nananaja
|
IZVIRNO SPOROČILO: josephine27 Mene pa kar malo čudi to, da so te 30 letne hiše v tako slabem stanju, da je res treba vse prenovit. Moji starši živijo v 30 let stari hiši in moram priznat, da je električna in vodovodna napeljava super, fasada je skoraj kot nova. V zadnjih letih so sicer popravili en kos strehe, ker jo je burja rahlo poškodovala in so dobili delno vrnjeno od zavarovalnice. Edino okna in vrata so lani res zamenjali, ker so bila potrebna obnove in dali novo peč v kurilnico. Res pa je da živijo noter in sproti kako malenkost popravijo. hja, moja mama in brat z družino tudi živijo v malo manj kot 30 let stari hiši. Fasadi navzven se vidijo le posledice poplav leta 90 (hiša ni bila zalita, le ošpricana in ena smereka je priletela v preklado okna), ampak ta fasada pod zgornjim slojem nima prav novenega izolativnega materiala, danes se daje minimalno 12cm pa tja do 18cm izolacije. Mnogo slabše izgleda fasada naše hiše, ki sicer poplav ni doživela, ima pa bistveno prednost pred mamino hišo, saj je izolirana s 5cm izolacije. To je razlog, zakaj se delajo na veliko fasade danes. Včasih so se vse izolacije izvajale v notranjosti hiš, kar pa za podnebje v pretežnem delu Slovenije (mrzle zime) fizikalno ni optimalno, ampak trendi včasih so pač bili taki. Stavbno pohištvo je v 30 letih postalo precej kvalitetnejše. Takrat še niso vsi vgrajevali oken s termopani, danes se vgrajuje dvojni termopan. Tesnila so bistveno boljša, okna in vrata se vgrajujejo z izolativno montažo, še v osemdeset_ih so tisti, ki so gradili sami, okna le vzidali z betonom... Električne napeljave so znale biti pri lastni izvedbi z dvožilnim kablom, brez ozeljitve... Danes se v večini odločajo za kable v ceveh, takrat so bili ppr... Kotlom za centralno kurjavo pa itak pravijo, da je delovna doba 15 let, torej če v 30 letih ni bil menjan, naprimer da zadnih 10 let v hiši ni nihče živel, je to nujna investicija. Skratka to so razlogi, zakaj se nekdo, ki je kupil 30 let staro hišo, odloči za totalno prenovo pred vselitvijo. Mi obnavljamo hišo, ki je bila v sedemdeset_ih nadgrajena, temelj hiše pa ostaja iz 18. stoletja. Bi se dalo pisati, kje vse imamo težave. Ampak mi nismo kupovali, sprva je bila v načrtu gradnja, a so se dogodki odvili drugače.
< Sporočilo je popravil nananaja -- 12.5.2012 22:33:00 >
|