Amoss
|
IZVIRNO SPOROČILO: Arwenko Veš kak je...v povprečju ti pri trenutni ceni rodovniškega 2 mladiča v leglu poberejo čisti stroški. Se pravi "dobiček" v narekovajih je šele pri tretjem prodanem. Zakaj pa narekovaji...to je namreč pri predvidevanju, da je vse ok, da ni pri kotitivi nobenih zapletov in da vse teče bolj ali manj gladko. In pol pri pasmi kot je višavec, ki že ima itak v povprečju samo 3-4 mladiče nimaš kaj ekstra za pričakovat. Jaz konretno sem imela do zdaj veliko smolo...to je moje četrto leglo in do zdaj bo edino od katerega bo res nekaj ostalo oziroma mi bo pokrilo izgube za nazaj. Z isto psico sem namreč imela leglo pred dobrim letom dni, samo 1 mladič, urgentni carski rez ob 2.30 ponoči (samo ta je stal 500 eur), vsi ostali stroški, oskrba, cepljenje, plačilo skoka, itd, pa so ostali. Stroškov sem tako imela za 1500 eur, prodala pa enega mladiča za 800, se pravi 700 minusa. Pa še nekaj je, če bi si šla obračunat svoje in moževe ure dela po samo recimo 3 eur na uro (tolko recimo dobijo študentje skorajda minimalno) potem tega nikoli nebi šla počet. Imet mladiče doma in jih oskrbovat, socializirat in se dejansko z njimi ukvarjat je praktično še ena služba zraven za 2 meseca in tvoje delo ni plačano nič, ljudje pa so ti potem še fauš, če ti pri kakšnem leglu kakšnih 500 eur ostane - ki pa jih itak vložiš spet nazaj v svoje odrasle pse. In zdaj se sprašujete zakaj so nekateri mladiči pa lahko tako poceni...dela se na masi, namesto na kvaliteti, ustrezne oskrbe skorajda ni, komaj če jim privoščijo cepljenje, pa še to ponarejajo nalepke raje, psice imajo legla 2x na leto, kar je celo po zakonu prepovedano, hrana, najbolj poceni iz črpalke, o ukvarjanju, socializaciji, se pravi tistemu času vloženem pa sploh ne moremo govorit, ker tega ni. Zjutraj in zvečer jim dajo posodo v pesjak in that's it. Sam rodovnik, papir ne stane skoraj nič, nazadnje je bila cena 17 eur - stane pa tisto kar rabiš prej, zdravstveno pregledane pse, telesne ocene, pregled legla od vzrejnega referenta, itd. SKratka ni vse tak rožnato kot se zdi, psica skoti mladiče, jih spravi gor, ti jih pa prodaš in mastno zaslužiš. Kje pa so vsi tisti trenutki, ko nastanejo zapleti, ko ti mladiči poginjajo med kotitvijo, ko je treba bit babica in porodničar, ko mladiči ne sesajo in jih je treba hranit vsaki 2 uri po inekciji, da preživijo, tisto pa marsikdo spregleda. Arwenko pod to pa se podpišem!Ljudje mislijo da jaz se kopam v denarju, v resnici pa še svoj denar ki ga zaslužim v službi porabim bolj ali manj za pse.