Natasa-6
|
Naši so stari 4 leta, 2 leti in 6 mesecev, prva je bila alergična na mleko in jajca, kakšno leto lahko že vse je, drugi je bil alergičen na mleko, jajca in pšenico, mleko in pšenico že lahko je, tretjega še nismo testirali, je pa najverjetne tudi alergičen, saj smo imeli težave s kožo, po strohi dieti brez mleka, jajc, pšenice in soje (moji, ker dojim), se je povsem izboljšalo. Prilagam nekaj idej, kaj smo in še vedno kuhamo pri nas. Kruh v glavnem pečemo sami, včasih kupimo stoletnega ali pa Krjavljevega ali Martinovega. Za namazat lahko kakšne marmelade, Tartex pašteto, namaz iz leče (lečo skuhaš, zmiksaš, dodaš česen, po želji lahko tudi drobnjak, majaron ali peteršilj), isto pripraviš namaz iz čičerike (v hladilniku v zaprti posodi sem imela do 4 dni), včasih dodam žličko gorčice za malo drugačen okus, lahko uporabljaš modro Gea margarino ali pa Vitaquell margarino - rastlinska, meni je všeč okus. Za sladek namaz sem včasih namočila čez noč suho sadje, odlila vodo in zmiksala. Tudi to sem imela do 4 dni v hladilniku, uporabila pa sem za namaz na kruh, za palačinke, ali pa sem si pripravila kosmiče in vmešala tale namaz.Palačinke sem pekla samo iz vode in moke, se prav lepo spečejo, dobre so tudi ajdove - žlica moke in 4 žlice vode ali pa ovsene komiče in proseno moko namočim za kakšne pol ure in potem spečem palačinke, včasih dodam suho sadje ali pa na koščke narezano sadje in spečem kot šmorn. lahko se pripravi tudi vnaprej. Večkrat spečem tudi sadni kruh iz ržene moke in suhega sadja. Zelo dobo je tudi, če skuhaš sadje (sveže ali suho) in zgostiš z Gustinom, po potrebi še sladkaš. Zelo hitro pripravljeno in meni zelo dobro je tudi v multipraktiku zmiksana banana in zmrznjene višnje, maline ali borovnice. Nastane nekakšen sladoled, po potrebi doliješ malo vode ali riževega mleka, če želiš bolj sladko, lahko dodaš vanili sladkor. Tega se pri nas nikoli ne naveličamo. Dobi se tudi rižev in sojin sladoled, a je precej drag, pa še meni manj dober od banane in sadja. Na vodi sem skuhala tudi riž za rižev narastek, vanj vmešala drobno naribano jabolko, laneno seme, suho sadje,cimet in spekla. Na enak način pripravljam tudi proseno kašo, pšenični zdrob, polento, ajdovo kašo, amarant. Vse lahko ješ toplo ali mrzlo. Ali pa naredim slano varianto - razne rižote, kjer namesto riža uporabim vse zgoraj našteto, jemo kar tako ali pa popečeno v pečici, lahko preliješ z bešamelom iz margarine, moke in vode. Tudi to lahko ješ toplo ali hladno. Pri nas smo se navadili, da vse delamo brez jajc, palačinke, torte, peciva, potice, njoke, cmoke, mesno štruco,... Za cmoke zavrem 1/2l vode, vmešam 2 žlici margaine in 1/2kg ostre moke, ohladim, dobro pregnetem, po potrebi dodam še malo moke ali vode in to potem uporabim za češpelnove knedlce, za cmoke v juho, za njoke, spečem zraven mesne štruce, ali pa v testo vmešam še vanili lsadkor in cimet in skuham cmočke, ponudim z drobtinami. Včasih v testo vmešam čebulo ali pa začimbe in tudi ponudim z drobtinami in solato. Pri pecivu vzamem osnovni recept (isto za buhteljne, krofe, potice), mleko nadomestim z vodo (zelo fajn pride z radensko - mehurčki zrahljajo), jajca pa enostavno spustim. Testo mora biti enake gostote kot navadno (pač dodam malo več tekočine) in vedno uspe.Namesto skute uporabim kuhano proseno kašo (malo razkuhano), okus po lešnikih pa da kuhan amarant. Za nadeve je meni super amarant z višnjami ali rozinami, je pa fajn, da nekaj časa stoji, da se okusi res premešajo. Od testenin uporabljamo Barillo, ali Grande, so sigurno brez jajc, razen, če piše drugače. Naši imajo radi z drobtinami. Upam, da tole ne bo zvenelo kot reklama, a meni je zelo všeč knjiga Marje Božič Božanske sladice. Sicer ona uporablja precej oreškov, ki jih pač nadomestim z amarantom ali pa z Gustinom in malo maščobe. Testenine so dobre tudi doma pripravljene iz zelo drobno naribanega korenčka in moke, uporabno za rezance, lazanje, polnjene kot raviole.
|