m_m -> Obveznosti volonterskega pripravništva (22.3.2007 17:17:34)
|
Sem povprašala na napačni temi... To ni ravno za na čvek. Za nekaj stotink točke mi je zmanjkalo pri seštevku za pripravništvo s podpisom pogodbe o delovnem razmerju za 10m za status pripravnika (uro vožnje daleč in bilo je edino razpisano mesto za mojo stroko v celi ljubi Sloveniji). Seveda pa so mi odobrili volonterca. Zdaj pa v čem se razlikujeta pripravništva? Poznam primere mamice z majhnim otrokom, ki opravlja volontersko pripravništvo - samo tisto najnujnejše, priprave in obvezni nastopi. Drugače je sploh ni na šoli. Če bi bila zaposlena, bi bia na porodniški, zato razumem. Poznam tudi primer pripravnice, ki je imela republiško štipendijo in so ji morali v najmenj dveh letih po diplomiranju priskrbeti plačano pripravništvo v njenem kraju. Ona je normalno prisostvovala pri pouku (ala hospitacije brez pisnih analiz), imela one obvezne nastope, dobila povrnjeno malico, plačane potne in še menda 80% plače učitelja. Luksus. Kaj pa jaz? Zraven socialne ne dobim na mesec nič drugega. Potne in malico krijem sama. Stroške za priprave sem zmanjšala naminimum. Večino časa sem pri pouku, poslušam, potem pa doma pišem priprave. Zdaj sem že ugotovila, kje imam fraj računalnik, tako da med kakšno fraj uro mentorja, ali kakšno uro, kjer so vaje, ali kakšno uro, ko se snov ponavlja (pri 4 oddelkih je to najmanj 3 ure na teden), skeniram na šolskem računalniku... skratka, tisti čas, ko že moram biti na šoli izkoriščam za pripravo na pouk. To pomeni, da prisostvujem pri urah selektivno, če pa imam kakšen dan kateri opravek (sem prijavljena na Zavodu in sem moram javljati, papirologija po upravni enoti - do doma imam 2 uri vožnje, kar pomeni da mi gre celi dan...)... Torej, ali je potem vse, kar narediš več kot so samo obvezni nastopi, odvisno samo od tvoje dobre volje? Glede na to, da mi nihče nič ne plača si pa menda lahko vzamem kakšen dan fraj, ali ni tako? Obveznosti naj bi bile za oboje pripravnike enake: 10m spremljaš pouk in imaš najmanj 30 nastopov, od tega 5 pred ravnateljem in priprave se štejejo za strokovni izpit. Ampak kakšna je to enakost, če pa enim plačajo, drugim pa ne [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Jaz menim, da od mene ne morejo pričakovati pretirane požrtvovalnosti. Že to, da sem pripravljena biti na šoli vsak dan, če le morem, se mi zdi dovolj. Povrhu vsega imam še majhnega otroka (kmalu bo 2 leti), ki ni v vrtcu (hvalabogu za babice). Npr. enkrat sem morala paziti razred, ko so pisali poskusno maturo in to je bila sobota, od 8:00 - 14:00! Seveda zastonj... itd. Torej, če se ne ponudim sama, koliko lahko od mene na šoli sploh zahtevajo???
|
|
|
|