jakaracman
|
Salmonela Foto: all-foods-naturalCom Salmonela je bakterija, ki pri človeku in živalih povzroča zelo različne oblike črevesnih okužb. Poznamo preko 2500 vrst salmonel. Salmonele so dokaj odporne na zunanje vplive: preživijo namreč kar 115 dni v vodi, 280 dni v vrtni zemlji, do 80 dni v odpadkih, celi 2 leti v suhem iztrebku in lahko tudi 13 mesecev v piščančji drobovini pri temperaturi – 21 °C. Z baketrijo salmonele se lahko zastrupijo ljudje, ki jedo ali le prijemajo surovo meso in jajca ter okuženo zelenjavo. Okužbo pa lahko preprečimo tako, da s hrano primerno ravnamo in da jo pred uživanjem toplotno obdelamo. Salmoneloze imenujemo bolezni, ki jih povzročajo bakterije iz rodu salmonel. Salmoneloze so vodilne črevesne okužbe povzročene s hrano. V Sloveniji vsako leto oboli zaradi okužb s salmonelami povprečno okrog 2.000 ljudi. Okužbe s salmonelami pa so najpogostejše v vročih poletnih in jesenskih mesecih. Potek okužbe s salmonelami Bolezen se pojavi 12 do 48 ur po zaužitju živila onesnaženega s salmonelami. Zaužite salmonele najbolj prizadenejo črevo. Bolezen začne naglo, s slabostjo in bolečinami v trebuhu, občasno povišano telesno temperaturo ter drisko, blato ima lahko primešano sluz in kri. Tudi bruhanje ni izključeno. Bolezen lahko poteka v blagi obliki, lahko pa se razvije v hudo obliko, ko bolnik zaradi pogostih iztrebljanj izgubi veliko tekočine, kar lahko privede do dehidracije. Zastrupitev blage vrste ne zahteva bolnišničnega zdravljenja, saj se telo ozdravi samo v petih do sedmih dnevih. Zdravniki svetujejo, naj ljudje, ki se okužijo z bakterijo salmonele, veliko pijejo, da se izognejo dehidraciji. Živila, ki so najpogosteje izvor okužbe s salmonelami 1. MESO - perutninsko meso, svinjina in manj goveje meso, mleto meso, klobase 2. JAJCA oz. JEDI IZ SUROVIH JAJC - okužena je lahko lupina in/ali vsebina jajca (kremne sladice, sladoled, majoneza) 3. SUROVO MLEKO 4. VODA - fekalno onesnaženi viri pitne vode Narobe veš!
|