|
RE: zgodaj brez pleničke - izkušnje, nasveti 18.8.2010 12:54:02
|
|
|
|
ronja
|
abc, če vam lepo laufa, ne vem, zakaj se sekiraš? A zato, ker se bojiš, da je v vrtcu ne bojo dajali na kahlico? Na pol ure ziher ne, ker imajo pač 14 otrok in bi bilo to malo preveč za dve vzgojiteljici, ki morata še kaj drugega poštimat kot samo otroke na kahlo dajat. Ampak lahko se pa verjetno zmeniš (vsaj čez čas, če ne takoj), da jo dajo po zajtrku, pa po kosilu in po spanju). To je že veliko, ker veilko otrok takrat lula. V avtu neradi lulajo, ker je zelo zoprno lulat, ko si pripet v sedež in te vse tišči, da se moraš dobesedno nase polulat. Zato so navadno tečni, če jih začne v avtu tiščat - že mali dojenčki. In redko lulajo tam, samo če je res nuja. Kar se tiče zgodnjega dajanja na kahlico, sta mojidve že dolgo skoraj brez plenic: Ronaj od 6. meseca, Lejla od 6. tedna. povejo, samo na svoj način. Ni to astronomska fizika, moraš bit pa res pozoren in vedno pripravljen dat otroka lulat, to je največji problem (praktično neizvedljivo medtem, ko kuhaš kosilo ). Če otroka ne siliš in se zadovoljno polula, potem ni prav nič narobe, če ga daješ na kahlico, to ti bo večina normalnih pediatrov rekla. Mojidve pa recimo nista marali plenic - in večina otrok jih ravno ne obožuje - vsake toliko je tema: "kako naj ga ukrotim, med previjanjem se zvija, kriči, itd..." tako da tiste, ki pravite, da bo zgodnja kahlica (neprisilna) naredila otroku traume, dajte malo pogledat še iz drugega zornega kota. Jaz v vrtcu nisem nič forsirala plenice, ker nisem hotela, da bi potem Lejlo gledali kot "ta je pa od une ta tečne mame hči" in sem rajši počakala. POtem so bili lepi dnevi in ker smo se po vrtcu igrale na igrišču, Ronja bi še ostala, Lejli se je pa mudilo domov lulat, sem jih prosila, če mi posodijo kahlico, da jo dam lulat, predno gremo. In tako se je potem vzg. ponudila, da jo kar ona da lulat. Sem bila seveda tako za. Lejla se je profesionalno takoj polulala in od takrat so jo dajale lulat vedno po spanju. Po 1 ali 2 tednih, ko je to lepo laufalo, sta me vprašali, kako smo pa doma in sem po pravici povedala, da že nekaj časa brez plenic (se nisem spuščala v "detajle", kako dolgo, da ne bo Lejla od frik mame hči, hehe) in potem sta predlagali, da bi še v vrtcu probali. In so probali in zelo dolgo niso imeli nobene nesreče. In od takrat je v vrtcu brez plenice. Do morja so ji jo dajali za spat, včeraj pa je bila tudi za spanje brez. Doma je ves čas brez, gre tudi sama na kahlo in sama sleče hlače, ponoči ji dam gor tetra plenico, zato da vem, ali je suha zjutraj in v mesecu dni, ko smo bili na morju, se je ponoči mogoče 3x polulala. Stara je pa leto in pol. Tako da počasi in diplomatsko se vse da . poskrbim pa, da je vedno veliko oblek (dolgih in kratkih hlač, oblekic,...) v vrtcu za preoblečt in sem naredila ruaček, da ga imajo kar v igralnici, da jim ni treba ven hodit, če jo je treba preoblečt. Bi jim rada čim bolj olajšala, ker bojo tako to ziher rajši delale. Saj zdaj dvomim, da bi jo dali nazaj v plenico, če vidijo, da dobro laufa in so vse čisto navdušene nad njo. Vso srečo!
|
|
|