Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
| Stran: [1] |
Uporabnik | |
|
|
služba za DČ in (rizična) nosečnost 26.12.2009 17:09:58
|
|
|
|
aurora_5
|
Pozdravljeni, sem v dilemi .... zaposlena sem v šolstvu, za DČ, pogodba do 31.7., s 1.9. jo ponovno podpišem za 2 ali 3 mesece (torej nekako do novembra 2010 imam službo). Z možem sva začela razmišljati o drugem otroku (zaradi težav v prvi nosečnosti, bo le-ta 100% rizična in bom verjetno že od štarta na bolniški). Ker premalo poznava takšne in drugačne pravne zakone in "haklce", se obračam na vas in upam na kakšen nasvet in/ali konkretno izkušnjo. Torej .... kdaj bi bilo (finančno gledano) najbolj pametno zanositi? Kolikor sem brala na netu, sem zasledila, da je fajn, če si 12 mesecev pred PDP zaposlen, ker se ti potem porodniška obračuna od povprečne plače. In kako je s pogodbo? Obstaja kakšna šansa, da jo delodajalec podaljša za obdobje porodniške? Po zakonu je verjetno ni dolžan .... Je še kakšna stvar, ki bi jo bilo pred zanositvijo fajn temeljito preštudirati? Če je bil kdo v podobni situaciji ali se spozna na "zakone", bi mu bila zelo hvaležna za mnenja in nasvete. Hvala že vnaprej!! Lp
|
|
|
|
RE: služba za DČ in (rizična) nosečnost 27.12.2009 11:06:27
|
|
|
|
zmajaz
|
IZVIRNO SPOROČILO: aurora_5 Kolikor sem brala na netu, sem zasledila, da je fajn, če si 12 mesecev pred PDP zaposlen, ker se ti potem porodniška obračuna od povprečne plače. Drži - vkolikor nimaš 12 mesecev, se za mesece, ko nisi bila zaposlena vzame 55% minimalne plače, kar porodniško seveda zniža. IZVIRNO SPOROČILO: aurora_5 In kako je s pogodbo? Obstaja kakšna šansa, da jo delodajalec podaljša za obdobje porodniške? Po zakonu je verjetno ni dolžan .... To je odvisno od tega, kako se dogovoriš z delodajalcem - ampak glede na to, da delaš v šolstvu, dvomim, da bi ti jo podaljšali - po zakonu pa ti je niti niso dolžni, če je za določen čas. Drugače pa nima veze, če se ti izteče med porodniško - od dne, ko si na porodniški, dalje, imaš itak od porodniške plačane vse prispevke in zavarovanja, pa tudi delovna doba ti teče. Je pa pomembno, da si zaposlena vsaj do dne nastopa porodniškega dopusta (oz. da si vsaj prijavljena za zavodu in da prejemaš nadomestilo za brezposelnost - ta del je bistvenega pomena), ker če ti manjka tudi samo nekaj dni, si upravičena samo do porodniškega nadomestila brez porodniškega dopusta, pa še to samo, če imaš najmanj 12 mesecev delovne dobe v zadnjih 3 letih pred oddajo vloge, višina porodniške pa se v tem primeru računa kot 55% minimalne plače + 2 % za vsak mesec zaposlitve. Če ne izpolnjuješ nobenega od teh dveh pogojev, pa dobiš samo starševski dodatek, ki trenutno znaša 193 evrov.
|
|
|
| Stran: [1] |
Za doječe matere.
пеперутка16
Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?