Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
| Stran: [1] |
Uporabnik | |
|
|
torta/pecivo naredi 'kupolo' 31.12.2008 10:05:21
|
|
|
|
Felicita
|
Za en nasvet bi prosila izkušene kuharice. namreč, z mojim bova spet pekla, pa bova delala torto. imava silikonast okrogel pekač za torte, ampak karkoli nardiva, pecivo oz. biskvit za torto dobi obliko kupole (torej na sredi je še enkrat večja kot ob robovih). in to take velike kupole, da se je ne da okrog obrnit, ker drugače 'zgubi ravnotežje'. zanima me, kako se temu izognit, torej da pecivo naredi 'kupolo'?
Accept certain inalienable truths: prices will rise, politicians will philander, you too will get old. And when you do you’ll fantasize that when you were young prices were reasonable, politicians were noble and children respected their elders.
|
|
|
|
RE: torta/pecivo naredi 'kupolo' 31.12.2008 10:13:02
|
|
|
|
Andra
|
kupiš drug pekač in tažave so rešene....
|
|
|
|
RE: torta/pecivo naredi 'kupolo' 31.12.2008 10:14:46
|
|
|
|
higuys
|
joj...za hec...dajta jo v navaden pekač. Če se testo v sredi dviga data mogoče preveč pecilnega v testo, če se udre je preveč sladkorja... Kako narediš biskvit?
|
|
|
|
RE: torta/pecivo naredi 'kupolo' 31.12.2008 10:15:59
|
|
|
|
Mišni
|
Mogoče data preveč pecilnega praška. Meni se tudi včasih tako naredi. V skrajnem primeru lahko tisto odrežeš proč. Potem pa iz tistega proč odrezanega testa lahko narediš še eno sladico. Npr. ga naražeš na kočke, daš v skledo, dodaš gozdne sadeže (odmrznjene) in stepeno sladko smetano ter vse skupaj zmešaš. To je super dobra sladica.
|
|
RE: torta/pecivo naredi 'kupolo' 31.12.2008 10:17:50
|
|
|
|
zvesta
|
Problem je v temperaturi pečice. In v tem, s čem namažeš pekač. Poskusi zvišat/znižat temperaturo in opazuj dvigovanje. Trenutno se ne spomnim kaj je za kaj. Ker pri eni temperaturi raste pecivo samo na sredini, pri drugi pa samo ob robovih.
|
|
|
|
RE: torta/pecivo naredi 'kupolo' 31.12.2008 10:19:51
|
|
|
|
Mišni
|
IZVIRNO SPOROČILO: zvesta Problem je v temperaturi pečice. In v tem, s čem namažeš pekač. Poskusi zvišat/znižat temperaturo in opazuj dvigovanje. Trenutno se ne spomnim kaj je za kaj. Ker pri eni temperaturi raste pecivo samo na sredini, pri drugi pa samo ob robovih. Svašta. To pa prvič slišim. Če zdaj pomislim ... zadnjič sem dala na 160 in ni bilo kupule. Potem sem še enkrat pekla, sem dala na 180, je pa bila kupolo. Mogoče bo pa tole držalo. Zanimivo.
|
|
RE: torta/pecivo naredi 'kupolo' 31.12.2008 10:20:49
|
|
|
|
zvesta
|
Ravno iščem v katerem receptu sem dobila ta nasvet.
|
|
|
|
RE: torta/pecivo naredi 'kupolo' 31.12.2008 10:21:07
|
|
|
|
higuys
|
IZVIRNO SPOROČILO: zvesta Problem je v temperaturi pečice. In v tem, s čem namažeš pekač. Poskusi zvišat/znižat temperaturo in opazuj dvigovanje. Trenutno se ne spomnim kaj je za kaj. Ker pri eni temperaturi raste pecivo samo na sredini, pri drugi pa samo ob robovih. ne vem ...mislim , da temperatura ne vpliva na dvig
|
|
|
|
RE: torta/pecivo naredi 'kupolo' 31.12.2008 10:24:14
|
|
|
|
Mišni
|
IZVIRNO SPOROČILO: higuys IZVIRNO SPOROČILO: zvesta Problem je v temperaturi pečice. In v tem, s čem namažeš pekač. Poskusi zvišat/znižat temperaturo in opazuj dvigovanje. Trenutno se ne spomnim kaj je za kaj. Ker pri eni temperaturi raste pecivo samo na sredini, pri drugi pa samo ob robovih. ne vem ...mislim , da temperatura ne vpliva na dvig Higujs, po mojih izkušnjah zadnjih dveh pečenj pa. Prej pa tudi o tem nisem imela pojma, največkrat mi je ratala kupola. Zadnjič sem pa prvič pekla na 160, prej vedno na 180, se mi pa ni. Tako da čisto možno, da je nekaj na tem. Ful dobro vedeti tole. Jaz sem čisto navdušena. Kot mis Piggy.
|
|
RE: torta/pecivo naredi 'kupolo' 31.12.2008 10:28:37
|
|
|
|
zvesta
|
Evo, našla nekaj, ampak ni od tam, kjer sem jaz to prebrala: Tudi meni se je to dogajalo. V ogreti pečici se mi je prehitro naredila skorjica na testu in se zato ni moglo dobro dvigniti (narasti) ali pa je naraslo samo na sredini in včasih celo počilo. Sedaj dajem biskvit v hladno pečico (ventilatorsko) in postopno dvigujem temperaturo na 10 min : 50°C ,100°C , 150°C (lahko tudi drugače) in do konca na 160°C ali 170°C. Važno pa je tudi, da ne namažeš obodov modela v katerem pečeš! Tak namaz namreč zadržuje dvigovanje testa v modelu! Poizkusi, mora Ti uspeti!
|
|
|
|
RE: torta/pecivo naredi 'kupolo' 31.12.2008 10:30:23
|
|
|
|
zvesta
|
Drugače pa debata na to temo: KLIK
|
|
|
|
RE: torta/pecivo naredi 'kupolo' 31.12.2008 10:33:00
|
|
|
|
higuys
|
Ne vem, meni je kupola ratala enkrat - ko sem delala orehov biskvit in sem si razlagala , da je to ravno zaradi orehov. Vedno pečem na 160 - mogoče res zato rata v redu.. Navdušena sem tudi jaz ...kot Kermit.
|
|
|
|
RE: torta/pecivo naredi 'kupolo' 31.12.2008 10:34:03
|
|
|
|
zvesta
|
Pridne ste, Mupetki, pridni....
|
|
|
|
RE: torta/pecivo naredi 'kupolo' 31.12.2008 10:35:19
|
|
|
|
ajataja
|
veliko pečem torte ,tudi za druge pa mi biskvit vedno uspe.pečem v ogreti pečeci na 180 pa ni nič narobe.Modelčke imam teflonske in največ je odvisno od zmesi ki jo narediš.Kako pa narediš?
|
|
|
|
RE: torta/pecivo naredi 'kupolo' 31.12.2008 13:42:21
|
|
|
|
Čupka
|
Tudi jaz veliko pečem torte. Model teflonski. Cel model namažem z maslom in nato oblečem v peki papir (tudi obod!). Pečem pri temperaturi 175 stopinj. Pecilnega prška na 4 jajca pol žličke (premer modela 24 cm), na 8 jajc celo žličko (premer modela 28cm). Nikoli še nisem imela kupole na biskvitu.
|
|
|
|
RE: torta/pecivo naredi 'kupolo' 31.12.2008 13:51:33
|
|
|
|
Felicita
|
punce, hvala za odgovore. delala bom nutela torto (iz kul slo) in do zdej se mi je vedno to naredilo, torej v siliknonskem ali navadnem pekaču, namazanem ali ne... bom poskusila z manj pecilnega in z nižjo temperaturo sicer mi to načelno ni problem, me še vsi sprašujejo, kako mi uspe tako lepo kupolasto torto narest... sam ker vem da se jo da tudi lepo 'valjasto' (torej oglato) narest, bi rada da mi enkrat rata kot je treba. poročam, kako rata
Accept certain inalienable truths: prices will rise, politicians will philander, you too will get old. And when you do you’ll fantasize that when you were young prices were reasonable, politicians were noble and children respected their elders.
|
|
|
|
RE: torta/pecivo naredi 'kupolo' 31.12.2008 17:20:31
|
|
|
|
Felicita
|
evo, torta se hladi na balkonu, ampak je šla spet gor upoštevala sem večino nasvetov, tut tiste s kulslo, pa ni blo nič bolš... mislm da je res kriv pekač no, torta je drugač dobra, vsaj to
|
|
|
|
RE: torta/pecivo naredi 'kupolo' 31.12.2008 18:24:04
|
|
|
|
Mišni
|
Jaz sem zadnjič, ko mi 1. ni ratalo kupolasto, poleg nižje temperature dala tudi več sladkorja. Mogoče je pa to potem to.
|
| Stran: [1] |
Najbolj brane vsebine v rubriki Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcuMarjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...
Zadnje s foruma
Za doječe matere.
пеперутка16
Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?