|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Obveznosti volonterskega pripravništva
22.3.2007 17:17:34   
m_m
Sem povprašala na napačni temi... To ni ravno za na čvek.

Za nekaj stotink točke mi je zmanjkalo pri seštevku za pripravništvo s podpisom pogodbe o delovnem razmerju za 10m za status pripravnika (uro vožnje daleč in bilo je edino razpisano  mesto za mojo stroko v celi ljubi Sloveniji). Seveda pa so mi odobrili volonterca. Zdaj pa v čem se razlikujeta pripravništva?

Poznam primere mamice z majhnim otrokom, ki opravlja volontersko pripravništvo - samo tisto najnujnejše, priprave in obvezni nastopi. Drugače je sploh ni na šoli. Če bi bila zaposlena, bi bia na porodniški, zato razumem. Poznam tudi primer pripravnice, ki je imela republiško štipendijo in so ji morali v najmenj dveh letih po diplomiranju priskrbeti plačano pripravništvo v njenem kraju. Ona je normalno prisostvovala pri pouku (ala hospitacije brez pisnih analiz), imela one obvezne nastope, dobila povrnjeno malico, plačane potne in še menda 80% plače učitelja. Luksus.

Kaj pa jaz? Zraven socialne ne dobim na mesec nič drugega. Potne in malico krijem sama. Stroške za priprave sem zmanjšala naminimum. Večino časa sem pri pouku, poslušam, potem pa doma pišem priprave. Zdaj sem že ugotovila, kje imam fraj računalnik, tako da med kakšno fraj uro mentorja, ali kakšno uro, kjer so vaje, ali kakšno uro, ko se snov ponavlja (pri 4 oddelkih je to najmanj 3 ure na teden), skeniram na šolskem računalniku... skratka, tisti čas, ko že moram biti na šoli izkoriščam za pripravo na pouk. To pomeni, da prisostvujem pri urah selektivno, če pa imam kakšen dan kateri opravek (sem prijavljena na Zavodu in sem moram javljati, papirologija po upravni enoti - do doma imam 2 uri vožnje, kar pomeni da mi gre celi dan...)...

Torej, ali je potem vse, kar narediš več kot so samo obvezni nastopi, odvisno samo od tvoje dobre volje? Glede na to, da mi nihče nič ne plača si pa menda lahko vzamem kakšen dan fraj, ali ni tako?

Obveznosti naj bi bile za oboje pripravnike enake: 10m spremljaš pouk in imaš najmanj 30 nastopov, od tega 5 pred ravnateljem in priprave se štejejo za strokovni izpit.

Ampak kakšna je to enakost, če pa enim plačajo, drugim pa ne user posted image  

Jaz menim, da od mene ne morejo pričakovati pretirane požrtvovalnosti. Že to, da sem pripravljena biti na šoli vsak dan, če le morem, se mi zdi dovolj. Povrhu vsega imam še majhnega otroka (kmalu bo 2 leti), ki ni v vrtcu (hvalabogu za babice). Npr. enkrat sem morala paziti razred, ko so pisali poskusno maturo in to je bila sobota, od 8:00 - 14:00! Seveda zastonj... itd.

Torej, če se ne ponudim sama, koliko lahko od mene na šoli sploh zahtevajo???

* Čas je najboljši učitelj, a kaj ko na koncu ubije vse svoje učence.
* * Ni bogat tisti, ki ima največ, ampak tisti, ki najmanj potrebuje.
* * * Če mislite, da zmorete ali da nečesa ne zmorete, imate v obeh primerih prav.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Obveznosti volonterskega pripravništva
24.3.2007 12:02:12   
Andra
Posredujem ti lhko le izvleček o volonterskem pripravništvu, kaj bolj pametnega pa ti žal ne morem svetovat...

ZDR določa tudi možnost volonterskega pripravništva. Za opravljanje tega pripravništva mora biti možnost določena v posebnem zakonu. Gre za primere, ko se strokovna usposobljenost za določen poklic lahko pridobi le v določenih organizacijah, te pa same ne potrebujejo novih delavcev (zdravstvo, pravosodje). Pripravnik in delodajalec ne skleneta pogodbe o zaposlitvi, ampak pogodbo o volonterskem opravljanju pripravništva. Določbe ZDR, ki se uporabljajo tudi za to obliko pripravništva, pa so:

trajanje in izvajanje pripravništva;
omejenosti delovnega časa, odmori in počitki;
odškodninska odgovornost;
zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu po posebnem zakonu.

Gre za varstvene določbe. Volonter ni v delovnem razmerju, zato ne dobiva plačila za delo. Delodajalec zanj tudi ne plačuje prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, dolžan pa ga je zavarovati za invalidnost, telesno okvaro in smrt, ki je posledica poklicne bolezni in nesreče pri delu. Določena je obveznost delodajalca, da v času izvajanja pripravništva  pripravniku zagotavlja usposabljanje za samostojno opravljanje dela in delodajalec v času izvajanja pripravništva pripravniku ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi, razen v izjemnih, točno določenih primerih.

LP, Andra

(odgovor članu m_m)
Neposredna povezava do sporočila: 2
24.3.2007 19:04:20   
m_m
Zdravo Andra. Hvala za tole. Sicer že imam ono bolj razvlečeno verzijo, pa vseeno hvala.

Sem pa mislila, da je tu gori še kakšna mamica, ki opravlja volontersko pripravništvo... Da si malo izmenjamo izkušnje. Pa četudi je že nekaj let nazaj...

leep pozdrav
m_m

(odgovor članu Andra)
Neposredna povezava do sporočila: 3
24.3.2007 20:48:04   
2ursae
pozdravljena,

jaz sem tud volonterska pripravnica, sicer na sodniji, imam škratka, ki šteje leto in pol in enega na poti. Ne morem ti kaj dosti pomagat z nasveti, ker me je na pripravništvo poslal delodajalec, ki mi tudi redno plačuje plačo user posted image . Ne dobivam pa (ne od delodajalca  ne od sodišča) - malice niti pravoza niti božičnice ne bo user posted image . Imamo pa volonterji zelo podoben status in obseg obveznosti kot redni pripravniki v delovnem razmerju pri sodišču s to izjemo, da morajo biti oni dosegljivi vsak dan od 8h do 16h in tudi par zadolžitev imajo, ki jih mi nimamo.

kaj se zahteva od vsakega izmed nas, rednega ali volonterja, je v veliki meri odvisno od mentorja. Moja sodnica je kul, mi da za domov spise in lepo doma pišem sodbe user posted image , dete pa je med tem pri babici. Srčno rada bi ga imela doma, sam saj veš, kako je tem - ne narediš nič. Predavanj nimamo, prisotnost na sodnih obravnavah pa je odvisna od zahtev mentorja - pri moji sem bila prva dva meseca 2x tedensko na obravnavah, zdaj mi pa ni treba več in samo 1x na teden prinesem narejene spise in odnesem nove. Men je tak režim fajn. Imam pa tudi sama kar precej vožnje v vsako smer, pa še parkiranje mi vzame ful cajta.

Bom pa tudi jaz aprila zastonj delovna sila, ker bom morala cel mesec biti na oddelku zemljiške knjige in udarjat žige in pošiljat ven obrazce. To se mi pa fržmaga, ker se ne bom naučila nič iz stroke (le administrativno delo) in ker bi za ta dela morali imeti koga zaposlenega, pa jim je ceneje vprežt pripravnika. Pa OK, morda sem krivične, ko bom tole povedala, razumela bi. če mora to početi redni pripravnik, ki ga sodišče dejansko plačuje, ne pa volonter, ki od sodišče ne dobi niti eura, delodajalec pa ga plačuje za to, da se uči strokovno materijo, ne pa da dela administrativna dela. Sam kaj čm, če se ne odzovem, ne morem pristopit h končnemu izpitu.

S tamalim se kar nekako v redu lovimo, bolj me pa skrbi, kako bom uspela naštudirat za državni izpit. Po mojih izračunih bom za pripravo porabila vsaj 8 ur študija dnevno v pol leta user posted image . Kdaj bom pa našla čas pri dveh malčkih, pa ne vem user posted image

Ufff, upam, da se ti bo dalo brat, nisem imela namena tolk napisat user posted image  

lepo bodi, upam, da se ti bo v redu izteklo

moj 3-letni otrok na morju, navdušeno in razneženo opazuje mravlje: "iii, mravljica! Nosi drugo speštano mravljico!"

(odgovor članu m_m)
Neposredna povezava do sporočila: 4
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Teden otroka®: Otrok – nepopisan list
Ob letošnjem Tednu otroka, ki ga praznujemo že 70. leto zapored, in bo potekal od 7. do 13. oktobra, se osredotočamo na ...
Odlične ideje za letošnje krompirjeve poči...
Za starše smo pripravili izbor super zanimivih dogodkov, ustvarjalnih delavnic in počitnic, kamor se lahko odpravite z o...

So vaše menstruacije boleče?
пеперутка16

Zadnje čase imam tako boleče menstruacije, da se celo onesvestim..nujno je, da mi da injekcijo in to je to..In zdaj, ko se staram, ko se staram. Stara sem 29 let, še nisem rodila itd.