno ogrej na 200 stopinj. Šunko peci glede na njeno težo. Če ima dva kilograma, jo peci dve uri in še pol ure za povrh, da bo resnično pečena. Če testo začne prehitro rjaveti, ga pokrij s papirjem za peko, da ga zaščitiš pred neposredno vročino. 6. Šunko v testu počasi ohlajaj v pečici in jo še mlačno vzemi ven. Narezano na rezine serviraj šele, ko je popolnoma ohlajena. Jaz ne delam kitk gor. Če bi jih pa delala, pa ostanke testa v katerega si zavila šunko, še enkrat razvaljaj in jih razdeli v tri kupčke. Iz kupčkov naredi tri "klobase" , jih na pomokani deski spleti v kitko in potem celo kitko "prilepi" na šunko oz. testo, vse skupaj pa premaži z jajcem. Moji mami se kita vedno preveč "zapeče", zato jaz tega ne prakticiram. Poročaj, kako ti je uspelo.
_____________________________
Vsako noč nekdo misli name, preden zaspi:)
|