zaspancek1
|
No, jaz sem ena tistih poskusnih zajckov, ki je letos rodila z ultivo. V LJ porodnisnici zal sploh kaksne druge moznosti niti bilo na voljo (ce izvzamemo plin, po katerem mi je bilo se bolj slabo, kot ze tako ali tako celo nosecnost), o epiduralni sem samo sanjala :-( ... Skratka - ultiva je bila pravi balzam pri 12 urnem rojevanju. Res, da je bilo takoj ocitno, da osebje tudi slucajno ni naklonjeno temu oz. kakrsnimkoli nacinom lajsanja bolecin (nikoli ne bom pozabila tistega zacudenega pogleda babice ob vprasanju, ce bom lahko dobila kaj proti bolecinam, ce bom rodila v dopoldanskem casu ). No po vztrajanju in drugi babici sem ultivo (moja zelja je bila sicer epiduralna - samo pobozna, zal ) le dobila. Moram priznati, da si ne predstavljam, kako bi sicer potekal porod in kako bi zdrzala toliko casa. Bilo je dalec od tega, da me ne bi bolelo. Kje pa! Sploh, ker je babica tako zelooo sparala z doziranjem in bila tako zelooo radodarna z umetnimi popadki (ker pac ni imela izkusenj s tem), proti koncu pa so mi jo precej hitro odklopili. Anasteziologinja mi je po porodu rekla, da bi jo lahko imela se skoraj eno uro ...V galvnem, vsaj malenkost mi je omilila tiste dooolge ure in dolge popadke, da sem imela na koncu se energijo in rodila brez pomoci v stilu obesanja na trebuh... Tudi posledic ni bilo nobenih. Mali je bil precej zivahen , jaz pa sem bila ze ene pol ure po porodu precej bolje, kot prej celo nosecnost (koncno je bilo konec vseh tistih mucnih slabosti in bruhanja!!!). Ce bi se se enkrat odlocala, bi se definitivno se enkrat za (seveda, ce ne bi bilo moznosti EA). Tako je bila babica pri meni ves cas in nadzirala ctg, pritisk, nasicenost s kisikom..., kar sicer ni ravno praksa. Zanimivo pa je, da pa tisti mocni analgetik v zilo, ki ga vecina porodnic dobi, in po katerem so pa res vse cisto out, pa ni nobenega problema dobit. Celo same babice ga lahko dajejo. Potem pa se obesajo po trebuhu, ker porodnice niso sposobne sodelovat. Tudi jaz se strinjam, da pri nas rojevamo kot v srednjem veku! In ceprav npr. pri odrezanem prstu ali pa zlomljeni nogi tudi zelo boli, nobenemu ne pade na pamet, da bi cloveka pustil, da se muci. Pa ceprav je bolecina cisto nekaj naravnega. A ne? Tudi tisti argument, da si po porodu nagrajen z malo bebico...a ce te ne boli, pa nisi? Skratka, naslednjic upam, da bomo prisli kam dlje, kot do LJ porodnisnice ali pa bo vsaj moznost EA, sicer bomo pa morali se pocakat par sto let....ker resnicno ne cutim nobene potrebe po nesmiselnem mucenju. lp
|