Jessy
|
Jaz pravkar pečem svinjsko kračo in ker mi vedno zelo dobro uspe, vam povem, kako jo pripravim, če se bo kateri zahotela. Torej: Svinjsko kračo (svežo) en večer pred peko olupim in obrežem vso maščobo, oz. čimveč (to je drugače stvar okusa, eni jo prav nič ne obrežejo), nato pa jo potresem z mešanico Čevap (lahko bi namesto tega uporabila poper, sol in česen v prahu, vendar je razmerje v tej mešanici ravno pravo), z grobo mletim česnom (svežega ne dam zato, ker se pri peki žge, saj se krača dolgo peče), malo posolim in potresem še malo vegete oz. začinke. Pri vseh teh začimbah je treba imeti v glavi to, da vse te začimbe vsebujejo sol, tako da se da vsega po malem. V bistvu je treba za to pridobiti občutek. Sicer pa veste, kolk solite kako meso, ki je približno take velikosti. Da nadaljujem.... Tako začinjeno kračo pustim v pokriti posodi na sobni temperaturi celo noč (če je meso v notranjosti iste T kot zunaj se lepše in enakomernejše peče), nato pa jo popečem na štedilniku na najmočnejšem ognju (na steklokeramični pečem na št. 8) za par minutk, toliko da dobi malo zlatorjave barve. Kračo nato prestavim v neprogorni pekač (mora imeti pokrov, drugače pa se pokrije z alufolijo). Zraven krače dam peči tudi krompir (večji krompirji), ki ga prej olupim, operem, 4x prerežem (če je krompir manjši, ga pečem celega), dam v posodo, ga posolim, potresem s česnom v prahu, prilijem 1 žlico olivnega olja, premešam in dam zraven krače. Tisti krompir, ki bo na dnu bo zagotovo okusnejši od tistega, ki bo bolj pri vrhu, kjer ne bo tekočine. V tisto posodo, kjer sem pekla kračo na štedilniku, zlijem 2-3 dcl vode, da zapečenost odstopi od posode, nato pa vso tisto obarvano vodo zlijem v pekač. Vse skupaj pokrijem in dam v pečico. Pečem pa takole: - če sem doma, ko se peče, potem pečem 1 uro na 200 st. C (klasični grelci), nato zmanjšam na 180 st. C in pečem še 1 uro. Ko ta čas preteče, pustim vse skupaj v vroči pečici še pol ure.
- če me ni doma in se peče samo, potem pečem na 180 st. C in podaljšam čas, tako da se vse skupaj peče 2,5 ure in nato pustim še pol ure v zaprti vroči pečici.
Zraven ponudim le še solato, za predjed pa ali krompirjevo juho ali pa govejo juho. Pa dober tek!
< Sporočilo je popravil Jessy -- 14.1.2007 10:35:04 >
|