|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   za vzgojiteljice in pomočnice !!!!!
6.9.2007 19:49:20   
jolli
Pozdravček vsem ! Mene pa zanima kako je pri vas urejeno kar se tiče delovnega časa - Kdo odpira vrtec zjutraj in kdo zapira pop. vrtec ???? Ali so to samo pomočnice ali tudi GOSPE vzgojiteljice. Ker pri nas hočejo da bi odpirale in zapirale samo 2  pomočnici ? 1 mesec bi bila zjutraj od 5  naprej, naslednji mesec pa tako da bi delala do 16 h ? Res me zanima kako poteka po drugih vrtcih ???
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: za vzgojiteljice in pomočnice !!!!!
6.9.2007 19:53:29   
Tanayya29
živjo!
jaz delam v LJ na Viču.No,pri nas je tko rešeno,da ena pomočnica skoz odpira(se je sama javla),ena pa skoz zapira(k dela sam na 4 ure)..
Sicer z novim šolskim letom ,mislim da bo drugače oz. je drugače...ampak me sedaj trnutno ne gane,ker sem domauser posted image

lp.

Naš sonček škorpijonček Taj Tristan,6.11.2007*****

Življenje ni igra na srečo,temveč rezultat naših misli in dejanj.

(odgovor članu jolli)
Neposredna povezava do sporočila: 2
6.9.2007 19:54:35   
triša
Pri nas odpirajo oboje, zapirajo pa samo pomočnice ob 17.

(odgovor članu jolli)
Neposredna povezava do sporočila: 3
6.9.2007 20:07:32   
Gina
Jolli, kolikor je meni znano, je to po različnih vrtcih zelo različno urejeno. V resnici imajo pomočnice zelo zelo naporen delavnik, pa še slabšo plačo. Meni se zdi krivično. Ampak v preteklosti so pomočnice to reševale na zelo "neumen" način. Namesto da bi se borile za svoje pravice, so hotele vzgojiteljicam poslabšat položaj in so govorile, da imajo one prevelike plače, prekratek delavnik..... V končni fazi je prišlo do tega, da morajo biti vzg. v vrtcih 7 ur (fizično), pomočnice pa so še vedno v zelo zanič položaju, s plačami vred. Rešitev ni v prepiranju z njimi, ampak v ureditvi zakonodaje. Zdaj ste vse odvisne od dobre ali slabe volje vodje vrtca ali ravnateljice. A ni to beda? Urediti bi morale stvari na bazični ravni. Višje gor. Za to pa je treba fejst množično migat v tem smislu.

Meni osebno se zdi, da bi vam morali nujno skrajšati delavnik, ker to je nehumano (še vedno), pa zvišati plačo. To se mi zdi mnoooogo bolj pomembno, kot to, kdo zapira ali odpira vrtec. Ajd, če bi ti rekli, da moraš celo leto odpirat ob pol šestih, bi rekla, da so totalka nori, ampak vse ostalo pa ni tako hudo, kot vsesplošne razmere kar se tiče pomočnic.

p.s.: spet moje osebno mnenje - zdi se mi, da vsako delavno mesto potegne s seboj določene pluse in minuse. Meni se zdi, da če bi vam dali višjo plačo, da bi  zavoljo manj priprav, bilo prav, da še vedno odpirate in zapirate pomočnice. To je tako, kot npr. v šoli v podaljšanem bivanju ravno tako pridejo punce na vrsto za zapiranje. Ali pa, če ti v šoli manjka ur, prideš na vrsto za odpiranje - tako je, če imaš morda malo manjšo izobrazbo ali pa manjko ur, ali če je tvoje del. mesto preveč iskano, pa se je treba boriti za zaposlitev. Žal.

(odgovor članu jolli)
Neposredna povezava do sporočila: 4
6.9.2007 20:17:34   
jolli
Hvala za nekaj informacij . Gina če jaz povem vzg. kaj si napisala jo po mojem kap, se pa strinjam s tabo.user posted image Res smo  pomočnice v slabšem položaju kot vzg. ampak to izhaja že iz preteklosti.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 5
6.9.2007 20:22:25   
Tanayya29
Seveda,plače so res nizke,za tako odgovorno delo.
Glede izobrazbe,pa smo skoraj na istem..o tem ne bi komentirala.Žal je tako....
Punce pomočnice,so pri nas v večini mlajše od vzgojiteljic...posledično skoraj vse študirajo še zraven.
Moram pa rečt,da pri nas delo v timu ni težavno..in se pomočnice ne obnašamo "neumno"..ne vem,to mi ni čisto jasnouser posted image ,saj vendarle delamo z otroki...
prav tako sodelujemo pri pripravah(res,da jih ne pišemo,sodelujemo pa),pa na vseh roditeljskih sestankih,kdaj tudi na govorilnih urah itd itd....
Strinjam pa se,da so plače za pomočnice zelo nizke,prav zaradi tako odgovornega dela;
lp.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 6
6.9.2007 20:45:29   
Gina
Nayya, nisi me razumela. Pred 10. leti in več, ko se je bila bitka za 7-urni dnevni delovni čas za pomočnice, so pomočnice "neumno" to izvedle. Ves čas so trdile, da imajo vzgojiteljice previsoke plače, da premalo delajo...skratka neka slovenska nevoščljivost, nepriznavanje njihovega dela,... hotele so, da bi vzg. imele manj, ne pa da bi pomočnice dobile več. Meni je to oprosti izrazu, neumno. V resnici niso bile vzgojiteljice nikoli krive, ker so delo pomočnic slabo vrednotili, hočem reči, da to ni bila njihova odgovornost. Vzgojiteljice so večinoma dobro delale, vsaj kolikor sem jaz tedaj sledila njihovemu delu in zdi se mi, da so si pošteno zaslužile tisti denar in delavnik. Vendar je res, da pomočnice niso bile vrednotene tako, kot bi si zaslužile. Še danes niso. Žal mi je, da je tako. Ni prav. Točno tako je, kot praviš, delajo praktično vse, kar delajo vzg. , ponekod jim morajo še vse izdelati in podobno. Ponekod se še vedno dogaja, da nista enakopravni, vendar čedalje manj, pa ne zaradi sistema, ampak zaradi ljudi samih, ki so malce bolj neprimitivni, kot so bili svoje čase, pa še to ne povsod. Ampak tako je v bistvu povsod. Ponekod npr. , na čisto preveč slovenskih šolah v 1. razredu, vzgojiteljica ni enakovredna učiteljici. Nekatere učiteljice si predstavljajo, da so one nekaj več, ali da vzg. niso na nivoju. Vendar ne povsod, ponekod je situacija krasna, sta v resnici enakopravni in enake reči delata. Ponekod vzg. ne pustijo drugega, kot poučevati vzgojne predmete ali tudi to sem že slišala, lahko vzg. samo asistira in čuva otroke. Vendar se meni zdi, da je predvsem od človeka samega odvisno, kako se bo postavil zase in kaj bo dopustil, da počno z njim. No, z nekaterimi res ne prideš nikamor, ampak hočem ti povedat, da smo ljduje po naravi čudaški.
Še bolj čudaško se mi zdi, da v sloveniji še vedno največ velja diploma. Ni važno, kako in koliko delaš, ampak samo en listek papirja. Listek, ki ne pove nič o tem, kaj ti znaš, saj je večina naših fakultet takih, da jih lahko naredi vsakdo, ki ima malo zicledra. Ne rečem npr. srednja vzgojiteljska šole - ta je resnično proizvajala vedno krasne vzgojitelje, ker je ogromno praktičnih reči učila. Ampak faksi pa pač ne povedo nič o tem, kako dobro delaš. Žal, pri nas ne. Ampak od tega je odvisna plača. In ker pri nas zelo šparamo, nočemo imeti izobraženih ljudi, ki bi pazili naše otroke (logično, tudi iz vidika, koliko ti res šola da). Minister hoče celo znižat najvišjo potrebno izobrazbo, če ste že slišale. To pomeni, da ne bo nič drugače, kot je sedaj. Lahko bo imela pomočnica še toliko fakultet narejenih, plačana bo po srednješolski izobrazbi. Meni se to sicer zdi obupno nesramno - o tem sem že tukaj na forumu pisala. Pa od vzg. hočejo zahtevati samo višjo šolo in bi jih tudi plačevali tako, čeprav bi imele visoko šolo narejeno - to je predlog zakona. Se pravi bi jim znižali plače. Se mi zdi, da bi jim pomočnice to malce privoščile (o tem sem prej govorila, kot o slovenski nevoščljivosti) - to se mi tudi zdi grdo, ker namesto da bi skupaj stopile in se borile za skupno večje plače in boljše pogoje, se ukvarjate s primerjavami. štekaš, sistem je zanič. Ve bi morale biti frendice, namesto da se obtožujete in se primerjate. Edino tako bi kaj dosegle.

Še enkrat - pomočnice so slabo vrednotene, to ni prav.  

(odgovor članu Tanayya29)
Neposredna povezava do sporočila: 7
6.9.2007 20:45:54   
jolli
no jaz opravljam volantersko pripravništvo in se ve kakšna je moja plača ?????Delam kot pomočnica sem 2 oseba v oddelku, koliko mi je znano bi morala biti 3 oseba . Sem sama v vrtcu ko ga odpiram ali zapiram,. Sedaj so pa pršli nadrejeni z idejo da bi odpirala ali zapirala cel mesec zraven z drugo pomočnico....TUDI JAZ IMAM DRUŽINO. Ampak takšno izkoriščanje se tudi dogaja.Res je da mlajše vzg. so nekako bolj pri pameti- človeške medtem ko tiste tik pred penzijo so pa ojoj.

Neposredna povezava do sporočila: 8
6.9.2007 20:56:35   
jolli
Ja res bi morale skupaj stopiti ampak vzg. so zadovoljne, zakaj bi potem nekaj zahtevale ali se za nas borile .Rajši so tiho kot pa da se bi jim kaj spremenilo. Saj jim zaenkrat nič ne manjka !!!Moja vzg. je danes rekla Ja meni pa tale nov delovni čas kar odgovarja. Hja njej že ampak meni ne imela sem 200 pritiska  samo kaj naj. Kako naj bi po vašem potem stopile in se borile skupaj????

(odgovor članu jolli)
Neposredna povezava do sporočila: 9
6.9.2007 21:04:02   
Gina
Jolli ne vem. Obe strani bi morali biti dovolj zreli. Mogoče bi jih ve morale malo čustveno izsiljevat, ali malo kako drugače pritisnit nanje. Najbrž se človek lažje postavi za prijatelja, kot za nekoga, ki šimfa čez njega. Je pa res kot praviš. Ljudje se redko potegnejo sploh za koga. Jaz se vedno potegujem za vse, čisto preveč, povsod se samo mene sliši, pa pogosto tudi sama naj...zaradi tega, vendar nikoli nisem tiho, če se komu godi krivica. Mogoče pa pritisnite na vzg., da se bo njim v končni fazi znižala plača, če bodo pustile, da bo upoštevana samo višješolska izobrazba. Plače se jim dolgo ne bodo usklajevale z rastjo cen. Stale bodo toliko časa, dokler ne bodo realno znižane za eno stopnjo izobrazbe. če ne verjamejo, naj pokličejo na sviz.

Res si želim, da se vam stanje uredi. Pa to, da bi ti cel mesec odpirala, se mi tudi zdi nezaslišano. Upri se. Ni ti treba vsega sprejeti.

(odgovor članu jolli)
Neposredna povezava do sporočila: 10
6.9.2007 21:06:08   
Tanayya29
no,ja kaj pa vem...
v našem vrtcu nismo slabo vrednotene,kot sem rekla,naš vrtec je že zdavnaj odpravil neenakopravnost,in tudi na splošno delamo veliko na medsebojnih odnosih...

kaj pa je bilo pred 10 leti, pa ne vem..verjetno je bilo res tako,kot pišeš..

jaz sem v službi fulll zadovoljna tako z sodelavkami kot z vodstvom,in res nimam občutka,da bi bilo naše delo slabo vrednoteno,in o tem me ne bo nihče prepričeval!

lp.

(odgovor članu jolli)
Neposredna povezava do sporočila: 11
6.9.2007 21:08:18   
jolli
VEš če imam jaz 300 jurjev plače ( še nisem čist na eurih haha)se pa ne bom kaj dosti brihtala še za nekoga drugega. Tako je pri nas v naši deželici. 

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 12
6.9.2007 21:21:29   
Gina
Oprosti nayya, če imaš dovolj veliko plačo, sem vesela zate.user posted image (delo vrednoteno=plača)
Resnično že štiri leta nisem nobene pomočnice vprašala, kolikšno plačo ima. Pred tem, sem vedala vsak mesec čisto točno, ker je takratna soseda delala tam in ni bilo prav nič rožnato. Jaz sem se preselila, tako da tega ne spremljam več, vendar sklepam, da so koeficienti v vrtcih enaki, kot v šolstvu, pač pa so za srednješolsko izobrazbo  še vedno veliko nižji, kot za visoko. Mislim, da je skupne razlike več kot ena cela (koeficienta), če temu dodam, da pomočnice ne morejo popolnoma enako napredovati, kot  vzg. se razlika v plači kar pozna.

p.s.: nisem se želela kregati, želela sem samo razkriti en pogled nekega tretjega opazovalca in žal mi je, če si se čutila napadeno ali kaj vem kaj. Super, če si zadovoljna s plačo, pa še boljše, če si s sodelavkami, meni slednje tudi ogromno pomeni in ne bi mogla delati v kolektivu, kjer ne bi funkcioniralo sodelovanje ali timsko delo - meni se zdi, da govoriš o istem kot jaz - sploh ne štekam, zakaj se počutiš napadeno.Eh, brez veze.

Neposredna povezava do sporočila: 13
6.9.2007 21:29:22   
Tanayya29
Hmmm..ne počutm se napadeno,res ne!
Ampak povem lahko kako in kaj v našem vrtcuuser posted image ..
plače pa sem napisala,da glede na odgovornost prenizke,ampak očitno sem narobe zastopla.

lp.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 14
6.9.2007 21:30:31   
Gina
Za 300 jurjev plače v vrtcu mora biti najmanj v 5. plačilnem razredu, biti mora svetovalka, in imeti mora najmanj 2 otroka prijavljena nanjo za olajšavo dohodnine ali pa namesto tega biti  vodja ne vem česa vsega. Imeti mora tudi narejeno visoko šolo in kar nekaj let del. dobe, da je vse te nazive dosegla. Večje plače pa skoraj ne more imeti, se pravi nima kakih ambicij, ker ni možnosti za karkoli več doseči v vrtcih sploh. To pa vem čisto natančno, ker imajo vrtci enake koeficiente, kot jih ima šolstvo.

Verjamem, da nima motiva, vendar ga očitno tudi tiste z manjšimi plačami nimajo, kot si uspela zgoraj prebrati.

Motiva ne prinesejo vedno posledice, včasih moraš biti tudi tak tip človeka. Vendar se da marsikoga premakniti, če si sam pobudnik in dovolj vztrajen.

Poglej, sama sem zelo aktivno pisala o šolstvu na marsikatere naslove, najbrž si brala vsepovsod moje pismo iz rr-ja, ki je obkrožilo slo. Tudi zaradi tega se je začelo pisati v časopisih vse, citirali so moje prispevke marsikje. Se pravi, da se da, če se hoče. Vendar moraš migat. Tudi pri nas v šoli ni nobeni za migat, da se ne bi sprejel novi zakon, pa se je vendarle marsikatera zaradi mojih vsakodnevnih tečnarjenj spravila vsaj pisat na zavod za šolstvo svoje predloge in pripombe čez nove učne načrte, če drugega ne. Hočem reči, treba je migat, pa se kam pride, če seveda hočeš nekaj doseči.

(odgovor članu jolli)
Neposredna povezava do sporočila: 15
6.9.2007 22:31:56   
Naja30
Pri nas je bilo že vse mogoče; od menjave, da je vsak teden odpirala druga do tega, da je celo leto odpirala ena. Zapiranje isto. So pa to bile samo pomočnice, vzgojiteljice samo, če je nadomeščala manjkajočo sodelavko pomočnico ali po kakšni drugi sili razmer.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 16
7.9.2007 10:08:31   
Enolla
Pri nas pa odpirajo vzgojiteljice, zapirajo pa pomočnice.

Nič ni težjega od iskrenosti in nič ni lažjega od laskanja(Dostojevski).

(odgovor članu Naja30)
Neposredna povezava do sporočila: 17
7.9.2007 10:10:04   
Aja32
IZVIRNO SPOROČILO: Enolla

Pri nas pa odpirajo vzgojiteljice, zapirajo pa pomočnice.

Pri nas se menjata - enkrat pomočnica zapira, drugič vzgojiteljica... En teden ena, naslednji teden druga...user posted image user posted image user posted image Kar se mi zdi ful fajn...

(odgovor članu Enolla)
Neposredna povezava do sporočila: 18
7.9.2007 16:45:52   
jolli
Hvala za informacije o odpiralnem času.Hvala bogu naš odpiralni čas ni bil sprejet da bi cel mesec odpirala ali zapirala.Ker smo 4 pomočnice bi bilo boljše če bi se menjale vse 4 ne pa samo 2. Se strinjam da odpirajo in zapirajo pomočnice ampak vse zaposlene pomočnice. Mislim da tudi odnosi v našem vrtcu niso najboljši ker je zmeraj kaj narobe- prepiri.Sama se jih poskušam izogibati  ampak ko se gre pa za mene pa povem svoje mnenje.

(odgovor članu Aja32)
Neposredna povezava do sporočila: 19
7.9.2007 20:08:11   
Anonimen
Jaz sem tudi vzgojiteljica zdaj pribljižno 2 meseca-maturauser posted image  in sem se vpisala še na faks za diplomirano vzgojiteljico.

Jaz sem se za delo vzg. odločila zaradi ljubezni do otrok in res NIMAM POJMA koliko plače imata vzgojiteljica in pomočnica vzgojiteljice, zato bi vas prosila za to informacijo?

Zelo bi vam bila hvaležna, ker bi bilo lepo vedet koliko približno bom zaslužila.

Lahko tudi na ZS, normalno!

(odgovor članu jolli)
  Neposredna povezava do sporočila: 20
7.9.2007 20:36:39   
jolli
Žal ne vem ker tudi sama opravljam volantersko pripravništvo. Moja vzg. - mentorca ima okoli 280 jurjev sam je 5 let pred penzijo.Koliko je začetna plača pa pojma nimam.Ko opravim pripravništvo in strokovnega se bom tudi jaz malce začela zanimati o plačah,user posted image .Zanima če mogoče katera ve kako je z zaposlitvijo  pomočnice v Kamniku in okolici???

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 21
9.9.2007 9:12:10   
mayci
Jolli, ravno letos se je v Kamniku odprla nova enota vrtca in so nas sprejeli kar 23 na novo.user posted image  Za okolico Kamnika pa ne vem, kako je sedaj, samo ko sem pred enim letom malo spraševala po različnih vrtcih (Mengeš, Domžale), so mi povedali, da imajo vse polno in da se mogoče sem in tja odpre kakšno nadomeščanje porodniške..user posted image
Pa veliko sreče pri iskanju službe!user posted image

Lepo je biti mamica.. :))

(odgovor članu jolli)
Neposredna povezava do sporočila: 22
9.9.2007 9:18:55   
Marogica
Ne delam v vrtcu, vendar vem, da se v našem vrtcu(Maribor) menjavajo vse, kar se tiče zapiranja/odpiranja. Torej vzgojiteljice in pomočnice. Ne vem, po kakšnem "sistemu", vendar se.

Tako, da je očitno odvisno do vrtca in vodstva v vrtcu....

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu mayci)
Neposredna povezava do sporočila: 23
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Praznična okrasitev: Papirnate snežinke
photo
Papirnate snežinke so klasika za okrasitev doma pred prazniki. Z njimi lahko okrasite okna, vrata, jih obesite na luči ....
Prehlad, gripa ali angina?
Smrkav nosek, pordele oči, kašelj, kihanje, razbolelo grlo in splošno slabo počutje – vam je znano? Kako prepoznati, ali...

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?