Vijoličarka
|
IZVIRNO SPOROČILO: LoCa vrečke za organske odpadke pa tudi niso tolko drage, da bi zaradi njih človek bankrotiral (js kupujem v dm, take bolj male) LoCa, ali lahko poveš, kako se te vrečke imenujejo in približno na katerem oddelku se nahajajo? Tudi če so male, pri nas tega ni veliko - kakšni olupki in kar ostane od čiščenja zelenjave. Pa če ti ni odveč povedati tudi, kakšno kantico imaš. Doslej si tega še nisem organizirala. Če je bilo tega veliko, sem kar direktno nesla v zabojnik za biološke odpadke, ampak žal je ta pri nas v naselju velikokrat čisto poln, sploh ko ljudje kosijo travo in obrezujejo drevesa. Trenutno se doma pogajam za dvoprekatni smetnjak. En prekat naj bi bil za biološke odpadke, drugi pa za preostale smeti. Steklo in papir ločujemo že od pamtiveka oziroma odkar so se v Ljubljani pojavili prvi zabojniki za steklo, ostalo embalažo pa od takrat, ko so se pojavili za to ustrezni zabojniki. Tudi nevarne odpadke zbiramo posebej (laki, barve, baterije, sprayi..., zdravila...) in mož jih nekje dvakrat na leto odpelje na deponijo. Samo tile biološki odpadki mi ne kako ne 'zalaufajo' organizirano. Ampak bo tudi to. Še eno vprašanje, ko se že ravno o tem pogovarjamo. Glede olupkov citrusov, torej pomaranč, limon etc. Moj mož je prepričan, da se to ne sme metati med biološke odpadke, ker je so te lupine impregnirane z vsemi mogočimi kemikalijami. Sumljive so mu tudi banane. Po drugi strani naj bi bili citrusi koristni, ker se tako odpadki hitreje razgradijo... Skratka, to vprašanje me muči. Ker res ne bi rada počela neumnosti. Npr. če odvržeš biološke odpadke v zabojnik v navadni vreči, si naredil več škode, kot koristi. Oziroma škodo delaš, če mečeš v katerikoli zabojnik stvari, ki ne sodijo notri.