|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   spanje v vrtcu NA TLEH
8.10.2009 8:35:16   
maša4
Živjo!
Septembra je začela moja hčerka hodit v vtrec v Mislinji, stara je 3 leta.
Ima krasno vzgojiteljico in pomočnico vzgojiteljice, toda zelo me moti kako majhna je njihova igralnica (samo njihova, druge so lepo prostorne). Mislim, da so jo pred leti preuredili kar iz kopalnice. V skupini je 16!!! otrok in seveda dve vzgojiteljici. In ker je prostor res zeloooo majhen, morajo vsakokrat preden gredo jest vse prestavit, da postavijo mize. Ko se gredo igrat, nimajo prostora v igralnici, temveč se igrajo pred njo v prostoru, ki je garderoba in hkrati tudi glavni vhod v vrtec. Še najbolj pa me moti to, da SPIJO NA TLEH, ko seveda zopet prestavijo vse mize. Na tla jim vržejo neko blazino iz pene in jih kot sardelce razvrstijo po njej, ponavadi vsi ne "pridejo gor" in zato katerega dajo spat še počez pri njihovih nogah   BRAVO - VSE SO SPRAVILI NA BLAZINO!  

Malo sem gledala Zakone o vrtcih, pa ministrstvo preveč ne zanima kje so otroci, temveč bolj kako dobit denar od nas.
Ne vem kam bi se pravzaprav obrnila, ker zadeva takšna ne more več ostati. Župan se sicer vsako leto grozno hvali, kako imamo dovolj prostora za skoraj vse otroke, ne vem pa ali je sploh kdaj obiskal vrtec v delovnem času in ali je takrat mežal!!! 

Ali imate tudi drugje tako male igralnice, da vaši otroci spijo na tleh? Kaj naj naredim? Kdo je sploh zato odgovoren in pristojen za pritožbe?

Hvala za vse odgovore.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: spanje v vrtcu NA TLEH
8.10.2009 8:41:14   
pety78
Še najbolj pa me moti to, da SPIJO NA TLEH, ko seveda zopet prestavijo vse mize. Na tla jim vržejo neko blazino iz pene in jih kot sardelce razvrstijo po njej, ponavadi vsi ne "pridejo gor" in zato katerega dajo spat še počez pri njihovih nogah BRAVO - VSE SO SPRAVILI NA BLAZINO!

Ojej! Saj vem, da je problem prezasedenosti vrtcev in da je pohvalno, da priskrbijo prostor za vse otroke, ampak ne za vsako ceno.
Klasičen odgovor, ampak...ali si mogoče že govorila z vodilnimi v vrtcu? Jaz bi definitivno stopila najprej v stik z delavci vrtca in starši, da najdemo eno skupno rešitev.

(odgovor članu maša4)
Neposredna povezava do sporočila: 2
8.10.2009 8:42:15   
pety78
Aja, pri nas je bil lani naš fant v skupini otrok, ki so hodili spat v telovadnico. Tam so imeli ležalnike in dovolj prostora za vse. 

(odgovor članu pety78)
Neposredna povezava do sporočila: 3
8.10.2009 8:46:42   
Najaa
Pri nas pogosto spijo na blazini na tleh. Nič takega. Oz. niso klasične klazine ampak neke take bolj debele in mehke.

(odgovor članu pety78)
Neposredna povezava do sporočila: 4
8.10.2009 9:35:09   
maša4
Tako je v našem vrtcu že več let, starši niso nič ukrenilil in ko smo imeli prvi sestanek (bili sta le vzgojiteljici) sem samo jaz odkimavala z glavo, ko je razlagala kako se igrajo na hodniku itd. Zgleda, da sem jaz preveč občutljiva.
Moja hči sicer lepo hodi na stranišče, tiste, ki so pa v plenicah, pa previjajo pred igralnico, torej v garderobi. In očitno to staršev ne moti!!
Mislim, da bom šla malo ravnateljico v "mesto" Slovenj Gradec pogledat in ji bom lepo razložila, da smo sicer res podružnica na podeželju, ampak kaj takega si pa tudi ne morejo privoščit z nami.

Očitno pa nismo edini.

(odgovor članu Najaa)
Neposredna povezava do sporočila: 5
8.10.2009 9:45:28   
pety78
Maša4, glede na to, da se otroci igrajo na hodniku - v garderobi...

- ali lahko ostali (starši, ...) kadarkoli vstopijo v ta prostor?
- ali je dovolj varno poskrbljeno, da otroci sami ne morejo zapustiti vrtca oz. odpreti vrat?
- ali jim je dovolj toplo oz. jim bo, ko bo zima, glede na to, da so iz "igralnice" očitno že vrata na prosto?
- verjetno ostali hodijo obuti v tem prostoru, ker v igralnice se v čevljih ne vstopa...kako je s čistočo?

V tvojem primeru bi me spanje na tleh oziroma na blazinah najmanj motilo. Bolj pomembno mi je, da ima otrok dovolj prostora za kvaliteten spanec, ne pa da spi pri nogah drugih otrok, ki ga lahko mimogrede brcnejo, če upoštevamo, da so nekateri mali škratki med spanjem kot vrtavke.user posted image

In definitivno do ravnateljice na en prijazen pogovor.  Za ostale starše pa ne vem... veliko je namreč takih, ki si ne upajo nič reči, da ne bi izpadli kot komplikatorji.

(odgovor članu maša4)
Neposredna povezava do sporočila: 6
8.10.2009 10:28:33   
kristinaj
kje pa spiš v šotoru? in nobeden se ne pritožuje... pa saj otroci tega ne vedo, ne ločijo še dobro in slabo, njim je vseeno, bodi vesela, da je zanjo lepo poskrbljeno in da rada hodi v vrtec in tam uživa...

bo naslednje leto boljše......

polona 5.4.2007, 55 cm 3900 g
vili 19.10.2008, 57 cm, 3910 g

bila bi neustavljiva, če bi lahko začela....

(odgovor članu maša4)
Neposredna povezava do sporočila: 7
8.10.2009 10:32:37   
pety78
IZVIRNO SPOROČILO: kristinaj

kje pa spiš v šotoru? in nobeden se ne pritožuje... pa saj otroci tega ne vedo, ne ločijo še dobro in slabo, njim je vseeno, bodi vesela, da je zanjo lepo poskrbljeno in da rada hodi v vrtec in tam uživa...

bo naslednje leto boljše......

Samo res, ej...

Zakaj pa zunaj pred vrtce kar šotorov ne postavijo, pa bodo vsi otroci imeli prostor v vrtcu? Igrajo se pa tako lahko zunaj...

(odgovor članu kristinaj)
Neposredna povezava do sporočila: 8
8.10.2009 10:42:17   
kristinaj
ma nisem mislila šotorov postavit user posted image  ampak povedat to, da se tudi v šotorih spi na blazinah..... in je čisto ok...

polona 5.4.2007, 55 cm 3900 g
vili 19.10.2008, 57 cm, 3910 g

bila bi neustavljiva, če bi lahko začela....

(odgovor članu pety78)
Neposredna povezava do sporočila: 9
8.10.2009 10:45:35   
pety78
IZVIRNO SPOROČILO: kristinaj

ma nisem mislila šotorov postavit user posted image  ampak povedat to, da se tudi v šotorih spi na blazinah..... in je čisto ok...

Saj vem da nisi, no. user posted image

Je pa res, da se v šotorih čist ok spi na blazinah, recimo enih 14 dni, potem pa že pogrešaš posteljo in dober spanec.
Drugače pa te pene v vrtcih so itak bolj debele in s tem res ni nič narobe. Kot sem že prej napisala mi je pa pomembno, da otroci niso kot sardelce natlačeni in da ne spijo pri nogah drugih otrok.

(odgovor članu kristinaj)
Neposredna povezava do sporočila: 10
8.10.2009 11:12:45   
Anonimen
hmmm... očitno imajo ornk stisko s prostorom...
še zmeri pa se lahko vprašaš.... to ali pa imet otroka brez vrtca?

(odgovor članu pety78)
  Neposredna povezava do sporočila: 11
8.10.2009 13:33:02   
anitka7
pasaj ni vrtec kriv da ležijo na blazinah...občina ne da denarja

sicer pa je to res bolj debela blazina

kar se pa tiče igranja nahodniku in v garderobi...da bi otroci lahko imeli čim več različnih kotičkov za igranje sepotem lahko uporabi tudi hodnik in garderobo. Po zajtrku se po tleh pomije in je potem čisto za igranje,fantje so ponavadi zelo veseli če lahko sestavijo po hodniku kakšno dolgo cesto za njihove avtomobilčke. Še zelo prav pa pridejo ti prostori če je več dni zapored slabo vreme,dež, k gredo otroci že eden drugemu mal na živce in nimajo v igralnicah dovolj prostora. No kdo pa je kriv da so igralnice majhne pa tud mislim da je jasno

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 12
8.10.2009 13:41:36   
maša4
Živjo!
Sem nazaj iz službe, tako da sem ravno dobila vaše odgovore in mnenja.

Glede prostora oz. garderobe v kateri se igrajo je menda zelooooo!? fajn poskrbljeno, ker ga obrišejo potem, ko je večina otrok že v vrtcu (po 8 uri enkrat). To je prostor po katerem hodijo starši, kjer se oblačijo vsi otroci, ki gredo na sprehode in preko katerega hodijo tudi na stranišče in WC. To je v bistvu glavni vhod in zato ga zaklepajo, da jim ne bi kdo "pobegnil". Kako bo tam pozimi, še ne vem.
V svoji igralnici tako skoraj ne morejo bit ker je izredno "zadušljiva" glede na število otrok v njej in kljub "zračenju" oz. odpiranju oken, ko se gredo umivat.

Vesela sem, da smo dobili vrtec, ampak hči ne hodi rada tja. Pravi, da jo kar potiskajo in "tiščijo" sem in tja - pa saj verjetno drugače tako ne morejo drug mimo drugega in še mimo miz in stolov zaradi malega prostora.
No, letos se bomo že očitno morali "prilagodit", za naslednje leto se bom pa pogovorila z ravnateljico in upala na drugo igralnico.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 13
8.10.2009 14:35:48   
ronja
Hm, ne vem, kako bi to rešili, če ni prostora... Meni je sicer zelo pomembno, S KOM sta moji punčki in veliko manj, koliko je poskrbljeno za njuno fizično ugodje (čeprav je res, da v malem prostoru hitro nastanejo konflikti, ker se človek nima kam umaknit, ko mu pač ni). Spanje na tleh se mi v osnovi ne zdi problem - doma imamo v otroški sobi na tleh eno tako trdo gumo (tatami, tisto, po čemer se mečejo judoisti), pa se tavelika velikokrat spravi tja gor spat namesto v posteljico, ki jo ima čisto zraven (zvečer gre rada v posteljico, tudi na sploh jo ima rada, ampak podnevi je pa ona je rajši na tlehuser posted image ... Zadnje čase pa ima navado, da se po kosilu uleže v kuhinji na klopco in tam zaspi in jo potem prestavim v posteljo... Tak da - če ima fajn vzgojiteljici in je dovolj toplo in se lepo naspijo, potem po moje ni problema - saj to ni glavno spanje, ampak samo popoldanski počitek... Je pa fer, da ni vsako leto v tej mini igralnici ista skupina otrok.

(odgovor članu maša4)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   [Brisano sporočilo]
8.10.2009 14:40:26   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu ronja)
  Neposredna povezava do sporočila: 15
8.10.2009 15:27:13   
maša4
Glede plačila še sploh ne vemo koliko bo, ampak na sestanku niso kaj rekli, da bi bilo kaj manj. Pa tudi sama dvomim v to.

Sem pa pravkar izvedela, da imajo zdaj še samo eno vzgojiteljico za teh 16 otrok, iz ostalih igralnic pa ji tako hodijo pomagat še ostale kolikor morejo. In ta vzgojiteljica je bila res videti utrujena od vsega. Je rekla, da so v tej igralnici prej imeli 20 otrok starih 5 let in da takrat je pa res bila kriza.

Kakorkoli že, res je čudno s čim vse so mamice kar zadovoljne in kaj so pripravljene naredit za svoje otroke - sploh glede na to, da je ta igralnica že 10 let in mogoče celo več v uporabi. Se bom morala pač navadit, da bom manj občutljiva in bom le "kimala".

Zanimivo je pa tudi, da ne najdem nikjer kakega določila, koliko otrok lahko "strpajo" v prostor, tako da niti ne vem kako bi ravnateljici kaj "pokazala na papirju".

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 16
8.10.2009 15:31:50   
pelin
Hudo je res , če je situacija takšna kot praviš, vendar je žal zadnje čase na velikih krajih tako user posted image ...To trenutno mogoče za silo res potegne, v času deževnih in zimskih dni, bo pa večja kriza...Sama sem že večkrat videla, da kakšen malček spi na blazini in se mi zdi to kar ustrezno, če se seveda ne tlači na njej še kopica drugih...Pa tudi prehladna obolenja in spanje tako na kopici ne gre skupaj.Tam na blazini veselo kašljajo drug v drugega...ja se mi kar zdi, da dolgo ne bo takšne gneče, saj jih bo pol zbolelouser posted image . Žalostno, vendar resnično.Mogoče bi se zaradi  teh (zdravstvenih ) razlogov dalo kaj doseči, saj so sedaj vsi panični zradi te gripe. Mogoče bi se splačalo zaigrati na to struno, saj  vodilnih to, da se otroci počutijo utesnjene, ne gane preveč.Bojijo se pa , da bi kdo rekel, da vrtec  in razmere v njem sanitarno ne ustrezajo... Boge vzgojiteljice in pomočnice in pa seveda bogi otročki...

Neposredna povezava do sporočila: 17
   [Brisano sporočilo]
8.10.2009 15:36:55   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu pelin)
  Neposredna povezava do sporočila: 18
8.10.2009 15:49:56   
Ksantipa77
Tudi mene je na začetku motilo, ko sem videla, da bo moj sinko spal na tleh na blazini. Zdaj pa mi je čisto cool, ker vem, da od tam ne more nikamor pasti, kar pa za ležalnik ne bi bila čist zihr, ker se ves čas kam obrača.

Neposredna povezava do sporočila: 19
8.10.2009 19:33:16   
Pikec
Mene pa zanima sam neki - zakaj mislite da so vsega krive občine, ki ne zagotavljajo denarja za vrtce?
Populistični zakon je sprejela država in finančne obveznosti enostavno zvrnila na občine, ki se morajo znajti pač kakor vejo in znajo.

Aja še odgovor na eno od avtoričinih vprašanj: Obstaja pravilnik o prostorskih normativih v vrtcih  - z malo brskanja po internetu se najde vse kar človeka zanima.

(odgovor članu Ksantipa77)
Neposredna povezava do sporočila: 20
8.10.2009 19:42:45   
blaža
Mene samo spanje na blazinah ne bi tolko motlo. Bolj bi me motlo to, da zaradi prostorne stiske ni omogočeno izvajat kar koli. lahko je vzgojiteljica še tako dobra, ma če nimajo placa sploh ne morejo npr delat kaj iz plastelina, slanega testa, plesat, telovadit in še marsikaj, kar konec koncu spada k vzgoji teh otrok.

Sej priznam , da sem kar malo razvajena glede tega, ker imamo mi super vrtec in super vzgijteljici. No če ne bo vedla kako je tle, me mogoče še ne bi motlo, tako pa če bi šla iz tega k temu kar ti opisuješ, bi tudi mene verjetno motlo.

Tvoj čas je omejen, zato ga ne zapravljaj tako, da živiš življenje nekoga drugega!
Naj hrup drugih mnenj ne utiša tvojega notranjega glasu!

Steve Jobs

(odgovor članu Pikec)
Neposredna povezava do sporočila: 21
8.10.2009 21:48:25   
kajajaka
Kar se tiče prostorske stiske mi nekaj ni jasno... Pri nas imajo normative koliko prostora mora biti v prostoru na enega otroka...  Manjše sobe/igralnice imajo torej manj otrok. Pri nas so (jaslične) skupine po 10 do 14 otrok- odvisno koliko m2 ima prostor v katerem je njihova učilnica/igralnica, spalnica.
Imajo tudi zložljive ležalnike, ki zloženi ne zavzemejo veliko prostora, raztegnjeni pa zagotovijo normalno udobno spanje vsem lumpkom.
Odkrito se pogovori z ravnateljico. Zahtevaj odgovore na vprašanja, ki te skrbijo! Za tvojega otroka se gre!

(odgovor članu blaža)
Neposredna povezava do sporočila: 22
9.10.2009 6:49:21   
anitka7
IZVIRNO SPOROČILO: UmpaLumpa

samo res... kako bo pozimi?
že zdaj se mi zdi adijo, da se igrajo med čevlji in plazijo po usranih tleh, pa da je tam verjetno nonstop prehodni direndaj, da nimajo nekega svojega kotička... pozimi pa kaj? bojo plazili in hodili po mokrih in umazanih tleh?

po mojem so pozimi stlačeni v tisti mali prostor, brez zraka in se ne morejo niti lovit, igrat normalno, ampak samo prestavljajo mize sem in tja.

mimo... user posted image

ne igrajo se na umazanih tleh....po zajtrku se temeljito pomije po tleh. In otroci zelo uživajo ker imajo več prostora,ene 5 otrok je zelo veselih če jim daš npr. na hodnik keglje in igrajo "bowling" user posted image no kokr bowling. A pozimi vi doma ne grejete hodnikov user posted image ? vse je ogrevan in ponavadi začnejo v vrtcih gret prej kot pa v kakšnem domu.

aja pa v igralnicah,vseeno al so velike al pa majhne, ni dobr da se lovijo ker je hitro kje kakšen rob,da se lahko udarijo...verjetno se vaši otroci tudi doma ne lovijo

Neposredna povezava do sporočila: 23
9.10.2009 8:59:14   
maša4
Saj verjetno sem bla mal preveč občutljiva.
Drugače sem z drugimi stvarmi v tem vrtcu zelo zadovoljna: vse vzgojiteljice so izredno prijazne in jih imajo otroci zelo radi, hrana je super, igrač imajo cel kup.
Zdaj mi je tud jasno, da nismo edini s  težavami glede prostorov in mogoče so blazine na tleh čisto OK, ker tako res ne morejo kam past. Zgleda sicer malo čudno, ko jih vidiš tam na tleh, pa bo že. Da pa vse umijejo po tleh, pa vem, ker sem vidla.

Glede na to, kar je bilo napisanega, da občina ne da denarja, bo pa treba malo "pritisnit" na svetnike oz. župana in mogoče kako leto namenit več denarja za vzgojo in izobraževanje v naši občini. Vendar bomo to morali naredit mi - starši!

(odgovor članu anitka7)
Neposredna povezava do sporočila: 24
9.10.2009 11:19:19   
livia
Če si brala zakon o vrtcih potem si verjetno zasledila, da je v zakonu ali pravilniku točno napisano kakšna mora biti igralnica. To si preberi in preveri, če so odstopanja. Če so izpostavi to na seji sveta staršev ravnateljici in jim zagrozi z inšpekcijo, čeprav ti iz lastnih izkušenj povem, da ne bo nič drugače. Meni je inšpektorica rekla, da je prvi cilj zagotoviti prostor za otroke. Skratka tudi če so v beznici, ni važno. Verjetno vrtec nima možnosti te otroke prestavit kam drugam, zato je tako kot je. Pri nas so telovadnico dali na pol in naredili dve igralnici, pa tudi dvomim, da sta po pravilih in zakonih, a staršem je važno, da imajo prostor v vrtcu.

Sicer pa v veliko vrtcih spijo na tleh na blazinah. Mi smo imeli veliko igralnico, pa so spali po tleh. Sedaj so se preselili v nove prostore in so sicer dobili neke ležalnike, pa mi je čist vseeno ali bi spali na tleh ali na teh ležalnikih. Sej druge opcije ni.

(odgovor članu maša4)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

7 stvari, ki jih počnejo inteligentni otroci
Inteligentni otroci včasih počnejo neobičajne stvari. To je 7 najbolj pogostih.
Kako organizirati nepozaben rojstni dan za...
Organiziran rojstni dan za otroke je lahko nepozaben dogodek, ki razbremeni starše in poskrbi za veselje otrok. Izberite...

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?