|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Nujno
19.5.2008 21:46:49   
vesel
IZVIRNO SPOROČILO: Ankica

Kaj je s tabo narobe? Čisto nič. Želiš si tega, kar si želi čisto vsak otrok od svojih staršev: podporo, občutek sprejetosti, ljubljenosti, zaželjenosti. In manj ko ima nekdo tega, bolj se bo grebel, da bi to dobil, pa čeprav  starš tega ni sposoben dat. Nisi kriva ti, ni kriva tvoja sestra, niti mama, oče je tak kot je, očitno čustveno nedostopen, sebičen, vi pa ste za njega tam bolj za to, da ga ovirate pri njegovem življenju očitno. Žal user posted image
Ni point v temu, da moraš ti nekaj njemu dokazat, da si mogoče pa le zaslužiš malo njegove pozornosti in spobude, mogoče objem ali kakšenkoli dokaz, da te ima rad, niti ni tu point v denarju, dediščini, kolikor razumam, poanta je v temu, da oče ne razume, kako fajn, sposobno hčer ima, v kakšno fajn žensko je odrasla. Če kdo, bi se moral on tebi dokazovat in ne ti njemu. In si ne zasluži, da te ima sploh v sorodstvu.

Jaz ne vem, če ne bi v takem primeru celo sama hotela se njemu odpovedat kot očetu, če se to pravno sploh da, seveda. V vsakem primeru pa bi se odpovedala vsakemu stiku in dediščini Če me ne bi ibl sposoben sprejeti takšno kot sem oz. bi me imel celo za nekaj, kar mu je napoto, potem si ne zasluži imeti stikov z mano.

BTW, za admine: Mogoče bi bilo fajn, če bi na forumu Družina in partnerski odnosi spet uvedli anonimnost, se mi zdi, da bi kar prav prišla, kjub nekaterim uporabnikom, ki to zlorabljajo. Več se mi zdi, da je takih, ki res rabijo kakšen nasvet.

Se čisto strinjam z Ankico! 

druzina je zame vse!!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 26
19.5.2008 21:49:50   
lelaval

Volga

Objave: 1710
Status: odsoten Zdej se je pa pred kratkim odločil da bo hišo prodal in meni in sestri kao dal pol pol-mama je takoj podpisala pooblastilo in on nam pravi da če hočemo midve da se ta hiša proda da gremo z njim k notarju v sredo, da nas razdedini-da se odpovemo nujnemu deležu, ki naj bi nama pripadel, ko njega ne bo več

Ne, jaz se dediščini ne bi odpovedala. Bi se včasih, zdaj pa, ko poznam sodelavko, ki je drugače tudi pravnica, pa od mojega teta je pravnica, prav za dedne zadeve, in po tem, kar sta mi povedali, ko sem jaz potreboala pomoč, se ne bi. Ker, kar ti pripada, ti pripada. Morda sploh ne veste, kaj vse bi pripadalo k nujnemu deležu? Moslim, kaj vse on ima in bi se potem delilo med otroke. Zdaj, če imate kje živeti, tako ti, sestra kot tudi mama, lepo čakajte, kaj se bo iz zadeve izcimilo, mislim, čez leta. Če ste do zdaj lahko živele brez njegovega denarja, boste tudi naprej lahko. Jaz mu ne bi dala tega zadoščenja, da bi še enkrat psihično zmagal nad mano s tem, da bi se odpovedala dedovanju. Je pa možakar malce bolan, ampak to ni tvoja stvar, četudi je tvoj oče. Če se drugje in z drugimi bolj epočuti kot s primarno družino, tudi prav. Ti svojo družino imaš, mami stojte ob strani, za sestro pa upam, da je tudi poskrbljeno. Dvigni glavo in ne se mu dat teptat.

Se popolnoma strinjam z Volgo - prav tako z njenim naslednjim postom.
In nikakor ne podpisuj nobenih listin, da se odpoveš dediščini.
Jaz sem se 2x odpovedala - sicer v korist mami, a v teh letih, kot sem sedaj, pa tega ne bi nikoli več naredila.

V življenju sta nam dani 2 čaši, sladka in grenka: vsi moramo izpiti obe, življenje pa nam obe čaši toči nepredvidljivo.

(odgovor članu Volga)
Neposredna povezava do sporočila: 27
20.5.2008 0:17:28   
massylou
Jaz nimam stikov z očetom, od približno 4. leta naprej. No, lažem, sem ga vidla kake 5x, tako da vsaj vem, kako izgleda na zunaj. In nazadnje sem ga (kake 12 let nazaj) zasačila, kako mi krade iz pisalne mize. user posted image

Zakaj nimam stikov? Ker nekateri ljudje pač niso normalni. Dobesedno. In moj oče je (na žalost) tak. In ker nas je mama, na srečo, zaščitila pred njim.
Pa mi ni hudega, čeprav se mi ponekod pozna vzgoja brez moške roke in pomanjkanje očetove ljubezni in potrditve. Ampak raje to, kot druge neprimernosti, ki bi jih bila sicer dnevno deležna od slabega očeta.

Razumem tvoja občutja in stiske. Razumem tudi dilemo. Nič ni narobe s tabo, brez skrbi. Mogoče probaj na situacijo pogledat, kot bi bil film z glavnimi junaki vaše družine. Objektivno. Potem se pa zamisli, kdo je Bad-guy, s kom bi držala in kaj bi komu svetovala. Torej, kako bi se film po tvoje moral končati. In kako bi bilo obče prav, da bi se.

Vanj ne rabiš rinit, toliko ti že lahko svetujem, ker bo enostransko, še več energije ti bo pobral in te izčrpal, tako psihično, kot čustveno, pobral ti bo dostojanstvo. Nič ni narobe z zdravo distanco, mešano z vljudnostjo in bontonom. Uporabiš jih lahko v odnosu do njega. Kot sem uspela razbrati, so njemu važnejši €, kot dobri odnosi z vami. Meni bi to nekaj povedalo.
Izgleda, da ima precej opore drugje, da tako smelo ravna, brez slabe vesti. Ve 3 pa trenutno rabite druga drugo, ne njega.

Dediščina? Vsedi se z mamo in sestro. Prisluhnite si in se odkrito pogovorite. Naredite, kot bo najbolje za vas, ne zanj, ker on je zase že lepo poskrbel. So pa stvari, ki nam pripadajo. Torej? Kar samozavestno.

Čustva, voljo in pozitivno energijo pa hrani za tistega, ki bo to rad sprejel in ti  bo tudi pripravljen vračati.

< Sporočilo je popravil massylou -- 20.5.2008 0:20:27 >

(odgovor članu lelaval)
Neposredna povezava do sporočila: 28
20.5.2008 7:37:32   
Rožica I
Večkrat sem že prebrala, če ne vemo, kako reagirati, se postavimo v položaj, da je recimo tvoja hčera v tej poziciji- kaj bi ji svetovala?!

Ne rabiš razmišljat, da je dediščina zate, jo bodo imeli pa tvoji otroci.

In, kot sama praviš, da resno razmišljaš o psihologu- kar obišči ga, nimaš kaj izgubiti. Lahko ti le malo razjasni in razčisti misli, ker sama si čustveno vpletena in takrat je težko razmišljat realno.
Držim pesti zate, da se čimprej distanciraš od očeta. Imaš pa vseeno srečo, da imaš druge ljubeče ljudi okoli sebe user posted image .

< Sporočilo je popravil Rožica I -- 20.5.2008 7:41:38 >

ROŽICA

(odgovor članu massylou)
Neposredna povezava do sporočila: 29
20.5.2008 8:10:33   
Lolypop
Moj tudi nima stika z očetom, niti s sestro. U bistvu je normalno zaživel šele ko je popolnoma prekinu stike z njima. Zdaj je tolk rešu pr sebi, da ko ju vidi ne občuti popolnoma nič.
Eni ljudje so nepopravljivi egoisti, in takih se je boljše izogibat.
Moje mnenje - živi svoje življenje, očeta pa pusti pri miru, ker te bo samo še bolj prizadel in ti bo samo še huje.

Carpe diem.

(odgovor članu mika)
Neposredna povezava do sporočila: 30
20.5.2008 8:30:50   
sneguljčica
Od mojega oče je stike z otroki prekinil že ko so bili mlajši. Potem jih je malo "napumpala" še mama in stari starši, da je prišlo do tega, da se niti videli niso niti imeli nobenega stika. Pred nekaj časa je neka teta, ki dela na takem delovnem mestu, prinesla listino, s katero se njegov oče odpoveduje vsemu kar mu pripada, ker je babica vse premoženje prepisala na neke druge sorodnike. Danes, ko ga moj sreča, ga niti ne pozdravi. Pravi, da če želi, naj on pride do njega.

(odgovor članu Lolypop)
Neposredna povezava do sporočila: 31
20.5.2008 9:24:23   
Ženkica
IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen

Dejstvo je da si pa morda on res tega ne zasluži in da si moram priznati da je pač tako. A pozna kdo koga, ki nima stikov z starši ali z enim od njih?
Zraven njega postanem živ čustven invalid in tega preprosto ne morem več-a po drugi strani pa ne morem niti prekrižat vse odnose.

Da te potolažim; jaz nimam stikov s svojim očetom - že nekaj let. Dokler sem bila še doma me je non stop maltretiral (verbalno), cela familija se mu je morala non stop podrejat, non stop sem bila živčna, tudi moja mami je bila že praktično totalna živčna razvalina; pa sem odrasla, potegnila črto (tudi mami se je KONČNO ločila) in prekinila stike; kar tako, nisem se več odzivala na telefonske klice ipd. Vedno ko je klical sem samo poslušala kako se ima on, kaj vse ima on, skratka ali je jamral ali se na veliko hvalil - nikoli pa me ni znal vprašat kako se imam jaz. Se spomnim, da je še na pogrebu, točno ob grobu mojega dedka težil, naj ga kaj pokličem user posted image ; želel je pač izkoristit mojo takratno čustveno šibkost - vendar mu ni uspelo.
Skratka, ne sekiraj se; biti starš ni samo darovati spermo oz. roditi, potrebno je še marsikaj več in to eni pač enostavno niso sposobno ali ne znajo.
Jaz sem sedaj umirjena in srečna, še bolj pa je skulirana moja mami.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 32
20.5.2008 10:39:37   
Detece
Na to pa moram odgovoriti, nisem pa brala drugih odgovorov. Ne jaz z njim nebi imela stikov. S svojim očetom jih nimam od svojega 19 leta, ko me je postavil na cesto. Jaz imam sama pri sebi razčiščeno, da sama za to nisem kriva. Staršev si žal ne moremo izbirati. Sem menja da dokler boš z njm imela stike, boš vedno trpela ti, ker do njega nekaj čutiš, on do tebe in sestre pa ne, in to te bo razžiralo. Najprej moraš sama s sabo stvari "razpucati" in ga nato enostavno izbrisati. Kaj pa imaš v bistvu od njega?? Predvidevam, da nič. Torej kaj boš izgubila? Nič. Lahko le pridobiš. To je moje mnenje, na podlagi mojih izkušenj. Upam, da zadevo rešiš. lp

(odgovor članu mika)
Neposredna povezava do sporočila: 33
20.5.2008 12:35:48   
tanikaa
Jaz bi se kar podpisala pod Volgine poste. Pod vse štiri.

Je** se mi za vse in vsakogar.

(odgovor članu Detece)
Neposredna povezava do sporočila: 34
20.5.2008 12:43:33   
Anonimen
Tudi jaz se povsem strinjam z Volgo z vsemi njenimi odgovori. Ker imam tudi sama podoben primer vem, da je hudo, ampak žal, moramo se sprijazniti, da taki starši obstajajo in da jih imamo mi. Predvsem pa ti svetujem, misliš nase, na mami in na sestro.  Pošiljam ti user posted image

(odgovor članu tanikaa)
  Neposredna povezava do sporočila: 35
20.5.2008 12:43:36   
Volga
IZVIRNO SPOROČILO: tanikaa

A ne ga srat.

(odgovor članu tanikaa)
Neposredna povezava do sporočila: 36
20.5.2008 12:44:01   
Anonimen

Tudi jaz se povsem strinjam z Volgo z vsemi njenimi odgovori. Ker imam tudi sama podoben primer vem, da je hudo, ampak žal, moramo se sprijazniti, da taki starši obstajajo in da jih imamo mi. Predvsem pa ti svetujem, da misliš nase, na mami in na sestro.  Pošiljam ti user posted image

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 37
20.5.2008 12:54:48   
tanikaa
IZVIRNO SPOROČILO: Volga

IZVIRNO SPOROČILO: tanikaa

A ne ga srat.

Saj bi, pa ne morem.

Je** se mi za vse in vsakogar.

(odgovor članu Volga)
Neposredna povezava do sporočila: 38
20.5.2008 17:15:31   
Gina
IZVIRNO SPOROČILO: Mič II

Nic ni narobe s tabo...mogoce le to, da si predobra in hoces ostati normalna medtem ko so drugi, konkretno oce ze pobezljali.

Jaz ne bi sla z njim k notarju...za tistih 20.000€? Bo mislil, da je "placal" vse svoje grehe za nazaj? Ali to celo prodajal kot svojo dobroto? Pa kaj se. Ce nujno ne rabis denarja za osnovno prezivetje, pozabi.

Se strinjam. Oče te bo hipotetično lahko spoštoval zgolj in edino takrat, ko se boš postavila zase. Ti se pa ne postavljaš zase, ponižuješ se pred njim. In odpovedat se dediščini zato, ker on s tabo grdo ravna, je bedarija. Odpoveš se dediščini čist komot za nekoga, ki je ves čas prijazen, dober in si od njega že tako ali tako veliko imel. Recimo komot se odpoveš dediščini od mame, če bi ona tako želela. To bi bilo meni smiselno. Če pa s tabo nekdo grdo ravna, pa ga boš nagrajeval še s tem, da mu vse, kar bi ti po zakonu moral dati, šenkaš za nagrado - halo, a si resna - poleg tega ne verjamem, da je kakšna hiša kjerkoli v slo, četudi je podrtija, vredna samo 20.000. Zemlje za ta denar ne dobiš nikjer, kaj šele bajte. Nategnit te hoče, ti bi bila pa "dobra" do njega. Ne moreš si kupit njegove ljubezni z odpovedjo dediščini, niti ne moreš najbrž čisto proč od njega. Težko kdo ne razmišlja o krivici, ki se mu dogaja v zvezi s straši, celo če prekine vse stike, celo če prekine vse materialne stike, kot misliš ti storiti, mu nikdar ni niti boljše, niti vseeno, vedno čuti hudo grenkobo zraven misli o tem človeku. Kdaj bo tebi boljše? Ne ko boš prekinila. Ne, ne. To ne pomaga dolgoročno čisto nič. Ko se mu ne boš več pustila. Ko se boš postavila zase, te bo spoštoval. Prej te ne more. Nekateri deci cenijo ljudi po "moči". Mnogo njih. Žal. Ne bodi več ustrežljiva punčka, zahtevaj reči zase. Lahko čisto mirno, ampak zelo odločno, samo ne pusti se. Mej se no malo rada. Tudi če te fotr nima. Raje te bo imel, če se boš imela sama rada, pa če mu boš pokazala, da je samo njegov problem, če si namenoma misli kaj narediti- takrat te ne bo več s tem izsiljeval. A veš kako grdo je, da te s tem čustveno izsiljuje, pa še čist nič se mu ne smiliš, brigaš ga ti. Samo res moraš odgovornost za njegov lajf preložiti nanj. Vedet moraš, da nikdar in pod nobenim pogojem ne moreš biti ti odgovorna, če se njemu kaj zgodi. On ima svojo glavo in dela, kar mu paše. Četudi bi se odločil samomor naredit, je to njegov problem. Ne moreš biti ti kriva za te reči. Sam je dogovoren zase. Nisi njegova mama. Ej, punca, čist nič se ne maraš.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 39
20.5.2008 20:04:38   
Anonimen
Ker anonimna tu ne more biti anonimna, ob javlja svoj odgovor tukaj: http://www.ringaraja.net/forum/tm.asp?m=2779910&mpage=2&#2784705

(odgovor članu Gina)
  Neposredna povezava do sporočila: 40
20.5.2008 20:26:22   
Anonimen
Anonimna, ne vem, če si gledala filma  "Njeni starši" in "Njegovi starši". Tam tast bodočemu zetu neprestano ponavlja, da mora zet priti v "tastov krog zaupanja", ker on ve, kaj je dobro za njegovo punčko. In zet se mora ves čas dokazovati temu tastu, ta pa itak nikoli ni bil zadovoljen in je imel vedno nove ideje. Dokler enkrat zet ni uvidel, da mora tastu odvzeti moč in to je naredil tako, da je ustanovil svoj "krog zaupanja", tastu da jasno vedet, da se bo moral on  njemu dokazovat.
In podobno je tudi v tvoji situaciji: tvoj oče (in po pravici povedano si tega naziva ne zasluži) ima nadzor nad tabo, ima moč, ki si ji jo je pridobival dolga leta in dlje ko to traja, močnejša je ta moč. Ti pa se skušaš na vsak način dokazat pred njim, ampak a veš, lahko se mečeš na trepalnice, pa bo v tebi še vedno iskal najslabše. Le kakšen starš to počne svojemu otroku user posted image user posted image user posted image ?
Sama pri sebi moraš priti do sklepa, da nisi dolžna skrbeti za očeta, za njegovo življenje in sama moraš ugotoviti, da se ti zaradi tega ni treba prav nič sekirat in imeti slabo vest. Ker tudi to izhaja iz tega nasilnega odnosa, izvajanja nadmoči nad tabo - to je cilj očeta, da te vedno znova ponižuje in v tebi zatira občutke lastne vrednosti, spoštovanja, ljubezni do sebe. On je tisti, ki s svojimi dejanji hoče v tebi prebuditi slabo vest, ponižnost, samo zato, da bi se on dobro počutil.
Reči moraš ne. "Ti kar vpij, me ne gane več. Tvoji izbruhi jeze, žaljenja samo kažejo, kako žalosten, bolan, zakompleksan človek si. Ne povedo nič o meni. In bolj ko vpiješ, bolj žalosten si videti, bolj se mi smiliš... In smiliš se mi, ker v sebi ne zmoreš toliko človečnosti, da bi videl, kakšni čudoviti hčerki imaš. Ker ne zmoreš toliko  ljubezni do sebe, da bi lahko užival v življenju in družbi svojih otrok..." Nekaj takega. Ni se treba tebi sekirat za njegovo obnašanje, on se mora. In on je tisti, ki mora priti v krog zaupanja. Sama si mu dala že neskončno možnosti, je kakšno sprejel? Zdaj je čas, da se on potrudi in naredi prvi korak.
Pa srečno.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 41
20.5.2008 22:40:41   
Anonimen
Mater, sta obe dobro napisali. Samo to bi še rekla anonimni; otrok ni nikoli kriv. Starši so odgovorni za otroke. Žal pa otroci, kar je narobe, samodejno prevzemajo krivdo nase. In tako si jo ti prevzela. Manipulira s tabo, ker ve, da te lahko s tem nosi. Kar se pa tiče njega, je pa on polnoletna oseba z lastnim razumom, dela kar hoče. In ti tukaj nisi niti najmanj kriva. Jaz bi ti svetovala, da bi šla na psihoterapijo. Kar se pa tiče dediščine sem pa tudi jaz prepričana, da te hoče samo nategnit (oprostite izrazu). Ti za njega ne boš nič bolj dobra, če boš to naredila, samo sebe boš zafrknila. V tvojem primeru MORAŠ razmišljati tako; Adijo dobrota, vzemi tisto, kar je prav in kar ti pripada. Sicer sem pa isto povedala, kar so že pred mano.

< Sporočilo je popravil decembrka -- 20.5.2008 22:41:10 >

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 42
21.5.2008 9:14:20   
Anonimen
Joj, se opravičujem , zgoraj sem dala napačno povezavo, sem šele sedaj opazila. Ta bo prava (avtorica odogovarja na spolnosti):

http://www.ringaraja.net/forum/tm.asp?m=2782483&mpage=1&#2787412

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 43
21.5.2008 9:27:07   
Mišni
Ne, če je slučajno en "bolnik" tvoj biološki oče, še ni treba imeti stikov z njim. Kdor ti v življenju želi in dela slabo, čimdlje od njega.

Kar se tiče dediščine, bi šla jaz po zakonih. Kar ti pripada, ti pripada, kar ti ne, ti ne. S tem se sploh ne bi ukvarjala. In z njim tudi ne.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 44
21.5.2008 9:44:42   
fionaP
Se pravi, ti se boš vnaprej odpovedala nujnemu deležu, potem pa ti bo oče dal polovico denarja od hiše? Si prepričana?
Le glej, da ne boš podpisala, potem pa si bo on premislil glede denarja. In se boš popolnoma obrisala pod nosom za karkoli... Ne biti naivna.

(odgovor članu Mišni)
Neposredna povezava do sporočila: 45
21.5.2008 10:18:37   
mika
Le glej, da ne boš podpisala, potem pa si bo on premislil glede denarja. In se boš popolnoma obrisala pod nosom za karkoli... Ne biti naivna.

točno to. proda hišo in odmagli z denarjem. sej ga lahko tožiš, samo itak že veš, kako je iskat  pravico na sodišču .

(odgovor članu fionaP)
Neposredna povezava do sporočila: 46
21.5.2008 10:27:48   
smigli
Se strinjam s predhodnicami. S tabo ni nič narobe. Sam ne se mu pustit še dodatno ponižati, to kar sedaj zahteva od tebe pa je sam še eno dodatno PONIŽANJE! Na tvojem mestu mu ne bi delala te usluge in bi se borila za dediščino, tako da niakor ne podpisuj ničesar. Mislim da ti je dal že dovolj dokazov, da te ni vreden.

(odgovor članu mika)
Neposredna povezava do sporočila: 47
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Pojdi na:

Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Učenje skozi igro: Zakaj je igra najboljša...
Učenje skozi igro omogoča otrokom naraven razvoj, izboljšuje njihove kognitivne, socialne in čustvene veščine. Otroci se...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?