Pozdravljene,
prosim za nasvete, upam, da se bo javila tudi kakšna iz stroke, saj ne vem več, kako naj postopam v vzgoji svoje neubogljive in trmaste 3 letnice. Najbolje, da opišem celo situacijo:
Do 2,5 let je bilo dokaj ok. Sicer se je že od dojenčice dalje videlo, da je zelo samosvoja, trmasta in vztrajna osebica, ampak smo jo nekako krotili in s preusmeritvijo pozornosti vedno dosegli cilj. Npr. če ni hotela hoditi na sprehodu, sem ji rekla: Glej, kuža! Greva ga gledat. ipd fore in je vedno uspelo. Ko je bila malo večja in je razumela, sem ji razložila, da mami ne more nesti nje in še dveh vreč, pa dveh marel, pa vsi moramo samo hoditi, pa je po nekaj minutah trme in hlipanja, tudi šla. Naša vzgoja je bila vseskozi enaka: odvisno od situacije - pri nepomembnih stvareh (npr. ali bo imela roza ali rdeče hlače - sem bila popustljiva in sem dovolija, da doseže svoje), pri pomembnih stvareh sem bila, kljub njenim uporom neomajna - npr. kaj se umivanja zob tiče ipd.
Prelom se je zgodil, ko je šla z 2,5 leti v vrtec. Moram priznati, da sem malce popustila v določenih zahtevah. Ker je bila od takrat res nonstop bolna z vmesnimi presledki 1-2 tednov (enkrat angina, pa laringitis, pa vnetja ušes itd. ) im ker je kot bolnikec res zelo tečkasta in boga, pa še vročinski krč smo imeli, tako da sem bila vedno v strahu, da se ponovi, saj je ob vsaki bolezni imela visoko vročino, sem takrat popuščala in ji dovolila, da zaspi poleg mene v najini postelji (pred tem je sama zaspala v svoji postelji, ponoči po 2h uri pa je prišla k nama - kar se mi je zdelo sprejemljivo). Od takrat dalje, sploh pa zadnja 2 meseca, pa imamo pri nas obsedeno stanje - noče spat, noče umivat zbokov, noče jest pri mizi, noče si ubuti čevljev, noče ven, ko smo veni - noče noter, ko gremo z avtom, se dere, da hoče peš, ko gremo peš, bi se ona vozial s kolesom....njeno nasprotovanje vsemu nima konca. In kako reagiram jaz oz. midva: danes je npr. naredila sceno v trgovini, ker je sprva hotela, da jo nesemo - zavoljo blagega miru, jo ati vzame v naročje, ko se začne dret, da hoče v nakupovalni voziček - spet zavoljo miru jo skušava dati v voziček, ko se začne histerično zvijati in dret, da hoče hodit, nakar jo damo natla, pa se vrže po tleh in še bolj dere. Jaz ji rečem, naj se odloči, druače greva ven iz trgovine, nakar v ihti, tako nič ne sliši, zato jo zgrabim in nesem ven iz trgovine na hlajenje. Veni še enih 5 minut dretje in krkodilje solze, potem se pomiri in ji razložim, da lahko greva k atiju, če bo pridna in bo hodila poleg mene. Obljubi, si dava lupčka, primema za rokice, greva lepo noter, ko zagledava atija, se dretje in vse ponovi...:(( Isto je pri vseh zadevah - pri spanju,... Stokrat ji pri eni in isti stvari ne popustim, pa bo 101 poplnoma ista reakcija, vztraja pri svojem in nepopusti.
Torej, kakšna je še alternativna metoda? Ko sem jo tu in tam (iz čiste nemoči, ker sem bila na koncu), malo po riti, nisem dosegla nič, razen še večjega dretja, tako da to odpade.
Še kakšna vzgojna ideja? Namreč njeno obnašanje močno vpliva na mene (sem utrujena, zmozgana, depresivna...), na najin odnos s partnerjem in valda na konec koncev na našo tečko. Saj ni način se cel dan za vsako stvar pogajati in prepirati?
Help, če imate ideje, nasvete, izkušnje...