Gina -> RE: za vzgojiteljice in pomočnice !!!!! (6.9.2007 20:45:29)
|
Nayya, nisi me razumela. Pred 10. leti in več, ko se je bila bitka za 7-urni dnevni delovni čas za pomočnice, so pomočnice "neumno" to izvedle. Ves čas so trdile, da imajo vzgojiteljice previsoke plače, da premalo delajo...skratka neka slovenska nevoščljivost, nepriznavanje njihovega dela,... hotele so, da bi vzg. imele manj, ne pa da bi pomočnice dobile več. Meni je to oprosti izrazu, neumno. V resnici niso bile vzgojiteljice nikoli krive, ker so delo pomočnic slabo vrednotili, hočem reči, da to ni bila njihova odgovornost. Vzgojiteljice so večinoma dobro delale, vsaj kolikor sem jaz tedaj sledila njihovemu delu in zdi se mi, da so si pošteno zaslužile tisti denar in delavnik. Vendar je res, da pomočnice niso bile vrednotene tako, kot bi si zaslužile. Še danes niso. Žal mi je, da je tako. Ni prav. Točno tako je, kot praviš, delajo praktično vse, kar delajo vzg. , ponekod jim morajo še vse izdelati in podobno. Ponekod se še vedno dogaja, da nista enakopravni, vendar čedalje manj, pa ne zaradi sistema, ampak zaradi ljudi samih, ki so malce bolj neprimitivni, kot so bili svoje čase, pa še to ne povsod. Ampak tako je v bistvu povsod. Ponekod npr. , na čisto preveč slovenskih šolah v 1. razredu, vzgojiteljica ni enakovredna učiteljici. Nekatere učiteljice si predstavljajo, da so one nekaj več, ali da vzg. niso na nivoju. Vendar ne povsod, ponekod je situacija krasna, sta v resnici enakopravni in enake reči delata. Ponekod vzg. ne pustijo drugega, kot poučevati vzgojne predmete ali tudi to sem že slišala, lahko vzg. samo asistira in čuva otroke. Vendar se meni zdi, da je predvsem od človeka samega odvisno, kako se bo postavil zase in kaj bo dopustil, da počno z njim. No, z nekaterimi res ne prideš nikamor, ampak hočem ti povedat, da smo ljduje po naravi čudaški. Še bolj čudaško se mi zdi, da v sloveniji še vedno največ velja diploma. Ni važno, kako in koliko delaš, ampak samo en listek papirja. Listek, ki ne pove nič o tem, kaj ti znaš, saj je večina naših fakultet takih, da jih lahko naredi vsakdo, ki ima malo zicledra. Ne rečem npr. srednja vzgojiteljska šole - ta je resnično proizvajala vedno krasne vzgojitelje, ker je ogromno praktičnih reči učila. Ampak faksi pa pač ne povedo nič o tem, kako dobro delaš. Žal, pri nas ne. Ampak od tega je odvisna plača. In ker pri nas zelo šparamo, nočemo imeti izobraženih ljudi, ki bi pazili naše otroke (logično, tudi iz vidika, koliko ti res šola da). Minister hoče celo znižat najvišjo potrebno izobrazbo, če ste že slišale. To pomeni, da ne bo nič drugače, kot je sedaj. Lahko bo imela pomočnica še toliko fakultet narejenih, plačana bo po srednješolski izobrazbi. Meni se to sicer zdi obupno nesramno - o tem sem že tukaj na forumu pisala. Pa od vzg. hočejo zahtevati samo višjo šolo in bi jih tudi plačevali tako, čeprav bi imele visoko šolo narejeno - to je predlog zakona. Se pravi bi jim znižali plače. Se mi zdi, da bi jim pomočnice to malce privoščile (o tem sem prej govorila, kot o slovenski nevoščljivosti) - to se mi tudi zdi grdo, ker namesto da bi skupaj stopile in se borile za skupno večje plače in boljše pogoje, se ukvarjate s primerjavami. štekaš, sistem je zanič. Ve bi morale biti frendice, namesto da se obtožujete in se primerjate. Edino tako bi kaj dosegle. Še enkrat - pomočnice so slabo vrednotene, to ni prav.
|
|
|
|